Fripturi, piftii, sarmale, cârnați, caltaboși, cozonaci și, bineînțeles, prajituri și torturi asezonate cu vin și șampanie din belșug, în noaptea dintre ani. Toate aceste delicii care ne-au desfătat de sărbători le resimțim acum, când încercăm să închidem nasturii la haine și când revenim la serviciu, lipsiți de energie. Iată ­sfaturile nutrițio­niștilor Clinicii Medcenter pentru pierderea kilogramelor nedorite, acumulate de sărbători și revigorarea după ospățurile de Crăciun și Revelion!

 

Articol publicat în Jurnalul de Ilfov Nr. 581, ediția print

 

Includeți fibre din belșug în dieta post-sărbători!

Acestea ajută la menținerea senzației de sațietate, reglează tranzitul intestinal și reduc nivelul colesterolului. Printre alimentele bogate în fibre și pe care ar trebui să le includeți în alimentație atunci când vreți să slăbiți se numără în primul rând fructele și legumele: mere, citrice, fasole, mazăre şi morcovi. Lista este completată de orezul brun, avocado, cereale integrale, nuci, linte, țelină și sfeclă roșie. Nu ezitați să le includeți în meniul zilnic întrucât fibrele ajută la detoxifierea organismului și la curățarea colonului.

Înlocuiți zahărul cu mierea! 

Mierea este răspunsul sănătos la pofta de dulce care ne chinuie uneori. După festinul de sărbători, înlocuiți zahărul, principalul vinovat de kilogramele în plus, cu miere. Aceasta conține antioxidanți, inhibă apariția anumitor tipuri de cancer și, în combinație cu zeama de lămâie, favorizează arderea grăsimilor și detoxifierea organismului. Rețineți! Când nivelul de zahăr din sânge crește, insulina transformă tot excesul de energie în grăsime, care se depune în general în zona abdominală. Astfel apare un cerc vicios, organismul resimte din nou senzația de foame și se supra-alimentează.

Beți multă apă!

Hidratarea este extrem de importantă și are un rol esențial în curele de slăbire, dar și în menținerea sănătății organismului.  Consumul a doi litri de apă pe zi grăbeşte eliminarea toxinelor din organism, îmbunătățește funcționarea ficatului și ajută la menținerea senzației de sațietate.

Ajustați lista de cumpărături! 

În primul rând, nu intrați in supermarket fără să mâncați. Foamea o să vă trimită direct la raionul de alimente tip fast-food și dulciuri. De asemenea, este important să vă faceți timp pentru a lua masa în tihnă: mâncați încet, mestecați fiecare îmbucătură de 30-40 de ori. În felul acesta, vă veți sătura mai repede, iar alimentele vor ajunge în stomac foarte bine mărunțite și vor fi mai ușor de digerat.

Faceți mișcare! Sportul este un aspect imposibil de ignorat pentru un stil de viață sănătos

Chiar dacă programul prea încărcat nu va permite întotdeauna să mergeți la sala de fitness, aveți o mulțime de alternative la îndemână pentru a depune efortul fizic de care aveți atâta nevoie. Mersul pe jos, urcatul pe scări, genuflexiunile și câteva mișcări de aerobic, realizate chiar în fața televizorului, pentru a nu vă plictisi, vor ajuta la o mai bună funcționare a inimii și a plămânilor.