Primul sunet al clopoțelului, din anul de învățământ care tocmai a început, a adus zâmbete și pe chipurile copiilor nevoiași din orașul Voluntari. Preotul Mihai Postelnicu, slujitor la Biserica Adormirea Maicii Domnului, din localitate, le-a cumpărat învățăceilor ghiozdane, cărți, caiete și tot ceea ce le-a trebuit pentru un an școlar rodnic, plin de realizări. Tatăl spiritual le-a oferit darurile elevilor, joi, pe 10 septembrie, la Casa de Cultură Voluntari.

Om și duhovnic extraordinar, cu o bunătate aparte, preotul Mihai Postelnicu a luat sub aripa sa ocrotitoare copiii care provin din familii împovărate de lipsuri și greutăți, din orașul Voluntari. Cu multă sârguință, preotul slujitor la Biserica Adormirea Maicii Domnului din Voluntari a reușit să cumpere 54 de ghiozdane, pe care le-a umplut cu materiale didactice, după necesitățile fiecărui elev. Pentru micuții care au pășit pragul școlii prima dată, a cumpărat de la bețișoare de numărat, creioane colorate, cărți de colorat, plastilină, bloc de desen, foarfecă și hârtie glasată, până la penar, stilou, jocuri puzzle, caiete tip I și caiete de matematică. Elevilor de gimnaziu și liceenilor, le-a umplut ghiozdanele cu penare echipate cu stilouri, creioane colorate, pixuri și riglă, caiete de limba română, caiete de matematică, trusă de geometrie, bloc de desen și seturi de acuarele. 

Darurile materiale și spirituale, împărțite la Casa de Cultură

Școlăreii au intrat în posesia rechizitelor, cu doar câteva zile înainte de sunetul clopoțelului care a vestit deschiderea noului an de învățământ. Părintele Postelnicu, le‑a dat întâlnire, în după-amiaza zilei de 10 septembrie, la Casa de Cultură Voluntari. În prezența directorului executiv al Direcției de Asistență Socială a orașului Voluntari – Anișoara Constantin, a directorului Casei de Cultură Voluntari – Jeni Barbu, a consilierului Primăriei Voluntari – Gheorghe Marin și a preotului Constantin Păun, parohul Bisericii Adormirea Maicii Domnului, preotul Mihai Postelnicu, a împărțit cu mare bucurie darurile copiilor. Vădit emoționat de soarta micuților, dar bucuros în același timp că a reușit să-i surprindă în mod plăcut atât pe copii, cât și pe părinții acestora, părintele Mihai le-a adresat gândurile sale bune, la început de an școlar. Le-a urat să aibă un an luminat, binecuvântat și plin de succese.   

Ochii copiilor licăreau a bucurie și speranță

Deși nu este prima dată când primesc ajutorul preotului, copiii au fost extrem de încântați. Nu se mai dezlipeau de mult așteptatele ghiozdane noi, pe care părinții nu și-ar fi permis să le achiziționeze. Iar ochii lor licăreau a bucurie și speranță. Ei provin din familii nevoiașe. Numai Dum­nezeu, prin minunile Sale și prin puținii oameni cărora le-a hărăzit să le ofere sprijin, le mai aduce un zâmbet și o alinare. Sunt copii bolnavi de cancer, leucemie, diverse tulburări comportamentale ș.a.m.d., care se află în evidențele Direcției de Asistență Socială a orașului Voluntari (DAS Voluntari). Periodic, primesc ajutoare de urgență de la Primăria orașului, de la oameni cu suflet bun care-și îndreaptă atenția spre ei, din sponsorizări și campanii umanitare demarate de autoritățile locale.       

