Marți, 27 iunie, pe o ploaie aducătoare de bogăție, cum se spune în popor, a fost inaugurat cel de-al 19-lea serviciu de evidență a persoanelor de pe teritoriul județului Ilfov. O promisiune pe care primarul comunei Moara Vlăsiei, Andrei Filip, le-o făcuse concetățenilor săi cu un an în urmă, în timpul campaniei electorale pentru alegerile locale.

Articol apărut în nr. 358 al Jurnalului de Ilfov, ediția print

serviciu

Această inaugurare se înscrie, totodată, în strategia adoptată de responsabilii de la nivel județean cu această importantă activitate, și anume evidența locuitorilor din Ilfov. Așadar, din anul 2004, când a avut loc reorganizarea serviciilor de evidență a persoanelor și fuziunea lor cu serviciile de stare civile de la nivelul administrațiilor locale, autoritățile au manifestat o preocupare constantă pentru dezvoltarea acestei activități. Astfel, de la doar 4 servicii de evidență a persoanelor, câte existau în anul amintit, după 13 ani putem număra acum, împreună cu structura proaspăt înființată la Moara Vlăsiei, 19 asemenea servicii.

Mereu aproape de cetățeni

O expresie care ar putea fi considerată o adevărată deviză pentru Serviciul Public Comunitar pentru Evidența Persoanelor (SPCEP) Ilfov, pentru că, așa cum ne mărturisea directorul acestei instituții cu ocazia inaugurării centrului de la Brănești (7 aprilie 2017 – n.r.), lucrurile nu se vor opri aici. Pe măsură ce autoritățile locale vor identifica și amenaja spații corespunzătoare, vor fi înființate servicii de evidență în orașul Măgurele și comunele Cornetu și 1 Decembrie. Totul, „pentru a fi cât mai aproape de cetățeni”, spunea atunci dir. Mihaela Mariana Mantu. Și, tot atunci, directorul SPCEP Ilfov ne anunța că, „în câteva luni” se va înființa un serviciu asemănător la Moara Vlăsiei. Promisiune onorată pe deplin, pentru că iată, după două luni și douăzeci de zile, așadar, pe 27 iunie, primarul Andrei Filip a tăiat panglica inaugurală a Serviciului Public Comunitar Local pentru Evidența Persoanelor (SPCLEP) din comuna pe care o conduce. Au fost prezenți, cu această ocazie, directorul executiv al SPCEP Ilfov, Mihaela Mariana Mantu, Cornel Sârbu, șef Serviciu evidența persoanelor SPCEP Ilfov și subcomisar Florin Petrescu, șef birou la Direcția Județeană pentru Evidența Persoanelor și Administrarea Bazelor de Date (DJEPABD) Ilfov, Gheorghe „Bebe” Rădoi, șeful SPCLEP Otopeni, unde, până acum, era arondată comuna Moara Vlăsiei, alături de cei trei angajați ai serviciului local, Corina Stănică, șeful SPCLEP, Vasile Matache și Gabriela Anca, responsabil cu starea civilă și, nu în ultimul rând, viceprimarul localității, Florin Cucu. „Am demarat această inițiativă în urmă cu un an de zile, ca promisiune electorală. Și, iată, astăzi am reușit să inaugurăm acest serviciu. Deocamdată, dorim să funcționeze pentru cetățenii comunei, dar nu excludem posibilitatea de a prelua și locuitorii din comunele învecinate, cum ar fi Grădiștea și Dascălu, dacă aceștia doresc”, a explicat primarul Andrei Filip.

Primarul și viceprimarul, primii beneficiari ai serviciului

În afară de evenimentul inaugurării noului sediu al SPCLEP Moara Vlăsiei, ziua de 27 iunie a mai consemnat încă o premieră: primii beneficiari ai noului serviciu au fost înșiși edilii comunei, primarul Andrei Filip și viceprimarul Florin Cucu. Ei ne-au mărturisit că deși cărțile lor de identitate expiraseră de câteva zile, au amânat momentul preschimbării lor tocmai pentru a realiza acest lucru în comuna pe care o gospodăresc, adică la SPCLEP Moara Vlăsiei. Astfel că, după tăierea panglicii inaugurale, cu actele necesare pregătite din vreme, cei doi au urmat demersurile necesare obținerii noii cărți de identitate: au depus actele respective, au completat o cerere tip, apoi s-au fotografiat în spațiul special amenajat.

Economie de timp și bani, pentru cetățeni

Până în data amintită mai sus, locuitorii din Moara Vlăsiei care aveau nevoie de acte de identitate trebuiau să se deplaseze în Otopeni. O deplasare care presupunea o pierdere de timp însemnată, având în vederea că oamenii trebuiau să facă patru drumuri: două la depunerea actelor și două la eliberarea actului de identitate. Patru drumuri cu maxi-taxi, care presupuneau ceva cheltuială. De acum, toate aceste neplăceri vor dispărea, iar evidența persoanelor va fi mult mai eficientă, pentru toată lumea. „E un lucru benefic, pentru noi toți, mai ales în privința timpului pierdut. Au fost cetățeni care se învoiau de la serviciu, ca să-și rezolve această problemă. Din toate punctele de vedere este un câștig real pentru toți cetățenii comunei, mai ales că există cazuri de oameni care nu aveau buletine și nici copiii acestora”, a subliniat primarul Andrei Filip.

„În acest sens, îi invit pe cei care au actele de identitate expirate să se prezinte la noul serviciu înființat la Moara Vlăsiei, pentru a le preschimba și a intra în legalitate. Taxa pentru oținerea cărții de identitate este de 7 lei. Timbrul fiscal cu valoarea de 5 lei nu mai este necesar”, a adăugat și dir. SPCEP, Mihaela Mariana Mantea. Am mai aflat că termenul de eliberare a actelor de identitate este, la Moara Vlăsiei, de 10 zile, îndeobște, dar, în cazuri excepționale, cetățenii pot solicita eliberarea actului de identitate într-o perioadă mai scurtă (1-3 zile) decât cea prevăzută de lege (30 de zile), cu condiția ca actul respectiv să nu fie deja expirat, sau posesorul să nu-și fi schimbat numele.

Programul SPCLEP Moara Vlăsiei

Luni: 08.30 – 13.30 – Primiri/eliberări acte

13.30 – 16.30 – Furnizări date

Marți: 12.00 – 18.30 – Primiri/eliberări acte

08.30 – 12.00 – Furnizări date

Miercuri: 08.30 – 13.30 – Primiri/eliberări acte

13.30 – 16.30 – Furnizări date

Joi: 08.30 – 13.30 – Primiri/eliberări acte

13.30 – 16.30 – Furnizări date

Vineri: 08.30 – 12.30 – Primiri/eliberări acte

12.30 – 16.30 – Furnizări date

TELEFON: 031.426.09.76