Ca tată de fată s-ar putea să-ţi fie mult mai greu să te apropii de copil. Pe lângă faptul că nu prea aveţi interese comune, fetiţa este mai sensibilă decât băiatul. De aceea, rolul tău în viaţa ei este extrem de important. Încearcă să comunici foarte mult cu ea, să-i fii prieten şi confident, dar totodată, să păstrezi acea limită a indepen-denţei
sale.
Să distingă băieţii buni de cei răi
Tu eşti primul ei model masculin. Este adevărat că primele discuţii despre sex şi sexualitate trebuie să le aibă cu mama, dar când are deja câteva informaţii de bază şi începe să se lămurească asupra acestui aspect, trebuie să intervii şi tu. O discuţie tată-fiică despre băieţi nu strică. De la tine trebuie să înveţe să facă diferenţa dintre băieţii buni şi cei răi. Cu atât mai mult cu cât, în general băieţii răi sunt mai caristmatici, mai cuceritori şi îşi fac loc cu mai multă uşurinţă în sufletul ei. Ai mare grijă la abordare. Nu-i spune că majoritatea băieţilor sunt răi sau că sexul îi poate îngreuna viaţa. Ar putea fi tentată să creadă că o provoci la discuţie doar ca să-i ţii morală şi să refuze să stea de vorbă cu tine. Creează o atmosferă specială pentru aceste discuţii, invit-o în oraş la cină, de exemplu.
Să se descurce singură
Independenţa e un punct forte pentru o femeie. Învaţ-o să conducă o maşină, să toarne singură lichidul de spălat parbrizul, să schimbe uleiul şi să înlocuiască roata dacă face pană. E bine să o înveţi să schimbe becurile arse, să folosească bormaşina, să umble la panoul de siguranţe la nevoie. Explicându-i cum se fac cât mai multe lucruri pe care bărbaţii le cunosc cel mai bine, va apela cât mai puţin la sexul opus şi va evita interacţiunea cu tipi dubioşi.
Să se apere
Femeile sunt de multe ori, abuzate de bărbaţi. Aşa că tată, trebuie să o înveţi care sunt tehnicile de autoapărare şi cum să le folosească în cazul în care cineva o ameninţă sau o loveşte. Când spun asta nu mă refer strict la tehnicile folosite de karatişti sau la jujitsu, ci la modul în care să le răspundă la gesturi obscene, comentarii răutăcioase sau porniri violente. Tu ştii cel mai bine lucrurile astea. Important e să o faci să înţeleagă că, deşi e femeie, nu e sexul slab şi că are toate şansele să pună la punct astfel de indivizi.
Să-și descopere frumuseţea
Fetele din zilele noastre sunt dispuse să facă orice efort, inclusiv să se înfometeze sau să mutileze pentru a fi suple şi frumoase.
Explică-i fetiţei că a fi frumoasă nu înseamnă să aibă măsurile standard pentru concurentele la Miss, nici trăsături de păpuşă.
Frumuseţea vine din interior nu din exterior, şi fără puţină minte şi un caracter plăcut, nu înseamnă nimic. Chiar şi atunci când băiatul care-i place o lasă cu ochii-n soare, spune-i că la un momentdat va găsi acel bărbat care o s-o aprecieze la adevărata ei valoare.