Federaţia Asociaţiilor Bolnavilor de Cancer (FABC) aruncă bomba! Lista medicamentelor compensate şi gratuite nu a mai fost actualizată de mai bine de 1.800 de zi-le. Din păcate, acest lucru are repercusiuni în ceea ce-i priveşte. Peste 140 de molecule şi indicaţii terapeutice în oncologie aşteaptă de câţiva ani să ajungă la bolnavii a căror supravieţuire depinde de o serie de tratamente noi, de specialitate. Acest blocaj duce, implicit, la înrăutăţirea stării de sănătate a suferinzilor.

Accesul românilor care se zbat între viaţă şi moarte din cauza cancerului, la noi terapii constituie o reală problemă de mulţi ani. Cu prilejul Zilei Internaţionale de Luptă Împotriva Cancerului celebrată luni, 4 februarie, pacienţii au readus în discuţie importanţa instituirii tratamentului oncologic adecvat, imediat după diagnosticarea maladiei. La evenimentul desfăşurat sub sloganul “Trăim în Europa, dar ne tratăm în România”, reprezentanţii FABC au ţinut să precizeze că lista de medicamente com-pensate şi gratuite nu a mai fost actualizată de mai bine de 1.800 de zile. Aceasta înseamnă, concret, că peste 140 de molecule şi indicaţii noi, dintre care multe desti-nate tratamentului cancerului, aşteaptă de aproape 5 ani, să ajungă la pacienţii dianosticaţi cu cancer şi să i ajute pe aceştia în lupta cruntă cu boala. Rezultatul este dramatic dacă facem o comparaţie cu alte state europene. Potrivit celor mai recente cercetări, între momentul aprobării unui medicament de către Agenţia Europeană a Medicamentului şi momentul în care acesta poate fi prescris în regim compensat de către medici, în Belgia se aşteaptă 392 de zile, în Suedia 206 zile, iar în Austria doar 88 de zile. Incredibil, dar adevărat. Numai bolnav să nu fii în ţara noastră unde, se îngrădește dreptul la tratamente de ultimă generaţie. 

FABC: ”Sperăm că drepturile ­pacienţilor vor deveni o ­prioritate” 

“În acest moment, la Comisia de Oncologie de la nivelul Casei Naționale de Asigurări de Sănătate (CNAS) sunt pe listele de aşteptare peste 1.000 de bolnavi de can-cer. Cu siguranţă, nimeni nu îşi doreşte să sufere de cancer, dar fiecare dintre noi trebuie să avem certitudinea, că, în cazul în care ne îmbolnăvim, vom putea beneficia ime­diat de un tratament care să ne salveze sau măcar să ne prelungească viaţa. De aceea, noi sperăm că drepturile pacienţilor vor deveni o prio­ritate, mai ales în condiţiile în care avem un program naţional de sănătate care îi protejează pe pacienţii diagnosti­caţi cu cancer, iar reglementările care ne privesc vor respecta criteriile tran­s­­parenţei, onestităţii şi dreptului la viaţă al pacieţilor români”, a spus Cezar Irimia, preşedintele FABC, la evenimentul organizat cu ocazia Zilei Internaţionale de Luptă Împotriva Cancerului. 

75.000 de români, diagnosticaţi anual cu temuta maladie 

Conform statisticilor, aproximativ 75.000 de români sunt diagnosticaţi în fiecare an cu temuta maladie. Mulţi dintre aceştia se confruntă cu boala în stadiu avansat, iar supravieţuirea lor depinde de instituirea unui tratament cât mai repede posibil. “Tratamentul cancerului a evoluat foarte mult în ultimii ani, pentru majoritatea tipuri-lor de cancer. Există însă şi forme de cancer pentru care abia în ultimii ani au apărut îmbunătăţiri importante în tratament. Spre exemplu, pentru cancerul ovarian, anul trecut a apărut un nou medicament, practic, singurul progres înregistrat în ultimii 15 ani. Din păcate, momentan, medicamentul nu este disponibil pe scară largă pacien-telor din România, din cauza faptului că nu este inclus pe lista medicamentelor gratuite şi compensate“, atenţionează dr. Ştefan Curescu, de la Spitalul Judeţean Timi-şoara. 

Cum îmbunătăţesc medicamentele noi calitatea vieţii ­pacienţilor

Adela Rogojinaru, o pacientă care suferă de temuta maladie povesteşte cum a reuşit să aibă o viaţă socială activă după ce a urmat un tratament de ultimă genera-ţie. “Am fost diagnosticată recent cu melanom metastatic. Am reuşit, cu sprijinul unor oameni minunaţi, să îmi plătesc singură tratamentul, fiind un caz fericit şi rar în acest sens. Vă daţi seama ce ar fi  însemnat să aştept 5 ani din acest moment pentru a avea acces la tratamentul de care am nevoie? Ar fi fost, practic, o condamnare la moarte. Adresez şi pe această cale un apel, atât opiniei publice, cât mai ales organelor şi insituţiilor îndreptăţite, să pună la dispoziţia pacienţilor cu cancer aceste me-dicamente noi, pentru că bolnavii de cancer nu au, din păcate, timp să aştepte.”