În plină campanie de vaccinare anti COVID-19, foarte mulți români încă refuză imunizarea. De ce? Majoritatea se tem de potențialele reacții adverse care le-ar putea pune viața în pericol. Iată sfaturile specialiștilor Ministerului Sănătății pentru cei care încă mai au astfel de temeri!  

 

Articol publicat în Jurnalul de Ilfov Nr. 574, ediția print

Atenție! Vaccinul este contraindicat persoanelor cu istoric de reacție alergică severă (anafilactică) la oricare dintre componentele vaccinului sau la prima doză administrată. În cazul persoanelor cu istoric de reacții alergice severe la medicamente sau alte vaccinuri nu este contraindicată vaccinarea, dar se recomandă o supraveghere mai îndelungată (timp de 30 minute) postvaccinare. 

La cât timp după vaccinare este pacientul protejat împotriva ­COVID-19? La 7 zile de la administrarea celei de-a două doze, în cazul BioNTech/Pfizer și 14 zile după a doua doză în cazul Moderna, putem vorbi despre un nivel maxim de protecție. Anticorpii încep să fie detectabili din ziua 12-14 de la prima doză, iar titrul crește semnificativ după doza de rapel. Se observă însă reducerea numărului de persoane infectate și în intervalul dintre cele două doze, dar nu este cunoscută durata sau nivelul protecției după o singură doză. 

Cât durează imunitatea după vaccin?

Este încă prea devreme pentru a putea spune cu exactitate durata protecției oferite de vaccinarea împotriva ­COVID-19. Titrul de anticorpi măsurat la persoanele vaccinate în studiile clinice a fost peste media celui măsurat la persoane trecute prin boală și este de așteptat ca protecția oferită de vaccin să dureze cel puțin la fel de mult ca cea de după infecția cu SARS-CoV-2 dar fară riscurile asociate dezvoltării bolii. Durata protecției este încă în curs de evaluare în studiile clinice.