”Parte din clanurile ţigănești au revenit acasă și par a refuza categoric să respecte legile ţării. Lupta acerbă pentru a controla afaceri ilegale în zonele pe care și le-au auto-atribuit, ­împingându-i la acte de violenţă greu de imaginat a se petrece în România cu doar câteva luni în urmă. Grupările de spărgători profesioniști de locuinţe specializate în neutralizarea instalaţiilor de supraveghere și devalizarea locuinţelor în doar câteva minute își fac tot mai simţită prezenţa prin creșterea rapidă a numărului de locuinţe jefuite. Grupările de spărgători specializaţi în golirea bancomatelor, a caselor de bani de la sediul firmelor sau din magazine se mișcă și ei cu dezinvoltură pe meleagurile natale, după ce s-au specializat în Europa. Grupările ţigănești de tip mafiot, care încep ­să-și împartă zonele în care percep taxă de protecţie de la comercianţi, își fac și ele simţită prezenţa, cu atât mai mult cu cât este în plină desfășurare și procesul de ocupare a zonelor în care vor acţiona reţelele de cerșetori”, a scris europarlamentarul Traian Băsescu pe Facebook.

Articol apărut în Jurnalul de Ilfov, ediția print nr. 502

Nu suntem departe de ”tâlhărirea la drumul mare”!

Fostul șef de stat afirmă că ”violenţa în spaţiul public a devenit un fapt divers cotidian, care până acum câteva luni era o raritate”, iar ”în acest timp, Poliţia și Jandarmeria nu acţionează pentru că pur și simplu nu au informaţii”. ”Deși există, încă nu a apărut ca fenomen continuu tâlhărirea bătrânilor, a femeilor și a copiilor în plină zi pe stradă sau la poarta școlii, dar nu suntem departe. Violenţa în spaţiul public a devenit un fapt divers cotidian, care până acum câteva luni era o raritate. În acest timp, Poliţia și Jandarmeria nu acţionează pentru că pur și simplu nu au informaţii. Cei 2.500 poliţiști de proximitate nu au cum să acopere toată ţara, iar falnica și bine plătita poliţie locală raportează primarului despre gropile din asfalt și ocolește cu mare grijă zonele mafiei ţigănești sau cartierele unde spargerile de locuinţe au devenit frecvente. Iar peste toate, ori de câte ori în temperatura ridicată a unei intervenţii în forţă un jandarm sau un poliţist reacţionează mai bărbătește, să te ţii critici și înfierări la adresa instituţiilor statului și a oamenilor plătiţi să impună legea în stradă, dacă este nevoie făcând uz de forţă și de armă. Când văd un poliţist sau un jandarm lovit de un infractor, parcă am impresia că statul însuși a primit un pumn în plină figură, dar societatea îi cere statului să răspundă proporţional la violenţa infractorului. Iar infractorul nu stă pe loc pentru ca statul să-i răspundă proporţional. Ori mai lovește odată, ori fuge și lasă statul fără răspuns proporţional”, susţine Băsescu.

Europar­lamentarul PMP consideră că ”Poliţiile locale trebuie să devină un partener al Poliţiei Naţionale”

”Oare grupările de crimă organizată acţionează proporţional cu puterea victimei de a se opune când cer taxă de protecţie sub ameninţare, când sparg și jefuiesc locuinţe, când înșală și șantajează tinere cărora le distrug viaţa ­forţându-le să se prostitueze, când tâlhăresc în plină stradă bătrâni sau femei care numai ce au scos banii de la bancă sau din bancomat, când ocupă fără aprobare spaţiul public pentru a-și desfășura reţelele de cerșetorie? Nu mai avem prea mult timp. Poliţiile locale trebuie să devină un partener al Poliţiei Naţionale. Trebuie să transmită zilnic la Inspectoratele de Poliţie informaţii despre grupări infracţionale din comunitate, despre distribuitorii de droguri care circulă prin cartiere mai ceva ca poștașii, trebuie să se implice în asigurarea siguranţei cetăţeanului. Dacă Ministerul de Interne va continua să rămână desprins de informaţia din teritoriu, în lipsa căreia nu poate acţiona, este posibil ca peste 6 luni să ne fie frică să ieșim pe stradă după căderea întunericului sau să avem teamă a ne părăsi ziua locuinţa de frica spărgătorilor”, afirmă Traian Băsescu.