Vești bune pentru părinții care au copiii cu tulburare de spectru autist (TSA), dar care nu au bani să le asigure micuților tratamentele speciale! Programul “Părinte pentru Părinte”, inițiat de Asociația Help Autism și demarat în anul 2013, se va desfășura și în acest an. Astfel, vor beneficia de terapia de specialitate, gratuită, și copiii diagnosticați cu autism, care provin din familii sărmane.  

Peste 30.000 de copii sunt afectați de tulburarea din spectrul autist, aceasta devenind, în ultimii ani, una dintre cele mai des întâlnite afecțiuni ale copilăriei. Slaba informare, lipsa specialiștilor, influențele prejudecăților, duc la întârzierea diagnosticării și, implicit, la întârzierea intervenției terapeutice sau chiar lipsa ei, din pricina lipsei fondurilor. Costul terapiei unui copil cu TSA depășește 4.000 de lei lunar. Pentru a avea mai multe șanse de recuperare și integrare socială, copilul cu TSA are nevoie de recuperare zilnică. În plus, părinții trebuie să cunoască principiile generale ale programului de recuperare și să i le aplice și acasă. Dacă intervenția terapeutică nu se face la timp și în mod corect, sub îndrumarea unui specialist, copilul va deveni un adult neintegrat, care mai târziu va fi instituționalizat. 

 

Numai copiii din familii cu venituri mici intră în program

Asociația Help Autism vine, pentru al treilea an consecutiv, în sprijinul familiilor copiilor diagnosticați cu TSA, care trăiesc în neajunsuri și nu-și permit să plătească terapia necesară recuperării acestora. Grație programului “Părinte pentru Părinte”, zeci de copiii care au o asemenea tulburare vor face zilnic, terapie gratuită. De ediția din acest an vor beneficia copiii diagnosticați și/sau evaluați de scurt timp și care nu urmează niciun fel de program de recuperare, proveniți din familii defavorizate. Vor fi acceptați micuții din familii monoparentale, familii fără venituri, familii cu număr mare de copii.

 

“Realitatea pe care am încercat, în activitatea noastră, să o facem cât mai cunoscută părinților este că diagnosticarea precoce și începerea cât mai timpurie a terapiei sunt condițiile esențiale pentru recuperarea copilului cu autism. Din nefericire, însă, costurile lunare ale terapiei depășesc, de cele mai multe ori, posibilitățile familiei, iar consecințele întârzierii intervenției pot fi extrem de serioase. Dar, există facilități și mijloace prin care costurile pot fi susținute, cum ar fi direcționarea a 2% din impozitul pe venit, sponsorizări și donații din partea persoanelor fizice sau juridice. Însă, această colectare este un proces îndelungat, care poate dura până la un an de zile, timp atât de important pentru evoluția unui copil. Așa s-a născut programul meu de suflet, „Părinte pentru părinte“. Este modul nostru, părinți la fel de încercați de această provocare, de a fi alături, la începutul acestui drum, de semenii noștri”, spune Daniela Bololoi, președintele Asociației Help Autism.

 

Și tu poți asigura terapia unui copil! Cum?

Oricine poate susține programul de recuperare gratuită a copiilor cu autism. Accesând site-ul www.helpautism.ro/donatii vei putea alege metoda preferată. În ediția din acest an, Asociația își propune să asigure terapia zilnică, gratuită, în centrele Help Autism, pentru mai mult de 35 de copii. În principiu, costurile terapiei de specialitate vor fi acoperite prin  contribuția celor 270 de părinți care au colectat donații și formulare 2% în anul 2015 și din sponsorizări. Sunt, însă, mult mai mulți copii care au nevoie de intervenție terapeutică pentru a fi integrați. Și tu poți asigura terapia unuia dintre ei! Donează sau redirecționează 2% din impozitul pe venit către asociația care luptă dreptul lor la o viață mai bună.

 

Peste 60 de micuți, tratați gratuit în doi ani

Programul “Părinte pentru Părinte” a fost inițiat și demarat de Asociația Help Autism la începutul anului 2013. În cei doi ani de derulare a programului, cu ajutorul unui buget de 130.000 de euro, asigurat prin sponsorizări și eforturile de strângere de fonduri ale părinților beneficiari ai asociației, 62 de copii diagnosticați cu TSA au beneficiat de terapie zilnică gratuită.