Trofeul „Mitu Petre”, la prima ediție, în orașul Pantelimon

Ziua de 1 octombrie 2016 va rămâne în istoria sportului, în general și a rugby-ului, în special, din orașul Pantelimon. În această zi, Primăria și Consiliul Local al orașului au organizat prima ediție a turneului de rugby pentru copii „Mitu Petre”. Turneul poartă numele unui mare rugbist român, care a văzut lumina zilei la Pantelimon, unde a și făcut primii pași în acest sport frumos și bărbătesc, sub îndrumarea nu mai puțin apreciatului antrenor Dumitru Sterian, zis „Cioc”.

Mitu Petre este unul dintre marii rugbiști ai României care se confruntă acum, la doar 39 de ani, cu o boală necruțătoare, căreia medicii nu i-au găsit, încă, leac: scleroza laterală amiotrofică. O boală invalidantă, fatală, din nefericire, în care mersul, vorbitul, mâncatul, înghițitul și alte funcții fundamentale devin tot mai dificile, cu timpul. El trăiește acum în Franța, unde a jucat la apogeul carierei sale, până când boala l-a doborât.

 

Petre Mitu, un model pentru micii rugbiști

Prietenii și colegii săi din Pantelimon nu l-au uitat, însă. Unul dintre ei este chiar primarul localității, Marian Ivan, el însuși fost rugbist de performanță. Marian Ivan este unul dintre inițiatorii acestei competiții, alături de mulți alți foști colegi și oameni de rugby din România, care au dorit să-i întindă o mână de ajutor acestei mari glorii a rugby-ului românesc, dar totodată, să-l invite în mijlocul copiilor din orașul său natal, care practică acest sport și pentru care Petre Mitu reprezintă un model demn de urmat. Iată cum s-a născut ideea acestui turneu, care a avut și un scop caritabil – strângerea de fonduri pentru a-l ajuta pe Petre Mitu în lupta cu boala sa. „Pentru noi, cei din Pantelimon, acest turneu este de o importanță majoră, deoarece Petre Mitu a pornit din rândurile noastre, a fost și este, în continuare colegul și prietenul nostru. El a ajuns acolo unde mai puțini ajung, iar în momentul de față se confruntă cu o problemă pe care nu o dorește nimeni. Suntem foarte bucuroși că am reușit să organizăm acest eveniment. Sperăm, cu voia Domnului, să-l ducem mai departe, în timp, ca și cei care vor veni după noi. Noi l-am ajutat pe Petre, de-a lungul timpului, și-l vom ajuta în continuare. Este prietenul nostru și ne mândrim cu el”, ne-a spus primarul Marian Ivan.

 

Marea familie a rugby-ului românesc, alături de Petre Mitu

Așadar, sâmbătă, 1 octombrie, într-un cadru festiv, a fost inaugurată prima ediție a acestui turneu, competiție organizată de Primăria și Consiliul Local Pantelimon, Ministerul Tineretului și Sportului, Asociația Internaționalilor de Rugby România, Federația Română de Rugby, AJR Ilfov, Direcția Județeană pentru Sport și Tineret, reprezentată de directorul Constantin Fânaru și Clubul Sportiv Orășenesc Pantelimon. Cum competiția are ca scop și stimularea micuților rugbiști să acceadă către performanță, au fost invitați să participe sportivi din două categorii de vârstă – Under 10 și Under 12. Prin urmare, au răspuns invitației mai multe cluburi care au secții pentru aceste categorii de vârstă. Astfel, la categoria Under 10 au participat echipele CSO Pantelimon 1, CSO Pantelimon 2 CSM Olimpia București, ACS Flamingo și RC Grivița, iar la Under 12 – CSO Pantelimon, CSM Olimpia București, ACS Flamingo și RC Grivița.

 

Un trofeu aprig disputat

Meciurile dintre micuții rugbiști au fost îndârjite, așa cum le stă bine unor adevărați practicanți ai sportului cu balonul oval. Am remarcat în mod special jocul excelent al componenților echipelor din Pantelimon, dar și al celor de la CSM Olimpia. La finalul întâlnirilor, care s-au desfășurat în sistem campionat, câștigătorii celor mai multor puncte din partidele disputate au fost declarați învingătorii turneului, iar oficialii prezenți au înmânat diplomele, cupele și medaliile participanților. Dar, primul  premiat a fost chiar Petre Mitu, venit din Franța să asiste la prima ediție a turneului care, de aici înainte, îi va purta numele. El a primit din partea președintelui Asociației Internaționalilor de Rugby România, Marin Ionescu, o plachetă a FR de Rugby, un balon cu semnăturile participanților, foști jucători de rugby, un tricou imprimat cu denumirea trofeului, volumul „Istoria rugby-ului românesc”, o cravată, o insignă și un fanion din partea FRR. la toate acestea s-au adăugat, bineînțeles și donațiile strânse cu această ocazie, din partea celor prezenți. „Mă bucură nespus de mult când văd atât de mulți copii veniți să joace rugby. Mi-aduc aminte de mine. Am început, la fel, să joc rugby la o vârstă foarte fragedă. Sincer, îmi face mare plăcere și mult bine să fiu astăzi, aici”, a spus Petre Mitu.

 

CSO Pantelimon, câștigătoare la ambele categorii de vârstă

Clasamentul final, stabilit pe baza rezultatelor obținute de cele patru echipe, a consemnat aceeași ierarhie, la ambele categorii de vârstă. Așadar, atât la Under 10, cât și la Under 12 câștigătoare au fost echipele CSO Pantelimon (antrenor Dumitru Sterian), urmate de echipele CSM Olimpia (antrenor Silviu Anghelescu), RC Grivița (antrenor Florian Beșliu) și ACS Flamingo (antrenor Gheorghe Desculțu). 

 

Cine este Petre Mitu

Petre Mitu a disputat 34 de meciuri în naționala „stejarilor”, pentru care a purtat și banderola de căpitan în anii 2001 și 2002. În întreaga sa carieră la națională, a marcat 339 puncte și a înscris 14 eseuri. Considerat unul dintre cei mai buni mijlocași la grămadă din România, „Pia” a participat la Cupa Mondiala din 1999 și a făcut carieră în Franța, la Aurillac, Grenoble, Tarbes și Montauban.