Prin amabilitatea dr. Clara Alexandrescu de la CardioRec

Alexandru Rusu, un băiețel de nouă ani și jumătate din Hunedoara, se află în aceste zile sub stricta supraveghere medicală a specialiștilor de la Centrul de Chirurgie Toracică din Monaco. Micul îngeraș a venit pe lume cu o malformație congenitală cardiacă, ce-i îngreuna respirația și făcea ca inimioara lui să obosească foarte repede.  

La numai nouă anișori, Alexandru Rusu, un băiețel din Lupeni, județul Hunedoara, a fost nevoit să întrerupă cursurile școlii unde era elev, pentru o intervenție cardiacă. O malformație dezvoltată în inimoara lui, încă din pântecele mamei, a făcut ca el să vină pe lume cu un defect septal atrial. Această deficiență provoacă trecerea anormală a sângelui din atriul stâng, spre atriul drept. Mai exact, Alexandru trăiește cu gaură în inimioara lui mică, cu dimensiunea de 2,5 cm. Pentru că, în mod normal, în perioada sarcinii există o comunicare între atrii care face posibilă irigarea fătului cu sângele oxigenat din placenta mamei, specialiștii din Petroșani care i-au investigat starea de sănătate nu au considerat acest lucru ca o anomalie și au așteptat să se închidă, cum ar fi firesc. Medicul de familie a constatat malformația abia când copilașul avea patru ani. În vara anului trecut, diag­nosticul a fost confirmat în urma unei ecografii cardiace, de cardiologul de la Petroșani, care le-a și explicat părinților că acea gaură din inima micuțului lor se poate închide printr-o intervenție de specialitate. Sfatul specialistului a fost ca, până atunci, copilul să fie protejat de răceli și efort.

“Copilul meu, are o gaură în inimă de 2,5 cm, care în mod normal, ar fi trebuit ca până-n 10 ani să se închidă, în timp ce ea a progresat. De astă vară a început să obosească mai repede, să spună că are arsură în piept, iar din când în când, are înțepături în zona pieptului și respiră mai greu. El nu are voie să obosească foarte tare. Este elev în clasa a III-a, iar orele de educație fizică îi sunt interzise, în ciuda faptului că este pasionat de karate și vrea să facă acest sport. Nimeni nu m-a avertizat să-i fac din șase în șase luni ecografie cardiacă. Mi se spusese să nu-mi fac probleme că se va închide. Abia anul trecut, în august, un medic de la Petroșani mi-a spus că problema lui s-a agravat, că situația s-a înrăutățit prin faptul că gaura s-a mărit și a făcut și hipertensiune pulmonară. Ulterior, a mai fost investigat la Spitalul de Pediatrie din Cluj, la Institutul Inimii din Cluj-Napoca și apoi am aflat de doamna doctor Clara Alexandrescu de la CardioRec Corbeanca. Doamna doctor Alexandrescu ne-a spus să-i trimitem toată documentația medicală pe mail, să o analizeze. Ne-a transmis că diagnosticul este pus corect, iar în septembrie, anul trecut, a făcut primele investigații cardiace la Centrul de Recuperare Cardiovasculară CardioRec. Dumneaei a stabilit dimensiunea găurii din inima copilașului meu. Îi mulțumim doamnei dr. Clara Alexandrescu pentru eforturile pe care le face ca să-l trateze pe Alexandru. Avem încredere că dumneaei și cadrele medicale de la Centrul Cardio Thoracique din Monaco, unde va fi operat copilul, în următoarele zile, îl vor vindeca”, ne-a spus Monica Rusu, mămica lui Alexandru, pe care am găsit-o la CardioRec, împreună cu băiețelul ei, cu puțin timp înainte de a pleca la clinica din Monaco.

Prin amabilitatea dr. Clara Alexandrescu, băiețelul se află în aceste zile la Centrul Cardio Thoracique din Monaco, pentru intervenția care-i va dărui o viață normală. Cadrele medicale de la Centre Cardio-Thoracique de Monaco și Fundația Princesse Grace au acceptat să finanțeze această intervenție, în cadrul unui program umanitar desfășurat în Monaco. Îndrăgita actriță Alexandra Dinu și-a operat băiețelul de aceeași malformație. În 2013, ea a demarat o campanie de sensibilizare a opiniei publice, pentru descoperirea bolilor congenitale la copii. Program la care s-a alăturat și Centrul CardioRec din Corbeanca, încă de la început, făcând timp de trei luni ecografii cardiace gratuite la copiii care făceau sport. Aproximativ 500 de ecografii gratuite. Astfel, mulți copii au fost depistați cu asemenea malformații și tratați corespunzător. “Alexandru pleacă astăzi (n.r. – duminică, 25 ianuarie) la Monaco. Mâine dimineață se internează cu mama sa, iar în cursul zilei de mâine îl vede anestezistul și chirurgul care îi va face intervenția pentru DSA (deviația de sept atrial). S-ar putea ca, în sala de cateterism, umbrela cateterului să nu aibă margine suficientă ca să astupe gaura, se întâmplă câteodată, și atunci se va face chirurgie standard deschisă și i se pune un petec. El știe că e mai simplu cu prima, că-i face o incizie mică la picior, dar știe și cum e cu a doua, că va suferi o tăietură. Dar i-am explicat că și dacă va fi tăiat, e cea mai simplă intervenție cardiacă. El știe că trebuie să se opereze că altfel, la 30 de ani numai poate respira”, ne-a explicat dr. Clara Alexandrescu, în ziua în care l-a dus pe Alexandru la Monaco.  Vom reveni cu noi informații despre starea de sănătate a lui Alexandru, după intervenția care-i va oferi șansa la o viață normală.