După un an de zile de la alegerile din iunie 2012, edilii din orașul Pantelimon au ce să „raporteze”. Primarul Marian Ivan, este evident, nu a stat cu mâinile în sân. Bilanțul este, fără tăgadă, unul pozitiv. În Pantelimon lucrurile „se mișcă”, iar localitatea începe să semene din ce în ce mai mult cu o așezare europeană.

Marian Ivan este un primar modest. Nu-i place să se laude. Vorbește scurt, concis, la obiect. Își recunoaște nerealizările, iar despre reușite vorbește ca despre ceva firesc.

„A fost un an destul de greu, dar în care am reușit să duc la bun sfârșit o bună parte din ceea ce le promisesem concetățenilor mei. Am o mare satisfacție că cele două proiecte pe fonduri europene au început să prindă viață. Le așteptam de mult timp. Este vorba de dezvoltarea rețelei de apă-canal, prin ADIA, și de PIDU, Planul Integrat de Dezvoltare Urbanistică”, ne spune primarul. În cadrul PIDU este vorba de modernizarea sistemului de iluminat public cu rețea subterană, dar și de montarea unui sistem de supraveghere video, ale căror lucrări sunt destul de avansate. Primul proiect beneficiază de o finanțare din fonduri europene de 15 milioane de lei, iar cel de-al doilea, de 3,5 milioane de lei. În privința iluminatului public, primarul Ivan dorește să extindă rețeaua și în zona din spatele Fermei Animalelor, unde s-a dezvoltat o zonă rezidențială apreciabilă.

Apă și canal pentru întreg orașul

În ultimul an, beneficiind de fondurile Master Planului în execuție, au fost branșate la canalizare gospodăriile de pe străzile Viilor II și Viilor III, și de pe intrările Viilor, Zmeurei și Fragilor. Totodată, de-a lungul bulevardului Biruinței, a fost introdusă și rețeaua de apă. Au mai fost canalizate și străzile Nectarinei, Gutuiului I și II, și Zarzărului. Pe strada și intrarea Toamnei, precum și pe strada Magnoliei au fost introduse atât rețeaua de apă, cât și cea de canalizare. Toate aceste investiții au reprezentat o cheltuială de 600 de mii lei din bugetul primăriei. „Prin Master Planul viitor, vom introduce apa și canalizarea în toată localitatea”, ne asigură Marian Ivan.

Canalizare care a dat, de-a lungul timpului, mereu dureri de cap edililor din Pantelimon. Datorită faptului că a fost prost proiectată și dimensionată, la fiecare ploaie mai zdravănă, anumite zone ale orașului se transformau în adevărate „Veneții”. Drept urmare, primarul este hotărât ca, în acest an, să rezolve definitiv problema. Pentru aceasta, va fi reabilitată stația principală de pompare, care în în 5 luni de zile va fi gata. Stația de apă intră și ea în modernizare. Totodată, se va redimensiona conducta existentă, urmând ca aceasta să fie înlocuită cu una cu un diametru de 500 mm. A fost rezolvată și problema canalizării la două blocuri din strada Sf. Gheorghe. Conductele care trebuiau să evacueze apele uzate fuseseră construite în contrapantă, astfel încât toată apa refula în subsolurile celor două imobile. A fost refăcută întreaga instalație, iar situația a intrat în normal.

Totul pentru binele și confortul cetățenilor

„Oamenii nu cer foarte mult. Ei vor un minimum de confort și un trai decent. Vor apă, gaze, canalizare, drumuri asfaltate, parcuri, siguranță. Cu chibzuință, poți să le oferi toate aceste lucruri. Avem un buget de 10 milioane de euro. Totul este să știi cum să direcționezi acești bani pentru a realiza cât mai multe pentru bunăstarea cetățenilor”, spune Marian Ivan. Și, după toate dovezile, primul edil al Pantelimonului se pricepe de minune la acest lucru. În două săptămâni, ne informează primarul, va fi semnat un nou contract de asfaltare cu Ministerul Transporturilor și ADRBI. „Proiectul este dat pe SEAP de o lună de zile. În curând va intra la licitație, iar în primăvară vor începe lucrările”, ne spune primarul.

 A fost finalizat și parcul din zona străzii Sf. Gheorghe. Vă mărturisesc că nu am văzut altul asemănător în județ. Pe lângă „clasicele” locuri de joacă pentru copii, parcul are o zonă cu aparatură pentru fitness impresionantă, pe care, în ziua în care am vizitat parcul, în ciuda căldurii copleșitoare, o utilizau atât adulții cât și copii.

