Atenție,avertisment DGAF!

Direcţia Generală Antifraudă Fiscală (DGAF) lansează un avertisment asupra unor tentative frauduloase de colectare a unor date confidenţiale (phishing), prin utilizarea de adrese de mail care includ termenii „antifraudă” şi „ANAF”. DGAF recomandă, ­într‑un comunicat, ignorarea solicitărilor de la adrese de e-mail cu origine îndoielnică.

„Direcţia Generală An­­tifraudă Fiscală avertizează asupra unei tentative frauduloase de colectare a unor date confidenţiale (phishing) şi recomandă tuturor reprezentanţilor operatorilor economici să ignore orice solicitare de date confidenţiale primită de la adrese de e-mail cu origine îndoielnică, precum cele anexate. Precizăm că inspectorii antifraudă pot accesa aceste informaţii din bazele de date ale ANAF, iar orice alte date suplimentare sunt solicitate oficial în cadrul controalelor antifraudă inopinat”, se arată comunicatul instituţiei.

 

Se cere documentația firmelor

 

DGAF prezintă un exemplu de astfel de tentativă de phishing, având ca origine adresa de e-mail antifraudaromania@papayasel.net. Mesajul transmis de la această adresă fictivă cerea ca răspunsul să fie transmis către o altă adresă de e-mail, și anume anaf.antifrauda@yandex.com, în termen de 24 de ore şi să includă mai multe documente, printre care actul constitutiv al societăţii, extras de cont bancar şi cărţile de identitate ale asociaţilor. Mesajul de tip phishing sună în felul următor: „Prin acest mesaj, ANAF vă anunţă că au început verificările societăţilor din domeniul ­on-line. Verificarea constă în trimiterea documentaţiei societăţii la adresa de ­e-mail specificată mai jos. Documentele trebuie trimise în 24 de ore la adresa: anaf.antifrauda@yandex.com În caz contrar se va aplica art.4 din Legea nr. 241/2005”. Yandex este o companie de IT din Rusia, care operează cel mai mare motor de căutare din această ţară şi dezvoltă un număr de servicii şi produse pe Internet, inclusiv un serviciu de e‑mail.