Temperaturile ridicate ale verii afectează în mod direct oamenii sensibili, cauzându-le stări de slăbiciune, pierderea cunoştinţei şi chiar dereglări cardiovasculare. Cu toate acestea, efectele căldurii se extind şi la acţiunea indirectă asupra eficacităţii tratamentelor sau terapiilor pentru diverse boli. Iată cum îți poate influența căldura tratamentul pe care ți-l administrezi! 

* Dacă iei betablocante – inima poate fi împiedicată să se contracte 

Pacienţii cardiaci sunt predispuşi în timpul verii la deshidratare cauzată de diureticele specifice tratamentelor destinate acestora. Deşi în general se recomandă consumul unei cantităţi mari de lichide, există riscul că excesul de lichide să afecteze inima şi sistemul cardiovascular. Betablocantele, medicamente larg prescrise pacienţilor cardiaci, pot împiedica inima să se contracte suficient de repede în timpul zilelor cu temperaturi ridicate, limitând astfel capacitatea corpului de a se răcori. 

* Dacă iei diuretice – poți pierde sodiu sau potasiu

De asemenea, persoanele care urmează tratament cu diuretice au o probabilitate mai mare de a pierde electroliţi precum sodiul şi potasiu, care trebuie compensate printr-o hidratare corespunzătoare. 

*Dacă iei antibiotic – riști să te deshidratezi

Riscul deshidratării şi al insolaţiei poate apărea şi odată cu administrarea unor medicamente care pot agrava efectele căldurii asupra corpului. Pe lângă tratamentele indicate în bolile cardiace este necesară o atenţie sporită şi neurolepticelor, antimigrenoaselor, unor antibiotice sau antiinflamatoare care pot determina o stare de discomfort urmată de deshidratare. 

*Vasodilatatoarele îți scad tensiunea 

Deshidratarea duce şi la creşterea numărului de bătăi cardiace, care poate fi resimţită sub forma unor palpitaţii. Din cauza creşterii consumului de oxigen în muşchiul cardiac, la temperaturi ridicate, persoanele cu afecţiuni cardiovasculare au un risc mai mare de angină pectorală sau de agravare a insuficienței cardiace. De asemenea, deshidratarea şi vasodilataţia indusă de căldură pot favoriza scăderea tensiunii arteriale, iar tratamentul hipertensiv poate fi tolerat mai greu. Medicamente precum betablocantele şi blocantele canalelor de calciu pot duce la scăderea tensiunii, la fel ca şi vasodilatatoarele, care determină o vasodilataţie suplimentară. 

Alte medicamente cu un mare risc 

Dintre medicamentele considerate a avea risc mare de fotosensibilitate fac parte: 

  • antiinflamatoarele nesteroidiene prescrise împotriva durerilor de orice tip, 
  • unele antidiabetice orale, 
  • antidepresivele, 
  • medicamentele antialergice. 

Soluția? Întărește-ți rezistența organismului la îmbolnăviri!

O soluţie în acest sens este întărirea organismului printr-un regim de viaţă echilibrat, prin transformarea plimbării zilnice în aer liber într-o regulă de aur, dar şi susţinerea organismului cu ajutorul suplimentelor alimentare destinate întăririi imunităţii. Cele pe bază de colostru şi lactoferină, reduc incidența complicaţiilor în diverse afecţiuni. Datorită rolului său antiviral, antibacterian, antiparazitar, antifungic, au proprietate antioxidantă: blochează şi neutralizează acţiunea radicalilor liberi răspunzători de efectele nocive asupra organismului şi îmbunătăţesc starea generală în caz de alergii şi inflamaţii.