Dragomirești Vale este una dintre comunele din Ilfov cu o creștere spectaculoasă a numărului de locuitori. Explicația? În ultimii ani, din ce în ce mai mulți bucureșteni aleg să părăsească marele oraș și să se mute „la țară”, în apropierea Capitalei. Acest fenomen, însă, atrage după sine noi responsabilități pentru gospodarii comunei.

Primarul comunei Dragomirești Vale, Gheorghe Socol, ne-a mărturisit că, anual, populația localității crește cu circa 500 de locuitori. Astfel s-a ajuns ca Dragomireștiul să numere în ziua de azi 5.200 de suflete, iar după cum ne spunea primul gospodar al așezării, în ultimii 3 ani aici s-au ridicat peste 1.000 de case noi! Prin urmare, așa cum arătam, această dezvoltare fără precedent aduce după sine noi responsabilități pentru edilii din Dragomirești Vale. Una dintre acestea s-a dovedit a fi și necesitatea de a se înființa un serviciu local de evidență a persoanelor, în comună. 

Un pic mai bine pentru dumneavoastră

Încă de acum doi ani și jumătate, primarul Gheorghe Socol a inițiat demersurile necesare pentru a pune în practică această necesitate pentru locuitorii din comună, care trebuiau să se deplaseze tocmai la Buftea pentru a-și rezolva problemele legate de documentele de identitate. Drum lung și costisitor, pentru că dragomireștenii trebuiau să urce într-un maxi-taxi până la Gara de Nord, unde schimbau mijlocul de transport pentru a ajunge la Buftea. Iar pentru cei mai vârstnici, o astfel de „excursie” era un adevărat calvar. Dar, toate aceste neplăceri au luat sfârșit. Din data de 15 decembrie 2015, locuitorii din Dragomirești Vale au propriul lor Serviciu Public Comunitar Local de Evidență a Persoanelor (SPCLEP). 

„Buletin” de Dragomirești

Așadar, marți 15 decembrie, a sosit momentul mult așteptat, după mai bine de doi ani și jumătate: inaugurarea sediului SPCLEP Dragomirești Vale. El se găsește în fosta clădire a primăriei, care a fost renovată „din temelii”, după cum ne spunea primarul, pentru a corespunde normelor necesare pentru acest gen de activitate. Aici vor lucra trei funcționari, inspector Loredana Dumitru, șeful serviciului, Ștefania Nicolae și Ionuț Iordache – referenți. „Activitatea acestora va consta în eliberarea cărților de identitate, operarea modificărilor intervenite în statutul persoanelor – decese, nașteri, căsătorii, divorțuri, mențiuni operative, interdicții și actualizarea Registrului Național de Evidență a Persoanelor”, ne-a precizat Cornel Sârbu, șef serviciu în cadrul Serviciului Public Comunitar Județean de Evidență a Persoanelor Ilfov, prezent din partea acestei instituții la ceremonia de inaugurare. O slujbă de sfințire a sediului SPCLEP din Dragomirești Vale, oficiată de preoții din comună, a precedat momentul mult așteptat, cel al tăierii panglicii inaugurale. Slujba a fost oficiată în curtea serviciului, în prezența primarului Gheorghe Socol și al invitaților acestuia, printre care s-au numărat Cornel Sârbu, șef serviciu în cadrul Serviciului Public Comunitar Județean de Evidență a Persoanelor Ilfov, consilieri locali și cetățeni din comună. Lor li s-a alăturat și Angelica Dumitru, cea mai veche funcționară de stare civilă din județul Ilfov, care a lucrat în domeniu, la primăria din Dragomirești, timp de 43 de ani.

Odată terminat serviciul religios, primarul Gheorghe Socol, Cornel Sârbu, Loredana Dumitru, șeful serviciului și secretarul primăriei, Alexandru Nica au tăiat panglica inau­gurală.

Primarul Gheorghe Socol, primul beneficiar al serviciului

„În primul rând, vreau să le mulțumesc tuturor celor care s-au implicat în realizarea acestui serviciu de evidență a persoanelor. Și spun acest lucru pentru că, inființarea acestui serviciu a demarat cu mai mulți ani în urmă. Mai exact, acum doi ani și jumătate. Iată că astăzi, am ajuns la linia de sosire. De aceea, le doresc mult succes celor care vor lucra aici, Loredanei, Ștefaniei și lui Ionuț. În acest serviciu vom lucra cu oameni. De aceea, vă rog să aveți o atitudine demnă de un funcționar public. Pentru că cei care vă vor călca pragul nu vor fi întotdeauna veseli, bine dispuși. Vin aici, poate, pentru că au probleme sau au necazuri. De aceea, dumneavoastră, în calitatea pe care o aveți, de funcționari publici, să dați dovadă de multă înțelepciune, de multă înțelegere și solicitudine. De asemenea, mulțumesc factorilor de la Serviciul Județean de Evidență a Persoanelor, care au avut o contribuție esențială în realizarea acestui obiectiv”, s-a adresat primarul celor prezenți. Apoi, el a fost invitat să ia loc în fața aparatului de fotografiat, pentru a realiza o fotografie care va fi aplicată pe prima carte de identitate emisă de noul serviciu de evidență a persoanelor, cea a primului edil al comunei.