ACL afirmă că, prin OUG care scuteşte de taxe emiterea titlului de călătorie, corelată cu decizia BEC ce permite votul în străinătate pe baza acestui document, se creează riscuri de fraudare a alegerilor prezidenţiale.
Conform unui comunicat al Alianței Creștin Liberale, ”conştient de faptul că Victor Ponta scade vertiginos în sondaje, iar câştigarea alegerilor devine pe zi ce trece un obiectiv din ce în ce mai greu de atins, PSD face eforturi disperate să îşi asigure prin orice mijloace, modificând inclusiv legislaţia, voturi în plus la scrutinul din noiembrie”. ACL face o trecere în revistă a demersurilor întreprinse de PSD pentru a-și crea avantaje față de celelalte formațiuni politice. „Legalizarea migraţiei aleşilor locali a fost primul pas din această strategie, dar primarii nu au venit în valuri către PSD, aşa cum sperau Liviu Dragnea şi Victor Ponta. Au urmat o serie de pomeni electorale, complet nesustenabile, către diferite categorii sociale, dar şi o adevărată rectificare bugetară electorală, prin care fonduri destinate dezvoltării infrastructurii au fost direcţionate către administraţiile locale, chiar cu riscul subminării economiei naţionale”, se arată în comunicat.
O Ordonanță care pune semne de întrebare
Totodată, ACL acuză PSD şi pe Victor Ponta că „au trecut graniţa, identificând soluţii care să le aducă voturi şi de la românii din diaspora.” Alianța face referire la OUG nr. 64/2014, publicată în Monitorul Oficial pe 13 octombrie, în timpul campaniei electorale, care prevede ca unele servicii consulare să fie scutite de taxe. „Actul normativ reprezintă un mod prin care PSD încearcă să atragă voturi din partea românilor aflaţi în străinătate. Corelat cu decizia BEC de a permite votul şi pe baza titlului de călătorie, articolul 8 din această ordonanţă stipulează că pentru a intra în posesia acestui document, românii din afara graniţelor ţării nu trebuie să mai achite niciun fel de taxe consulare. Dacă eliberarea titlului de călătorie va fi permisă şi în ziua votului, atunci este evident că ne aflăm în faţa unui nou pericol de fraudare a alegerilor prezidenţiale. În aceste condiţii, considerăm că se impune o atenţie sporită din partea autorităţilor şi a observatorilor independenţi, în vederea desfăşurării corecte a procesului electoral în toate secţiile de vot din diasporă, dar mai ales în cele aflate în proximitatea graniţelor ţării, unde PSD ar putea cu uşurinţă să practice turismul electoral”, mai arată ACL.