Planificarea familială sau contracepția îţi oferă dreptul de a decide liber şi responsabil, împreună cu partenerul de viaţă, numărul de copii pe care vă doriţi să îi aveţi şi intervalul dintre naşteri. Pilulele contraceptive, folosite pe scară largă şi de femeile din România sunt recomandate şi în alte scopuri decât evitarea sarcinii nedorite.

Avantajele ­contraceptivelor orale

 Reduc riscul cancerului ovarian şi endometrial;

 Scad riscul bolilor inflamatorii pelvine;

 Previn chisturile ovariene;

 Duc la evitarea anemiei feriprive;

 Reduc riscul apariţiei cancerului de colon sau rect.

Dezavantajele ­contraceptivelor orale

 Tulburări hormonale;

 Sângerarea între mens­truaţii;

 Greaţă;

 Creşterea în greutate;

 Crampe abdominale şi senzaţia de balonare;

 Sensibilitate crescută a sânilor;

 Schimbarea cantităţii sângelui menstrual.

Dacă doreşti să utilizezi acest tip de contracepţie, trebuie să alegi din diversitatea de produse acea combinaţie care ţi se potriveşte cel mai bine. Este imperios necesar să consulţi un medic ginecolog înainte de administrarea contraceptivelor orale, el fiind cel mai în măsură să-ţi recomande forma medicamentoasă adecvată.

Atenţie la ­medicamentul Diane 35!

Foloseşte produsul numai la recomandarea medicului specialist. În cazul în care observi anumite efecte secundare cum ar fi, respiraţie îngreunată, dureri în piept, gambă umflată sau dureri la nivelul gambei, consultă medicul cât mai repede posibil. Se recomandă prudenţă în utilizarea produsului dacă eşti supraponderală sau ai în familie cazuri de trombembolie. Agenţia Naţională a Medicamentului monitorizează atent, permanent, reacţiile adverse semnalate prin sistemul naţional de farmacovigilenţă. Până acum nu a fost înregistrat, în România, niciun caz de deces asociat utilizării Diane 35. La solicitarea Franţei şi Agenţia Europeană a Medicamentului va reevalua profilul de siguranţă al produsului. Până la fi­nalizarea evaluării, nu se recomandă întreruperea administrării me­dicamentului. Numai în ca­zul unor suspiciuni, e bine să discuţi cu medicul prescriptor.