Cătălin Nichita, un tânăr de 40 de ani din București, pasionat de istorie și deținător al unui detector de metale autorizat, cutreieră în timpul său liber locurile din jurul Bucureștiului, în încercarea de a scoate la lumină obiecte străvechi. Astfel, într-una din peregrinările sale, mai exact în data de 8 martie, în zona pădurii Vadul Anei, pe care localnicii o cunosc sub numele de pădurea Iacovache, după numele prorietarului ei de la început de secol XX, în mod întâmplător a detectat un inel din bronz, ușor deformat, care prezintă inscripții interesante.
Profesor Marius-Ovidiu Sebe
Articol publicat în Jurnalul de Ilfov Nr. 495, ediția print
Deși a investigat și zona din imediata apropiere, nu a mai găsit alte obiecte. Pentru că este un tânăr responsabil, cunoscând rigorile legislației în domeniu, acesta s-a prezentat la Primăria Brănești, predând piesa în baza unui proces verbal. Mai departe, autoritățile locale au obligația de a preda obiectul găsit Direcției de Cultură Ilfov, care la rândul său va face predarea către Muzeul Național de Istorie.
Ce este interesant la acest inel, chiar dacă este realizat dintr-un metal mai puțin prețios, este simbolistica inscripției sale, care pare a fi clară și anume „Pomul vieții” sau „Arborele cosmic”, un simbol sacru universal întâlnit încă din perioada neolitică. De exemplu, semnificația acestui simbol la vechii geți este pusă de unii specialiști în legătura cu aspirațiile spre nemurire ale acestui popor străvechi, având la bază caracteristica de regenerare a Pomului Vieții. Până la pronunțarea specialiștilor, care vor lămuri simbolistica, vârsta și importanța acestei piese, este evident că inelul trebuie pus în legătură cu siturile arheologice de la Vadul Anei, unde specialiștii, în urma cercetărilor arheologice, au indentificat urme ale locuirii unor populații străvechi, începând din perioada geto-dacică și continuând apoi cu perioada medievală.
Apreciem gestul prompt al lui Cătălin de a preda piesa descoperită autorităților, respectând astfel Ordonanța nr. 43 din 30 ianuarie 2000 privind Protecția Patrimoniului Arheologic. În funcție de valoarea piesei, Cătălin va beneficia și de o recompensă, conform legislației. Primăria Brănești și Asociația Culturală Brănești prezintă mulțumiri publice tânărului Cătălin Nichita pentru gestul și contribuția sa la cunoașterea istoriei acestor locuri și îndeamnă pe toți cei care găsesc întâmplător astfel de obiecte vechi, care vorbesc despre istoria locurilor noastre, să le declare autorităților.
Asociația Culturală Brănești va oferi în cadrul primei sale ședințe publice o diplomă de merit și o recompensă simbolică tânărului cercetător.