Capitala a unui imperiu care, în vremurile lui de glorie, s-a întins pe trei continente, dar și “capitala” spirituală a unei largi părți a lumii creștine, Roma a trecut prin vremuri păstrând nenumărate mărturii ale acestora. Câteva dintre atracțiile pe care le puteți găsi la Roma sunt:

1. Antichități romane monumentale

Colosseum; Panteonul, Termele lui Caracalla; Circul lui Maxențiu; mormântul Ceciliei Metella; porțiunile supraviețuitoare ale apeductului; băile lui Dioclețian; Casa de Aur a lui Nero, vilele de pe Colina Palatina.

2. Muzee

Muzeul Național din Roma, cu o uriașa colecție de sculpturi romane și alte piese arheologice antice (ca și Muzeul Capitolin și Muzeul Villa Giulia; apoi muzee de artă: Galeria Borghese, Galeria de Artă Veche din palatul Barberini, Muzeul Național de Artă Modernă; Muzeele Vaticanului).

3.Biserici

Sunt peste 900 de biserici la Roma. Printre cele mai renumite, vizitate de pelerini din întrega lume, sunt Basilica di San Pietro (Catedrală Sfântului Petru, poate cel mai vestit edificiu de cult al creștinătății), Basilica di San Paolo fuori le mura („biserică Sfântul Pavel din afară zidurilor „- numită astfel deoarece se găsea în afară zidurilor ridicate în jurul Romei în vremea împăraților Aurelian și Probus, în secolul al III-lea.), Santa Maria Maggiore, San Giovanni, Santa Croce in Gerusalemme, San Lorenzo fuori le mura.

4.Vaticanul 

O țara într-un oraș, Vaticanul produce, în întregul lui, o îngrămădire copleșitoare de impresii, date de:

• arhitectură: Castel Sant’Angelo, basilica Sfântului Petru, Palatul de Justiție, Muzeele Vaticanului

• abundența de capodopere artistice: așa-numitele „stanze” (încăperi) decorate de Rafael; Capela Sixtină cu pereții și tavanul acoperite de magnificele picturi zugrăvite de Michelangelo; Pinacoteca

• farmec istoric și exotic: cele două Muzee Gregoriene (unul cu colecții de antichități egiptene, altul-de antichități etrusce) și Muzeul Misionar Etnologic.

• atracții pitorești-precum gardă elvețiană, alcătuită din ostași îmbrăcați în costume inspirate din modă Renașterii.

5.Palate, vile, grădini

Sunt prin tot orașul dar, dacă e să începeți de undeva, o plimbare pe Via Giulia, de pildă, vă da prilejul să admirați un belșug de clădiri impozante, cu grilaje elegante și somptuoase curți interioare, cu grădini, statui șifantani.

6.Fântâni

Pe lângă super cunoscuta Fontana di Trevi, mai sunt  o mulțime de astfel de creații în Roma, care merită văzute. În Piazza Farnese, în Piazza di Spagna, în Piazza Sânta Măria în Trastevere, în Piazza Barberini și multe alte „piazze” se găsesc astfel de fântâni, pe treptele cărora poți să stai câteva clipe.

foto: descopera