Spală-te numai cu săpunuri naturale!

Cu toții încercăm să minimizăm cantitatea de toxine pe care o introducem în corp. Mâncăm mai sănătos, bem apă purificată, facem cure de detoxifere. Însă, nu conștientizăm faptul că o mare parte din toxine le absorbim prin piele chiar atunci când ne spălăm. 

Săpunul, produsul folosit cel mai mult pentru igiena personală, conține numeroase chimicale. În compoziția lui intră anumite vopseluri, arome, substanțe despre care nici nu știm că ar trebui să ne ferim. Ei bine, dacă dorești să minimizezi expunerea la aceste toxine ascunse, cel mai bine ar fi să folosești  săpunuri naturale. Acestea sunt realizate manual și nu conțin conservanți, coloranți sau alte ingrediente chimice, fiind considerate vegane. Asta înseamnă că nu usucă pielea cum fac alte săpunuri și pot fi utilizate pentru igiena personală, chiar și de către femeile însărcinate sau lăuze. Ba chiar sunt indicate și pentru spălarea bebelușilor. Produsele se găsesc în farmacii și în magazinele tip Plafar.

 

Produsele vegane îți hidratează și-ți protejează pielea

„Multe persoane au pielea sensibilă și nu reacționează deloc bine la săpunurile din comerț. Cu ajutorul unui săpun natural poți reduce și chiar preveni o multitudine de probleme ale pielii cauzate de ingredienții chimici iritanți. Săpunurile naturale au ingrediente care nu au fost produse cu ajutorul ierbicidelor, fertilizatorilor chimici sau pesticidelor, multe dintre acestea recunoscute ca fiind cancerigene”, explică Mihaela Jarai, fondatorul unei companii de cosmetice naturale. Datorită ingredientelor din compoziția lor, săpunurile naturale sunt extrem de eficiente în tratarea acneei și curățarea tenului mixt și gras.  Acestea îndepărtează celulele moarte și surplusul de sebum, întăresc, hidratează și protejează pielea, conferindu-i vigoare, strălucire și un aspect mai tânăr, mai ferm, mai sănătos.  

 

100% plante

La fel ca și în cazul alimentelor, atunci când cumperi produse cosmetice, trebuie să citești etichetele cu mare atenție. Asigură-te că ingredientele sunt 100% naturale și vin din surse naturale. Cele mai obișnuite ingrediente dintr-un săpun natural sunt: uleiul de cocos, uleiul de măsline, avocado, shea, laptele de capră și cocos, uleiurile esențiale, untul de shea african plus multe plante medicinale cum ar fi, mușețel, lavandă sau gălbenele. Majoritatea săpunurilor comerciale au scos toate elementele bune din procesul de producție și au înlocuit aceste ingrediente cu agenți spumanți artificiali, coloranți și chimicale puternice. Astfel de produse, care mai degrabă ar trebui numite detergenți dăunează grav sănătății pielii.

 

Atenție! Săpunurile cu chimicale îți pot afecta până și creierul

„În săpunurile comerciale glicerina, care se produce în timpul procesului de saponificare, este înlăturată. Glicerina este o substanță extrem de profitabilă. Ea este de obicei vândută companiilor ce produc loțiuni și creme, de care pielea, uscată de săpunurile dure, are atât de multă nevoie. Săpunurile antibacteriene conțin de multe ori triclosan, un chimical toxic, recunoscut drept cancerigen. Utilizarea frecventă a unor astfel de produse va avea ca rezultat depozitarea acestor toxine în grăsimea din corp sau chiar în creier, iar acumularea acestora în organism conduce cu siguranță la apariția unor boli severe”, adaugă Mihaela Jarai.

 

Cum se fabrică?

Și în cazul săpunului natural există diferite modalități de producție. În principiu, acesta se poate realiza prin topire (pe bază de glicerină și de cele mai multe ori transparent), prin metoda la cald sau la rece. Prima variantă ar trebui să o eviți, iar diferența dintre ultimele două este că metoda la cald folosește căldura după procesul de saponificare, iar metoda la rece nu. Desigur că presarea la rece este cea mai bună metodă pentru săpunurile de calitate deoarece este un proces lent care păstrează active proprietățile ingredientelor.

Cum alegi cele mai bune săpunuri

 

Așadar, săpunurile fabricate prin metoda la rece sunt realizate dintr-o combinație de uleiuri și leșie. În cazul lor, toate efectele caustice sunt înlăturate în timpul procesului de saponificare, iar din reacția celor două ingrediente se creează glicerina. Atunci când alegi săpunul uită-te cu atenție să nu conțină coloranți artificiali și parfum, pentru că acestea sunt chimicale sintetice. Dacă vrei un miros plăcut poți cumpăra săpunuri pe bază de coloranți și uleiuri esențiale naturale. Un alt ingredient pe care ar trebui să-l cauți la săpunurile naturale este bentonitul, folosit pentru a crește clăbucul și recunoscut pentru proprietățile detoxifiante, deoarece ajută procesul de eliminare a toxinelor din corp.