România are 5.000 de fermieri cu vârste între 90 de ani și 100 de ani care solicită anul acesta subvențiile din agricultură. Toți acești fermieri au depus cererile unice la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură, a declarat ministrul Agriculturii, Adrian Oros.

„Dacă ne uităm pe structura de vârste a fermierilor care s-au înscris anul acesta (la APIA n.r.), comparativ cu 2019, constatăm că la categoria de vârstă 18-25 de ani sunt 1.500 de fermieri în plus, la categoria 25-40 de ani, respectiv 45-50 de ani, 60 de ani, câte 2.000 de fermieri în plus. Sigur, a scăzut numărul fermierilor între 60 și 70 de ani, între 70 și 80 de ani și la vârste mai avansate. Între 90 de ani și 100 de ani încă sunt depuse 5.000 de cereri. Anul trecut au fost 6.900, a declarat ministrul Agriculturii, Adrian Oros, într-un interviu online, postat pe pagina sa oficială Facebook.

„Sunt persoane care au depus cereri, iar colegii de la APIA au acceptat aceste cereri pe baza documentației depusă”, a adăugat șeful MADR.

Adrian Oros a fost întrebat de jurnaliștii de la Profitul Agricol dacă e posibil ca acești fermieri cu vârste înaintate să beneficieze de o pensie care să-i scutească de munca pământului.

”Am înțeles că sunt în derulare programe privind anumite rente viagere pentru cei care renunță să lucreze pământul, pe de o parte. Pe de altă parte, știm cu toții că există niște contracte în care ministerul nu are cum să intervină între proprietar și cel care lucrează pământul. Știm cu toții că logica și spiritul fondurilor europene destinate agriculturii sunt ca banul care vine din subvenții să ajungă la cel care lucrează pământul și nu la proprietar.

Avem destul de frecvent semnalarea unor situații din partea unor fermieri care lucrează anumite suprafețe de pământ și care ne spun că unii dintre proprietari nu respectă contractele inițial făcute sau nu respectă înțelegerile. Deși pământurile sunt lucrate de fermieri, unii dintre proprietari pretind să depună ei cereri pentru subvenții”, a spus ministrul Agriculturii.

Din data de 1 iulie încep controalele APIA

Un Ordin al ministrului Agriculturii, publicat miercuri, 24 iunie 2020, pe site-ul oficial al Ministerului Agriculturii, anunță că Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) va demara de săptămâna viitoare verificările la fermele care au solicitat subvențiile agricole pentru acest an. Verificările APIA încep la 1 iulie 2020 și se prelungesc până la data de 15 octombrie 2020.

„Între 1 iulie și 15 octombrie 2020 se va efectua controlul la fața locului pentru cererile unice de plată eșantionate în acest scop, iar controlul aferent al unor obligații/cerințe specifice se va efectua, după caz, în iarna sau în primăvara anului următor”, se arată în Ordinul de ministru amintit.

Articol apărut în ediția print a Jurnalul de Ilfov, nr.505