De jur-împrejurul parcului, șapte blocuri intraseră în reabilitare. Pe schele, muncitorii lucrau de zor. Lucrările trebuie terminate până în toamnă, ne-a spus primarul. Tot în zonă, au fost amenajate și parcări, iar trotuarele au fost reabilitate. Același lucru se întâmplă acum în zona Livezilor.

Proiectele primăriei din Pantelimon nu se opresc aici. Sunt în curs de realizare studiile de fezabilitate și proiectarea pentru o creșă, grădiniță și școală, care vor fi amplasate în zona fostei unități militare. „Deocam­dată, vom scoate la li­citație gră­dinița. Atât ea cât și viitoarea școală au fost deja bugetate de către consiliul local. Avem promisiuni că ne va ajuta și Consiliul Județean în acest demers”, spune primarul Ivan. Zilele trecute, au început și lucrările la noua sală de sport de care vor beneficia elevii școlii nr.1  din localitate. Toate acestea se întâmplă în timp ce lucrările la sala mare de sport, începută cu fonduri de la Ministerul Dezvoltării, pe vremea Elenei Udrea și realizată în proporție de 80 la sută, au fost sistate deoarece Compania Na­țională De Investiții a tăiat finanțarea…

Copiii, mereu în atenția primăriei

V-am mai povestit despre programul ini­țiat de primarul din Pantelimon, numit „10 de 10”, prin care elevii buni la învățătură sunt re­compensați de către primărie. Anul acesta, 35 de elevi cu zece note de 10 vor merge într-o tabără în Maramureș, pentru o perioadă de aproape 2 săptămâni. Pentru circa 40 de copii, care provin din familii cu probleme, familii monoparentale, sau cei crescuți de bunici, se va organiza, ca în fiecare an, o tabără pe Litoral. În același timp, în perioada vacanței ­mari, se va desfășura școala de vară „Recreația Mare”, unde elevii slabi la învățătură, în pericol de a rămâne repetenți, vor beneficia de meditații gratuite din partea cadrelor didactice. „Îi vom duce și la muzee, dar și la restaurant, ca să-i învățăm cum să folosească tacâmurile, deoarece, mulți dintre ei, proveniți din familii defavorizate, nu cunosc nici măcar acest lucru”, ne spune Marian Ivan.

Orașul cu 3.500 de concesionari

Am lăsat la urmă una din problemele care îi dă mult de furcă primarului Marian Ivan, cea care privește concesionările unor terenuri către cetățeni. Totul a început în anul 2003, când comisia județeană pentru fond funciar a emis o hotărâre către primăria comunei, pe atunci, Pantelimon prin care se stabilea semnarea unor contracte de concesiune cu cetățenii aflați în posesia unor suprafețe de teren intravilan, care le fuseseră acordate încă din 1992 pentru construirea de locuințe, fără niciun act de proprietate. Culmea este că primăria de atunci nu deținea nici ea însăși titlu de proprietate pe acea suprafață. Mai mult, nu s-a executat niciun plan parcelar și nu s-a întocmit niciun document care să clarifice situația juridică a acelei suprafețe. Drept urmare, de 10 ani de zile, cetățenii nu au titluri de proprietate pe terenurile pe care le dețin și plătesc redevențe, an de an, 1 dolar/mp.

„Ne zbatem să ob­ținem titlurile de proprietate pentru a putea, mai apoi, să vindem terenurile cetățenilor. Mă bucur că primim un sprijin consistent din partea Prefecturii, pentru a rezova această problemă. Am avut o întrunire cu doamna prefect Speranța Cliseru, cu subprefectul Ionel Nae și cu doamna directoare a OCPI Ilfov, Ruxandra Ghiba, în care am încercat să găsim o soluție pentru a ieși din acest impas. Doamna prefect ne-a promis tot sprijinul și sper ca, în curând, să rezolvăm situația”, ne-a spus primarul Marian Ivan.

Concluzia pe care am tras-o în urma acestei discuții confirmă ceea ce arătam în titlu: primăria orașului Pantelimon, mai exact edilii săi, se poate mândri cu acest bilanț fructuos, după numai un an de la alegerile din iunie 2012 și sunt semne clare că Pantelimonul este pe mâini bune.