Primăria comunei 1 Decembrie îşi întăreşte echipa executivă

Comuna ilfoveană 1 Decembrie are un nume frumos. Şi evocator al fiinţei naţionale unificate. Aici, Anul Nou a adus cu el punerea în fapt a unei decizii recente a consilierilor locali. Înţelesul ei? E în armonie cu simbolul denumirii locului. Alegerea unui nou viceprimar pare un fapt în rutina obişnuită a unei administraţii. Dar nu e de loc aşa. Veţi afla semnificaţiile importante ale unei țesături onorante a viitorului. El e dedicat miilor de locuitori ai aşezării.  Pentru ei se construieşte destinul noţiunii magice „de acasă”.  Cu ce? Cu forţa argumentelor unui prezent interpretat lucid, atent. 

 

De multe ori, în viaţă, mai important decât locul unde te afli e pe cine ai alături. Ca într-o familie. Or, ce altceva e viaţa unei comunităţi decât aceea a unei mari familii, extinse. Iar miezul deciziei luate se referă la viitorul dezvoltării urbane a localităţii, la măsura civilizaţiei pe care o dă continuarea cu răspundere şi chibzuință a poiectelor începute. Dar, mai ales, la alcătuirea altora noi.

 

Parteneriat esenţial

Acesta e un adevăr pe care primarul Gheorghe Petre l-a intuit. Şi e decis să îl aplice. Asta, mai înainte ca îndatoririle şi răspunderea îndeplinirii lor să se transforme în piedici ale dezvoltării localităţii pe care o administrează. Iar sincronizarea cu ritmul trepidant al evoluţiei se poate face numai lucrând în echipă, cu un partener priceput şi de încredere.  

Pentru asta, alegerea noului vice – în persoana lui Romeo Cristea care a mai avut această funcţie, plus cea de consilier local – vine să îi asigure edilului şef al localităţii sprijinul pentru treburile curente şi de perspectivă. Un tandem puternic pentru viitorul proiectelor comunei, susţinute de obţinerea celor mai bune rezultate. Oricare altă interpretare a lucrurilor e o contrafacere, nerecunoscută de fapte.

 

Ieşirea din labirintul necazurilor

Cele mai mari suferinţe le-au dat datoriile dezastruoase acumulate la bugetul local. Cititorii noştri au aflat detaliile pacostei. Comuna a fost la un pas de faliment şi desfiinţare. Şi totuşi, în ultimii trei ani şi jumătate situaţia financiară s-a redresat. În plus, s-au  împlinit multe lucruri bune.

Gheorghe Petre afirmă: „Cine nu vrea să le vadă, asta e. Dar e greu să o facă. Mai mult de‑atât: ce se vede e mult mai puţin decât ce nu se vede. Sunt mulţumit de ce am făcut până acum. Iar Romică ştie foarte bine ce s-a întâmplat. A văzut paşii şi etapele redresării economice a localităţii noastre”, conchide el.

Iar confirmarea că ideea parteneriatului aplicat cu noul vice e chibzuită şi folositoare a venit din partea celor mai buni gospodari ai comunei. Gheorghe Petre s-a consultat cu majoritatea dintre ei şi a căpătat validarea opţiunii.  

 

Un concept actual?

E vorba despre ceea ce se numeşte în limbaj curent „bunul gospodar”. Primarul e asimilat acestei noţiuni. Cât mai e ea de actuală?  Pentru că multe localităţi se dezvoltă într-un nou tip de relaţii economice şi sociale. Iar esenţa urbanizării lor ţine acum de destoinicia cu care sunt alcătuite şi prezentate proiecte ample, de creştere şi înnoire. Care depăşesc prin anvergură susţinerea bugetului local. Numai ele conving şi deschid sursa obţinerii liniilor de finanţare, cu sume pentru investiţii care întrec cu mult posibilităţile bugetare ale comunelor. Iar realizarea acestora e externalizată. De ele se ocupă acum operatori mari, cu forţe specializate de execuţie. Mai poate face faţă primarul tuturor acestor treburi? De unul singur, ca „bun gospodar”? Nici vorbă.

Exmple? Primarul le va aminti, în continuare. Toate se finalizează cu fonduri mari de dezvoltare regională.

Or, aceste argumente – şi încă multe altele – fac din opţiunea alegerii noului vice ca partener de sprijin al primarului o soluţie judicioasă, măcar pentru puţinul timp rămas din mandatul actual.

 

O garanţie a continuării proiectelor modernizării

Unul dintre cele mai importante obiective ale comunei e Staţia de epurare. Primăria şi operatorul fac toate eforturile să fie pusă în funcţiune anul acesta.

Tot prioritare sunt şi lucrările de apă-canal. Din proiectul început anul trecut, sunt făcute aproape 80 de procente ale magistralei şi 50 % din racorduri, ceea ce înseamnă aproximativ 700 de gospodării.

Primarul a spus: „Nu s-a putut intra pe Drumul Judeţean, unde n‑am avut avize. Operatorul va începe programul de investiţii în zona de peste DN, cu case. Plus străzile de acolo. Branşamentele le facem numai în afara asfaltului, unde avem spaţiu asigurat pentru montarea lor. Din primăvara asta, vom asfalta străzile: Ion Barbu în zona blocurilor, Înfrăţirii, Viitorului, Livezii, Tuberozelor, Morii, Tineretului, Pinului, Câmpului, Plopilor.

Vom extinde şi clădirea şcolii cu clasele I-IV – ca să trecem la programul unui singur schimb, pentru anul şcolar 2016-2017. Avem peste 800 de copii – de la grădiniţă, până la clasa a VIII-a. Un alt punct de lucru intens va fi şi continuarea anvelopării termice a locuinţelor”, a mai afirmat Gheorghe Petre.

 

Pentru alungarea zvonurilor

Gheorghe Petre le transmite locuitorilor două mesaje importante, prin intermediul ziarului nostru. Primul: taxele și impozitele nu vor crește. Ca, de altfel, în toată perioada ultimilor ani. Și al doilea: linia 471, de transport în comun a RATB, va fi în continuare subvenţionată de primărie. Nici vorbă despre suspendarea ei. „E de neatins. Pentru bugetul nostru contează cele 2 milioane de lei, alocate pentru ea. Dar naveta celor 2.000 de locuitori spre Capitală, către locurile de muncă și către școli va fi asigurată”, conchide edilul.