Cercetătorii din Statele Unite și Coreea de Sud au creat un nou tip de fibră care poate să genereze electricitate atunci când este întinsă sau răsucită, informează AFP.

Noul material, care a fost denumit „Twistron”, ar putea produce, de exemplu, curent electric grație mișcărilor valurilor din ocean sau a modificărilor de temperatură, potrivit unui studiu publicat în revista americană Science.

Fibra este compusă din nanotuburi de carbon, cilindri goi în interior, al căror diametru este de 10.000 de ori mai mic decât cel al unui fir de păr. Pentru a produce electricitate, fibra trebuie să fie în prealabil scufundată într-un material conducător de ioni — sau electrolitic — care poate ar putea fi chiar și un simplu amestec de sare de masă și apă. „Atunci când scufundați fibrele de nanotuburi din carbon într-o baie de electroliți, fibrele sunt încărcate electric chiar de acei electroliți”, a explicat Na Li, cercetătoare la NanoTech Institute, asociat Universității Texas din orașul american Dallas.

Ușoară ca o muscă!

„Nu sunt necesare nici o baterie externă, nici conectarea la o tensiune electrică”, a adăugat aceeași cercetătoare. Cercetările se află încă într-un stadiu incipient, iar oamenii de știință au subliniat că noua tehnologie nu are potențialul de a fi dezvoltată pentru proiecte pe scară largă. Cel puțin, acest lucru nu este posibil pentru moment. Potrivit experimentelor de laborator, un Twistron ce are o greutate mai mică decât aceea a unei muște, este suficient pentru a alimenta un LED, care se aprinde la fiecare contorsiune a fibrei. Un alt experiment a arătat că, atunci când sunt țesute într-un articol vestimentar, aceste fibre pot să alimenteze un aparat de respirație autonomă.

„Există un interes mare față de utilizarea energiei reziduale pentru alimentarea unor obiecte conectate”, a spus Na Li. „Tehnologia Twistron ar putea fi exploatată pentru aplicațiile în care încărcarea bateriilor nu este o procedură practică”, a adăugat ea.

Articol apărut în ediția print a Jurnalul de Ilfov, nr.366