“Bunul Dumnezeu a făcut o minune”

“Este ceva extraordinar. Am venitul mic, iar băiețelul meu, care intră acum în clasa zero, are și probleme de sănătate. Suferă de leucemie. Dumnezeu a făcut deja o minune cu el. De doi ani este în remisie. Dar chiar și așa, costurile pentru întreținerea lui sunt ­mari. Din banii puțini pe care-i câștig eu, ca bugetar, din primăvară până acum abia reușisem să-i iau câte ceva de îmbrăcat, de încălțat, câteva cărți și caiete. Ca să rămână în acest stadiu, trebuie să-i asigur și un stil de viață special, care este foarte costisitor. Bunul Dumnezeu a mai făcut încă o minune pentru el. I-a dăruit tot ceea ce nu reușisem eu să-i cumpăr și avea nevoie pentru școală”, ne-a spus, cu lacrimi în ochi, Angelica Florea, mama lui Gabriel, un băiețel de șase ani și patru luni, care a făcut primii pași spre cunoaștere.     

Dragoste, compasiune și model de viață creștină

Prin gestul său impresionant, preotul, a dorit să le insufle copiilor dragostea și să le ofere, pe lângă ajutor, și un model de viață creștină. Mai ales că nu este prima dată când acesta le întinde o mână de ajutor. La toate marile sărbători dedicate familiei și ori de câte ori se află în nevoie, preotul nu rămâne indiferent la suferința copiilor. Darurile sale însemnate sunt o dovadă clară că trebuie să fie buni, atenți la nevoile celor din jur și să-i ajute pe cei greu încercați. De altfel, preotul Mihai Postelnicu și parohul bisericii, preotul Constantin Păun, le-au ținut și un discurs emoționant copiilor, în momentul în care le-au fost oferite darurile. Aceștia au îndemnat învățăceii să le urmeze exemplul. I-au sfătuit să nu uite să dăruiască din puținul lor, după putințe, să aducă o alinare celor aflați în suferință și să-și însușească valorile credinței și moralei creștine. 

“Am vrut să aduc o rază de lumină și în sufletele unor copii care, alături de părinții lor, se află într‑o situație mai grea dar și să urmez cuvintele Mântuitorului,  care ne spune «Fiți milostivi, precum Tatăl vostru Cel din Ceruri milostiv este, care revarsă ploaia Sa și peste cei buni, și peste cei răi».   Iar Sfântul Ierarh Luca al Crimeei: «Iubiții mei în Hristos, să facem din toată inima faptele milostivirii, socotind pierdută ziua în care n-am ajutat pe cineva, fie cu vorba bună, fie împărtășindu-i din inimă necazurile și suferințele, fie mijlocind prin rugăciune pentru el înaintea lui Dumnezeu».  Dacă suntem cu adevărat credincioși și slujitori ai lui Dumnezeu, lucrul acesta ni-l impune porunca Domnului. Tatăl Ceresc vede totul, iar cel ce nu ajută și nu contribuie cu nimic la salvarea aproapelui său nu va avea nicio dezvinovățire și nicio scuză înaintea Judecății lui Dumnezeu. Săvârșim un păcat care este înregistrat în cărțile din Ceruri atunci când putem face un bine și nu-l facem, când putem salva o viață și nu facem ca s-o salvăm sau când nu prezentăm niciun interes să ajutăm un copil să meargă la școală. Nimic nu are mai mare importanță decât salvarea unor suflete și dăruirea ajutorului la timpul potrivit. Să le dăruim copiilor și arta de a trăi bine, educându-i. Aducem,  de asemenea, mulțumire oamenilor de bine pe care am reușit să îi strângem în jurul nostru și care ne-au sprijinit financiar pentru a aduce acest strop de bucurie în inimile copiilor. Îl rugăm pe Bunul Învățător să le răsplătească însutit”, ne-a spus preotul Mihai Postelnicu. 

“Acțiunea de astăzi este binevenită. Este un ajutor care vine la momentul potrivit, pentru oamenii potriviți și prin oamenii potriviți. Susținem astfel de inițiative. De alt­fel, preotul Mihai Postelnicu și preotul Constantin Păun ajută frecvent familiile defavorizate, cu venituri mici, care sunt în evidența noastră. Prin intermediul Primăriei Voluntari și a Consiliului Local, noi le oferim ajutoare care constau în bani, alimente, îmbrăcăminte, încălțăminte, jucării și tot ceea ce strângem în campaniile umanitare. Dar nu este suficient”, ne-a explicat directorul executiv al Direcției de Asistență Socială a orașului Voluntari, Anișoara Constantin.