Explicată ca în manual, inhalosedarea este o metodă modernă care îi ajută pe pacienți să scape de anxietatea produsă de tratamentele stomatologice. Pe înțelesul tuturor, inspirarea gazului ilariant amestecat cu oxigen alungă orice urmă de frică de medicul dentist și de aparatele din cabinet și îi face pe pacienți să zâmbească.
“Procedura este nedureroasă și se realizează prin intermediul unei măști speciale, de unică folosință, conectată la un aparat de inhalosedare cu protoxid de azot și oxigen. Efectul se produce foarte rapid. În 20 de secunde gazul acționează la nivelul creierului și în două-trei minute se instalează relaxarea și analgezia. Starea de sedare poate fi controlată constant, în funcție de complexitatea tratamentului dentar, iar efectul dispare imediat după întreruperea administrării”, explică dr. Dana Caranovic, specialist în stomatologie generală la Clinica 3D Dental.
Sedarea te face să nu mai simți durerea
Înainte să-i ceri specialistului să te sedeze, trebuie să știi că vei fi perfect conștient de ceea ce ți se întâmplă, dar, datorită gazului ilariant medicinal, pur și simplu nu mai simți nici urmă de teamă și, mai ales, nu mai ai simțul durerii. “Tot ce trebuie să faci este să inspiri și să expiri exclusiv pe nas, așa că este foarte important ca atunci când recurgi la această procedură să ai nasul desfundat”, atenționează dr. Caranovic. Apoi, relaxarea se instalează ușor, insesizabil, pentru că gazul nu miroase, până când devii conștient că te cuprinde o moleșală generală. Îți simți brațele și picioarele grele, îți amorțește ușor maxilarul și când aproape ți se închid ochii, parcă simți și ușoare furnicături în vârful degetelor de la mâini.
Vei fi relaxat toată ziua
Te simți atât de bine, încât, pe moment, regreți că s-a încheiat tratamentul. Revii însă rapid cu picioarele pe pământ, cât să-i poți lăsa locul următorului pacient și te miri că a dispărut mirajul. Rămâi însă relaxat pe tot parcursul zilei și nu te mai enervează nimic: nici agitația șefului, nici aglomerația din trafic. După ce îți revii, poți pleca de la cabinetul stomatologic cu mașina personală, pentru că gazul nu afectează capacitatea de a conduce autovehicule.
Este indicat și dacă ai probleme cardiovasculare
“Inhalosedarea este recomandată atât adulților care se tem de dentist, cât și copiilor, dar se poate efectua în condiții de siguranță și în cazul persoanelor cu probleme cardiovasculare, cu astm bronșic sau cu probleme renale, pentru a reduce stresul cauzat de manoperele stomatologice, dacă specialistul nu decide că e contraindicat”, spune dr. Dana Caranovic.