Specialiștii din România utilizează, pentru prima dată, o tehnică modernă, care folosește celule stem mezenchimale pentru tratarea unor afecțiuni severe ale articulațiilor, pentru refacerea țesutului osos și vindecarea rănilor.  

Tehnologia Lipogems, pe bază de celule stem mezemchimale, este un instrument valoros pentru medicina regenerativă. Noua metodă folosită de specialiștii Centrului de Diagnostic și Tratament Provita, tratează cu succes foarte multe boli. Vindecarea rănilor complexe, a arsurilor, a modificărilor degenerative a articulațiilor, reconstrucția țesutului osos și cartilaginos, degenerarea discurilor intervertebrale, precum și în chirurgia plastică și medicina estetică sunt principalele beneficii pe care le aduce. Tehnologia se bazează pe faptul că aceste celule stem mezenchimale au capacitatea de a se transforma în diverse tipuri de celule specializate, precum cartilaj, mușchi, oase, tendoane, ligamente și grăsime. De asemenea, stopează procesele de cicatrizare, cresc vascularizarea, opresc procesul de moarte celulară datorat hipoxiei și sporesc capacitatea naturală a țesutului de a se regenera. Mai mult, deţin proprietăţi antiinflamatorii și bactericide.

 

Nu cauzează durere şi nu necesită internare

Tehnologia poate trata modificări degenerative la nivelul articulațiilor și tendoanelor, entesopatii (cotul jucătorului de tenis și cotul jucătorului de golf, dar și genunchiul săritorului) sau reconstrucția oaselor și cartilajelor. Ea permite revitalizarea și întinerirea semnificativă a diferitelor zone ale corpului, precum pielea feței și mâinilor, fiind de mare ajutor în medicina estetică. “Lipogems este un țesut adipos purificat și prelucrat mecanic pentru a se transforma în celule stem mezemchimale. Acest țesut adipos este preluat de la pacient prin liposucție fin aspirativă, o procedură ușoară și fără durere. Celulele prelucrate sunt apoi implantate în zonele afectate, îmbunătățind procesele naturale de regenerare a organismului”, explică dr. Ovidiu Palea, medic specialist ATI și specialist intervenții minim invazive.Tratamentul poate fi efectuat sub anestezie locală sau intravenos, la persoanele mai sensibile. Nu este nevoie de spitalizare, iar pacientul poate pleca acasă după doar câteva ore de la finalizarea procedurii. Intervenția se efectuează într-o singură ședintă, nu există vânătăi și tumefieri, iar efectul este de lungă durată.