Proiectul de hotărâre privind aprobarea închirierii și a contractului de închiriere pentru imobilului situat în municipiul București, Bd. Ion Mihalache 41-43, sector 1, necesar pentru mutarea temporară a sediului Consiliului Judeţean Ilfov (CJI) în vederea funcționării și desfășurării în bune condiții a activității aparatului de specialitate al acestuia și a membrilor CJI pe perioada consolidării imobilului din strada Gh. Manu 18, sector 1 și a construirii unui corp nou de clădire din strada Gh. Manu 18, a fost respins de pe Ordinea de zi a celei mai recente ședințe ordinare a Consiliului Județean Ilfov (CJI).
S-a întâmplat acest lucru după ce consilierul județean Ioan Moșteanu (ALDE) a sesizat colegilor săi din CJI că prețul de pornire în negocierile purtate începând cu luna februarie 2017, de către reprezentanții CJI cu cei care dețin imobilul, a fost peste cel anunțat de‑a lungul timpului pe site-urile specializate în vânzări sau închirierii de spații locative. Pentru a nu ridica suspiciuni și pentru ca asupra membrilor comisiei de negociere, constituită la nivelul CJI, să nu poată plana nicio îndoială, președintele CJI, Marian Petrache, a propus retragerea proiectului, oprirea mutării și găsirea unei noi locații sau a unei alte soluții care să facă posibilă desfășurarea activităților viitoare, în condițiile în care actualul sediu chiar necesită lucrări grabnice de consolidare și de extindere.
Negocierea…
Amintim că, la începutul acestui an, comisia aleasă să caute un spațiu în care să se mute CJI (condusă de către Rizia Tudorache și formată din arhitectul șef al CJI, 3 consilieri județeni, director cabinet președinte, director Direcția Investiții, director Direcția Economică, director executiv Direcția Juridică și șef Birou Achiziții, Direcția Investiții) a identificat 4 locații (în str. Scărlătescu 15, Str. Pitar Moș 6, Bd. Ion Mihalache 41-42 și Calea Griviței 355 – toate în București). S-au trimis invitații spre ofertare tuturor deținătorilor acestora, iar răspunsurile primite de comisie au evidențiat că doar la două adrese mai erau disponibile spre închiriere respectivele spații – în Mihalache și în Calea Griviței.
Pentru Mihalache, oferta inițială prezentată de SC LVI SERV SRL a fost de 12 euro/mp suprafață utilă/lună, la care se adaugă costuri de mentenanță și utilități pentru o perioadă de 4 ani (în cadrul ședinței CJI s-a precizat, însă, verbal, că ofertantul a cerut, la început, 13 euro/mp, iar în Raportul comisiei este scrisă valoarea de 12 euro/mp.). Și, poate e vorba despre o eroare de redactare, atâta vreme cât s-a solicitat de către comisie reconsiderarea ofertei și prezentarea ultimului preț al închirierii, în condițiile în care mentenența și utilitățile vor fi preluate de CJI în regie proprie (astfel încât valoarea chiriei să se situeze în jurul sumei de 2 milioane de lei/an). Pentru Calea Griviței, răspunsul ofertantului a fost că spațiul nu mai este disponibil, așa că, discuțiile au continuat doar cu SC LVI SERV SRL.
Ultima ofertă fermă a firmei (după reconsiderarea cerută de CJI) a constat în reducerea suprafeței pentru care ar fi urmat să se perceapă chirie, prin scoaterea din preț a unor încăperi cu destinație tehnică, precum încăperea postului de transformare, a bazinului de apă pentru incendii sau încăperile rezervate pentru accesul către un alt corp al clădirii???!!!. Au rămas, astfel, 3.277 mp suprafață utilă de închiriat, preț chirie 12 euro/mp/lună (așadar, astfel, valoarea chiriei pe mp a rămas, de fapt, neschimbată, sau, dacă e așa cum s-a spus în ședință, și s-a pornit de la 13 euro/mp, de fapt, s-a redus cu un euro/mp), durata minimă de închiriere – 4 ani.
Ce trebuie însă reținut la final? Costurile totale pentru chirie – 39.324 euro/lună (471.888 euro/an), oferta însemnând 2.123.496 lei/an, la un curs euro/leu de 1 euro = 4,5 lei. Înmulțit cu 4 ani!
Raportul privind această ofertă finală a fost dat citire consilierilor județeni, la ședința CJI din luna februarie și, toată lumea a fost, atunci, de acord cu el. E drept că, din motive medicale, Ioan Moșteanu a lipsit de la aceste discuții, dar, prezent acum în sală, a făcut observații pertinente și documentate. Moșteanu a susținut că, de mai bine de doi ani de zile, respectivul spațiu din Bd Mihalache a fost scos la închiriere cu un preț de 11 euro/mp (și se poate verifica acest lucru pe internet), iar faptul că spațiile tehnice au fost eliminate din calculul chiriei nu reprezintă cu adevărat o ofertă, ci un lucru absolut normal. Consilierul județean s-a amuzat, în acest context, spunând că, așa, SC LVI SERV SRL putea să ceară chirie și pentru stația de tramvai de la 1 Mai, doar pentru că este amplasată în vecinătatea locației.
În același timp, reprezentanții comisiei de negociere din partea CJI au susținut că nu au avut cunoștință de faptul că spațiul a fost ofertat spre închiriere și cu 11 euro/mp, însă, în toamna anului trecut, cei care dețineau inițial spațiul au vândut imobilul, iar oferta nouă a fost, din start, cea de la care s-a pornit negocierea – 12 euro/mp, cum scrie în Raport, sau 13 euro/mp, cum ni s-a spus în ședință. Oricum, nu 11 euro/mp.
Marian Petrache: ”Să luăm partea bună a lucrurilor!”
Cert rămâne faptul că, în aceste condiții, președintele Marian Petrache a cerut retragerea proiectului de hotărâre de pe Ordinea de zi, propunere votată în unanimitate, și găsirea unei alte locații sau propunerea unei variante posibile de desfășurare în condiții normale a activității CJI, pe perioada lucrărilor de consolidare/extindere sediu, lucrări imperativ necesare. Petrache a precizat că nu dorește ca asupra comisiei de negociere să planeze niciun fel de suspiciune, a apreciat activitatea acesteia și transparența de care s-a dat dovadă în timpul negocierilor. Dar, a recunoscut că este posibil ca, în condițiile prezentate de consilierul Ioan Moșteanu, discuțiile cu SC LVR SERV SRL să fi fost pornite greșit, de la început…
”Să luăm, însă, partea bună a lucrurilor care s-au petrecut azi. Am aprobat un buget și am oprit un proiect care putea crea suspiciuni”, a concluzionat președintele Consiliului Județean Ilfov.