Taekwondo, un sport care șlefuiește caractere
Cine s-ar fi gândit că stilul de arte marțiale inventat de sud-coreeni, numit Taekwondo, va da naștere, în comuna ilfoveană Ciorogârla, unor tineri campioni de excepție? Ei bine, am avut surpriza să întâlnesc și să cunosc cinci tineri care nu numai că practică acest sport, dar mai fac și performanță, în competiții naționale și internaționale.
Articol apărut în nr. 381 al Jurnalului de Ilfov, ediția print
Taekwondo este singurul stil de arte marțiale recunoscut ca sport olimpic. Despre cum a ajuns el la Ciorogârla am aflat de la edilii din această localitate, care se mândresc cu performanțele obținute de copiii care practică World Taekwondo la Asociația „ReactivTaekwondo Team”. Astfel, am stabilit o întâlnire cu cinci dintre campionii clubului din Ciorogârla și cu antrenorul lor, „sambonim” Ion Vasile Lucian, centură neagră 1 dan, în sala de consiliu a primăriei.
Doi saci de trofee
În ziua stabilită, am ajuns în același timp cu tinerii sportivi și antrenorul lor, la primărie. Am rămas impresionat când am văzut că aduseseră cu ei diplomele și trofeele câștigate în ultima perioadă: nu mai puțin de doi saci! Cred că a durat cel puțin cinci minute până le-au înșirat pe masa sălii de consiliu… Ei sunt Aurelia Chantal Pologatu, 18 ani, instructor, Amelia Maria Manolescu, 13 ani, Miruna Georgiana Stan, arbitru, 16 ani, Andrei Răzvan Ion, 16 ani, și Ștefan Bogdan Simionescu, 17 ani.
Antrenorul lor, „sambonim”, cum este el numit în Taekwondo, ne-a povestit scurta, dar bogata istorie a clubului din Ciorogârla. El a fost înființat în București în 2005 dar, în 2013, Ion Vasile Lucian a decis să se mute în Ciorogârla, unde a înființat o „filială” a acestui club. A început cu 5 copii. Acum, când a fost înființată Asociația „ReactivTaekwondo Team”, aici fac sport de performanță peste 60 de sportivi, cu vârste cuprinse între 3 și 18 ani.
Locul 4 în ierarhia cluburilor din România
„Clubul se situează pe locul 4 în România, în ierarhia celor 48 de cluburi de Taekwondo, la capitolul trofee obținute. La Campionatul național din acest an, Ștefan Simionescu și Aurelia Chantal Pologatu s-au clasat pe locul II, iar Andrei Răzvan Ion, Miruna Georgiana Stan și Amelia Maria Manolescu au ocupat locul III. De asemenea, la „Cupa României”, Amelia Manolescu s-a clasat pe primul loc, Ștefan Simionescu și Aurelia Pologatu au obținut locul II, iar Andrei Ion și Miruna Stan au obținut locul III. Toate aceste performanțe le-am obținut antrenându-ne într-o sală de clasă de la Liceul Tehnologic «Pamfil Șeicaru». În curând, vom avea propria noastră sală de 180 mp, de cinci ori mai mare decât sala în care ne antrenăm acum, pe care am construit-o de la zero, și sperăm că vom obține performanțe mult mai mari. Elevii mei sunt foarte buni la kyorugi – lupta full-contact, dar mai puțin la poomsae – lupta cu un adversar imaginar, corespondentul kata în artele marțiale japoneze. Doresc să-i sfătuiesc pe părinți să-și ducă copiii să facă sport, oricare ar fi el, pentru că mișcarea este foarte importantă în dezvoltarea fiecărui copil”, ne-a spus sambonim Ion Lucian.
Campion balcanic, la 17 ani
Anul acesta, șirul performanțelor obținute în competițiile din țară au continuat și la nivel internațional. Sportivii din Ciorogârla au obținut un loc I la „Cupa Sofia”, în Bulgaria, prin Amelia Maria Manolescu. Dar cel mai important trofeu al clubului din Ciorogârla a fost câștigat de Ștefan Bogdan Simionescu: titlul de campion balcanic de juniori la categotia -68 kg, la Campionatul Balcanic desfășurat între 12 și 19 noiembrie, la Edirne, în Turcia.
De ce Taekwondo?
I-am întrebat pe tinerii campioni de ce au ales să practice Taekwondo. Iată ce ne-au mărturisit ei.
Ștefan Bogdan Simionescu: „M-am apucat de Taekwondo la presiunile tatălui meu, care îmi spunea să nu mai stau acasă și să fac mișcare. La început am făcut fotbal, am avut niște probleme de sănătate, iar la 13 ani m-am îndreptat către acest sport pe care îl practic acum. La început a fost greu, apoi a început să-mi placă ideea de competiție, de luptă, astfel că mi-am adus și prietenii aici. Anul acesta am ajuns la cea mai bună performanță și am câștigat titlul de campion balcanic, la Edirne. Dar și anul trecut am obținut Cupa României și am fost declarat cel mai bun sportiv al competiției”
Andrei Răzvan Ion: „Practic Taekwondo de 9 ani, eram în clasa a II-a, la insistențele tatălui meu care era prieten cu domnul antrenor Daniel Ciuvnicov. Acest sport m-a întărit și m-a făcut să fiu mândru de performanțele mele.”
Miruna Georgiana Stan: „Practic Taekwondo de patru ani și am ajuns la acest sport pentru că i-am auzit pe alți copii că e foarte frumos și am vrut și eu să încerc să mă bat, pentru că sunt o fire mai băiețoasă. Iar ca fată, este bine să știi să te aperi, dacă ești agresată. Cea mai mare performanță a mea consider că este câștigarea Cupei României, anul trecut.”
Amelia Maria Manolescu: Eu am venit la acest sport acum 4 ani, pentru că mă bătea fratele meu și mi-am zis că trebuie să se întoarcă roata, că el este mai mare. Apoi, a început să-mi placă. Anul acesta, am câștigat Cupa Sofia, cea mai bună performanță a mea.”
Aurelia Chantal Pologatu: „M-am apucat de Taekwondo acum 4 ani, după mai multe tentative, am făcut și dans, tenis, am făcut volei, dar nu mi-au plăcut atât de mult ca Taekwondo. Aici erau și foarte mulți prieteni de-ai mei. Cel mai important titlu a fost la Campionatul Național din 2016, când am fost declarată și cea mai bună sportivă a competiției.”