Dr. Andrei Penescu, specialist obstetrică și ginecologie Spitalul Filantropia București

 

Ți-ai început viața sexuală și nu vrei să rămâi însărcinată? Mergi la medicul ginecolog pentru un control de specialitate și cere-i să-ți recomande una dintre metodele anticoncepționale care ți se potrivește. Femeia modernă are posibilitatea să-și planifice sarcina. Același lucru poți să-l faci și tu, fără să-ți pui în pericol sănătatea și fără să cheltuiești mulți bani.

 

Cam toate femeile pot rămâne însărcinate în perioada fertilă a vieții lor, adică începând cu vârsta primei menstruații și până spre sfârșitul decadei a patra. În consecință, pentru a evita o sarcină nedorită în această perioadă se recomandă să apelezi la contracepție. La ora actuală există multiple metode contraceptive disponibile. Cele mai eficiente și cele mai utilizate sunt:

         pilulele contraceptive,

         injecțiile hormonale,

         plasturii hormonali,

         inelele vaginale

         dispozitivele intrauterine (steriletele).

Există și alte mijloace de protecție, cunoscute mai degrabă sub numele de metode de barieră. Din această categorie fac parte:

         prezervativele,

         diafragmele,

         bureții cu spermicide.  

 Din nefericire, acestea nu sunt chiar atât de eficiente ca cele menționate anterior. Și mai “periculoasă” este metoda calendarului sau planning-ul familial. În cel mai rău caz, dacă optezi pentru această măsură de protecție, trebuie să o utilizezi cu maximă atenție. Această metodă necesită o bună cunoaștere a perioadei fertile pe parcursul ciclului menstrual. Trebuie să știi că este interzis contactul sexual neprotejat în perioada fertilă a ciclului, dacă nu vrei să rămâi însărcinată. Există și contracepția permanentă (vasectomie sau ligatură de trompe), dar această metodă e indicată numai dacă ești sigură că nu îți mai dorești niciodată copii. La nevoie, poți apela la contraceptive de urgență. Dar asta numai în cazul unui contact sexual neprotejat, în cazul ruperii prezervativului sau, dacă uiți să-ți administrezi pastila contraceptivă zilnică. 

* Protecția de urgență

         administrarea unei doze hormonale mari asemănătoare celor din contraceptivele orale. Această metodă se numește “pilula de a doua zi” care, pentru a fi eficientă e bine să o iei în primele 72 de ore,

         inserarea unui dispozitiv intrauterin cu fir de cupru până la cinci-șapte zile de la contactul sexual neprotejat. Reține! Nu e bine să iei aceste contraceptive oricând. Trebuie să consulți un medic specialist în prealabil, mai ales dacă ești fumătoare sau ai probleme de sănătate de genul: – hipertensiune arterială, cefalee, migrene, diabet zaharat, boli sexuale, cancer mamar în antecedente, trigliceride crescute.

* Reguli de maximă necesitate

Când decizi să folosești aceste metode de protecție, trebuie să ții cont și de următoarele aspecte: 

         alimentația la sân – pilulele contraceptive scad producția de lapte în perioada de lăuzie datorită estrogenului conținut. De aceea, în această perioadă e indicat a se folosi doar contraceptive cu progesteron,

         riscul apariției cancerului – cele mai recente studii arată că pilulele (estrogen plus progesteron) protejează împotriva cancerului de col uterin și chiar a cancerului ovarian, dar în schimb, există dubii în ceea ce privește cancerul mamar. Contraceptivele cel mai ușor de procurat sunt cele de barieră (prezervative sau bureți cu psermicid ce sunt plasați în jurul colului uterin).

* Metodele de lungă durată

         dispozitive intrauterine,

         metode hormonale, precum injecția cu hormoni sau inelul vaginal,

         sterilizarea chirurgicală (ligatura trompelor pentru femei sau vasectomia pentru bărbați).

 

* Prezervativul reduce riscul bolilor cu transmitere sexuală

Un punct important este contracepția la adolescenți. Indiferent de sex, viața unui adolescent poate fi brusc schimbată de apariția unei sarcini nedorite sau de contactarea unei boli cu transmitere sexuală. Cea mai sigură metodă de prevenire a unei sarcini nedorite este abstinența (lipsa contactului sexual). În cazul adolescenților activi sexual este importantă informarea, precum și conștientizarea riscurilor la care aceștia se expun în cazul unui contact sexual neprotejat. Utilizarea prezervativelor reduce semnificativ riscul contactării unei boli cu transmitere sexuală. Chiar și un singur contact sexual neprotejat poate duce la o sarcină nedorită sau la contactarea unei boli cu transmitere sexuală. O adolescentă activă sexual care nu folosește nicio metodă contraceptivă are o șansă de peste 90% să aibă o sarcină nedorită într-o perioadă de unu-cinci ani.

* Care e cea mai bună metodă contraceptivă?

Cea care ți se potrivește cel mai bine, care nu îți influențează negativ sănătatea. De aceea, sunt foarte importante controalele medicale regulate pentru a evita reacțiile adverse de contracepție (în special în cazul utilizării metodelor hormonale). Nu trebuie să simți un disconfort în momentul în care urmează să consulți un specialist în planning-ul familial. Fii conștientă de faptul că atunci când mergi la medicul ginecolog pentru controlul genital, absolut toate datele tale rămân confidențiale.