„Ziua Recoltei”

Zilele trecute, cochetul orășel ilfovean ne-a întâmpinat cu o surpriză. Strada pe care se află piața agroalimentară a urbei părea gătită de sărbătoare, și arăta ca și cum cineva revărsase Cornul Abundenței asupra tarabelor înșiruite de-a lungul trotuarelor. Din coșuri și lăzi ne zâmbeau, parcă, fructe și legume rumene și plesnind de sănătate, de-ți lăsau gura apă. Totul, în lumina aurie, blândă și mângâietoare a unei zile de toamnă superbe. Curând, am înțeles ce se petrecea acolo. Începuseră manifestările prilejuite de „Ziua Recoltei”.

Ne aflam, undeva, pe la cumpăna zilei, iar forfota precupeților și a mușteriilor lor, în căutarea de poame bune și gustoase, semăna cu cea a unui roi de albine. Am purces și noi, îmbiați de bogăția ofertei, să vizităm tarabă cu tarabă. Și nu ne-a părut rău. Gospodarii satelor ilfovene, dar și de pe multe alte meleaguri ale țării, nu ne-au dezamăgit. 

Roadele raiului, la Otopeni

Am văzut aici, frumos expuse, produse tradiționale, miere, dulcețuri, zacuști și dulciuri pregătite în casă de gospodine destoinice, murături, dar și mândrețuri de fructe și legume numai bune de conservat pentru iarnă. O armonie de culori și arome îmbietoare. În spatele acestora, „autoarea” tuturor acestor bunătăți, venită din Puchenii Mari ai Prahovei, Valentina Stancu. 

Bineînțeles, nu puteau lipsi din acest „curcubeu” de Brumărel nici licorile toamnei, mustul, vinul și vestita țuică de prune „de Pitești”, adusă chiar de producătorii din Argeș. Alături, în sticle rotunde și burduhănoase ca niște ploști, vinul de Pietroasele își etala strălucirea aurie, așijderea cu cea a medaliilor câștigate la concursuri de prestigiu, expuse în apropiere.  

Vizavi, pe o tarabă, ne-a „făcut cu ochiul” un „munte” de pâini dodoloațe, cât roata carului, cu miezul aburind, aromind ca pâinea bunicii, proaspăt scoasă din țest. Numai bună de mâncat împreună cu ghiudemul dobrogean atârnat de o sfoară, sau cu morunul și crapul afumat din tava alăturată. Am aflat, astfel, de la George Lungu, președintele asociației InterMacedonia, că toate aceste bunătăți sunt preparate numai după rețete tradiționale macedonene. 

Uleiurile de Alba Iulia, elixire de sănătate

La câțiva pași, o măsuță ne suscită interesul. Pe ea, așezate ordonat, sticle de dimensiuni diferite, umplute cu uleiuri obținute din semințe mai puțin uzuale. Sunt uleiuri presate la rece, cum am aflat de la reprezentantul firmei producătoare, „Carmita Clasic”, cu proprietăți terapeutice deosebite, din dovleac, nucă, migdale, mac, susan, in cânepă, sâmburi de caise, sau armurariu, cunoscutul scaiete mov. Uleiul de dovleac scade volumul prostatei, uleiul de nucă este eficient în ateroscleroză și previne accidentele vasculare, iar cel din armurariu, care conține silimarină în procent de 98%, este un hepatoprotector de excepție și regenerează celula hepatică. 

Într-adevăr, natura îți poate oferi surprize nebănuite…

Must la „botul” teascului

Tot învârtindu-ne printre minunățiile târgului, am nimerit peste un gospodar care învârtea cu putere melcul unui teasc. Lângă el, saci cu ciorchini de struguri 

care-și așteptau rândul la transcenderea în licoarea minunată numită must. Suntem invitați să gustăm din sucul proaspăt izvorât din pulpa boabelor  de Ceasla. Elena Ioniță, managerul afacerii familiale pe care o conduce, ne oferă câte o cană cu mustul de-abia „născut”. O nebunie! Aromat și dulce ca mierea, lichidul de culoarea zmeurii ne mângâie și ne încântă papilele gustative. Nu rezistăm și cumpărăm și noi must, pentru a le face cunoștință celor de-acasă cu ceea ce i-am putea spune, fără să greșim „ambrozia zeilor”.

Călin Popescu Tăriceanu, un oaspete neașteptat

Surpriza cea mare a venit din partea președintelui Senatului, Călin Popescu Tăriceanu. Însoțit de soția sa, Loredana, și de autoritățile orașului, în frunte cu primarul Silviu Gheorghe și de membri ai stafului de campanie, candidatul la președinție și-a făcut apariția pe la orele 2 ale amiezii. I-am remarcat printre însoțitori pe senatorul de Ilfov, Nicolae Nasta, pe primarul comunei Chiajna, Mircea Minea, alături de alți membri ai PLR – Daniel Chițoiu, Radu Stroe, Radu Boroianu etc. Prezidențiabilul PLR a fost întâmpinat de cel mai tânăr deputat din parlamentul României, fiul primarului din Otopeni, Daniel Gheorghe. După o scurtă discuție cu tânărul parlamentar, oaspetele s-a îndreptat către târg, unde atras de mirosul micilor care sfârâiau pe grătar, s-a oprit pentru a savura deliciosul produs. Cel care i-a ținut companie, a fost primarul de Chiajna, Mircea Minea. Odată savurat mititelul, Călin Popescu Tăriceanu a poposit la taraba unui producător de miere, de unde a cumpărat câteva produse apicole. La taraba apropiată, Tăriceanu a fost ademenit de fursecurile, producție proprie oferite de o gospodină. Următoarea escală, i-a dat prilejul să cumpere niște Ceasla, soiul de struguri preferat, după cum la a mărturisit celor prezenți. 

Puțin mai departe, la o tarabă unde se vindea dulceață făcută în casă, Tăriceanu și-a etalat cunoștințele gastronomice și a făcut schimb de rețete cu doamna care preparase dulcețurile.

Peste tot, liderul PLR a fost întâmpinat cu simpatie și căldură. O doamnă a ținut 

să-i facă un compliment: „Domnu’ Tăriceanu, arătați mai bine decât la televizor!” Așadar, la fiecare oprire pe la tarabele precupeților, oaspetele a fost „omenit” cu câte ceva: ba cu un păhărel de țuică, ba cu un castravecior murat, ba cu pâine proaspătă de la InterMacedonia, toți dorind să se laude cu gustul produselor lor. Președintele Senatului nu a ratat nici Kürtos Kolacs – ul oferit de un producător, dar nici mustul despre care v-am povestit mai sus, la finalul vizitei sale.