Dr. Nicoleta Maxim, Liberty Medical Center – Ștefănești/Ilfov  

Hepatita A, denumită și “boala mâinilor murdare”, este o afecțiune infecto-contagioasă produsă de virusul hepatitic A. Ea se poate transmite fie prin contact direct cu bolnavul (mai ales în colectivități), fie indirect prin alimente, apă sau obiecte contaminate, determinând epidemii. 

Boala nu se cronicizează. Ea prezintă 3 stadii evolutive: pre-icteric, icteric și convalescență.

– În perioada pre-icterică, hepatita se poate manifesta prin: stare de rău general, febră, dureri musculare, pierderea poftei de mâncare, greață, vărsături, diaree.

– În cea icterică, se manifestă prin: icter ce se accentuează progresiv, respirație urât mirositoare, gust amar, urină închisă la culoare, fecale albe, deschise la culoare sau de culoarea lutului, dureri abdominale.

– În convalescență, dispare treptat icterul și apare o perioadă lungă de astenie. Ficatul  revine la dimensiuni normale, se normalizează scaunele și urina, se recapătă treptat forța fizică. Se recomandă odihnă la pat, regim alimentar și interzicera consumului de substanțe toxic hepatice. De asemenea, se impune monitorizarea de către medicul specialist timp de 3 luni. Afecțiunea se vindecă fără a lăsa sechele.

Cum eviți îmbolnăvirea? 

Pentru a preveni îmbolnăvirea cu hepatita A, trebuie să respecți câteva măsuri de igienă:

 consumă legume și fructe bine spălate și mâncare bine pregătită termic;

 bea apă potabilă, iar dacă nu ești sigur de puritatea ei, fierbe-o; 

 spală-ți mâinile cu apă și săpun după fiecare utilizare a toaletei, înainte și după prepararea și mâncarea alimentelor, sau după schimbarea scutecelor;

 cel mai sigur mod de prevenire a hepatitei A rămâne vaccinarea. Se administrează două doze la distanță de 6-12 luni una de alta, cu reimunizarea după 5-7 ani.