Fostul președinte al PNL, Călin Popescu Tăriceanu, a anunţat, printr-un comunicat, că va inţia imediat procedurile pentru înfiinţarea unui nou partid liberal și va demara o campanie de strângere de semnături pentru înscrierea candidaturii sale la prezidenţiale.

Tăriceanu arată în mesajul transmis liberalilor, înaintea Congresului de alegere a unui nou președinte al partidului, că, „din păcate, acest Congres a fost pregătit cu multă atenţie de conducerea demisionară, iar delegaţii au fost aleși cu grijă pentru evitarea oricărei tentative de opoziţie în cadrul lucrărilor sale”.  El consideră că șansa la o dezbatere reală a problemelor este nulă. 

Fostul lider liberal arată că, în calitatea sa de vechi liberal, de participant direct la renașterea liberalismului în România, imediat după Revoluţie și de om politic care a reprezentat cu onoare și a făcut cinste PNL în funcţiile publice deţinute, a hotărât, împreună cu colegii săi din Grupul de Iniţiativă pentru Păstrarea Identităţii Liberale, iniţierea imediată a tuturor „procedurilor necesare înfiinţării legale a unui nou partid liberal, inclusiv strângerea de semnături și adeziuni”. „Noi vom ţine vie flacăra liberalismului în România”, susține el. Tăriceanu mai afirmă că ar fi preferat să adreseze acest mesaj ca participant la Congresul PNL, în calitate de delegat și în calitate de candidat la președinţia partidului, aflat pe lista celor care solicită onoarea de a reprezenta PNL la alegerile prezidenţiale din noiembrie.

„Acest lucru nu a fost posibil, deoarece conducerea demisionară a partidului a invocat diverse pretexte, când în realitate ea a dorit eliminarea candidaturii mele, evitarea unei dezbateri reale și unei competiţii reale, a dorit un Congres formal, prin intermediul căruia să-și păstreze funcţiile de conducere și să impună partidului o direcţie politică falimentară, dictată de interese personale și exterioare partidului, ceea ce va duce PNL pe același drum cu PNŢCD. Veţi avea un Congres la care nu veţi dezbate nicio idee, niciun proiect. Dar veţi avea «alegeri». Acesta nu este un congres al unui partid democratic, liberal, un congres ce ar trebui să fie caracterizat prin dezbateri vii și libere, ci mai degrabă o caricatură”, susţine el.