Trei zile fastuoase cu interpreți și ansambluri de marcă
Festivalul Folcloric de Artă şi Tradiţie Populară Românească de la Otopeni s-a bucurat de un nou succes, ajuns la cea de a XVIII-a ediție, după o pauză impusă de nemiloasa pandemie, care a dat peste cap lumea artistică și pe iubitorii de frumos.
Din fericire, datorită unei organizări de excepție, în ciuda vremii nefavorabile, de toamnă târzie, otopenarii au răspuns cu multă bucurie invitației de a participa la ediția de anul acesta a Festivalului Folcloric de Artă și Tradiție Populară Românească, care a fost găzduit la finalul săptămânii trecute, în inima orașului Otopeni, atât în Piața Primăriei, cât și pe scena Centrului Cultural ”Ion Manu”. Timp de trei zile, tineri și bătrâni au venit să redescopere tradițiile populare românești, și valoroasa lume a satului, cu al său port popular și folclor, prin momente prin care artiștii care au urcat pe scena festivalului, cât și organizatorii, le-au oferit cu dărnicie celor prezenți. După cum ne-am obișnuit, Festivalul Folcloric de Artă și Tradiție Populară Românească este un eveniment a cărui organizare impecabilă se datorează Consiliului Local Otopeni, Primăriei orașului Otopeni, prin primarul Silviu Gheorghe și Centrului Cultural „Ion Manu” Otopeni, prin directorul său, Marian Ghenea.
Festivalul Folcloric de Artă și Tradiție Populară Românească, ajuns așa cum precizam mai sus, la cea de-a XVIII-a ediție, a reunit sute de artiști din toate zonele țării, care au urcat pe scena amenajată în fața Centrului Cultural „Ion Manu”, din Otopeni, dar și în interior, în momentele în care ploaia a făcut imposibilă continuarea momentelor artistice în aer liber. În cele trei zile de festival, publicul s-a bucurat de numeroase momente artistice care au inclus dansuri muntenești, moldovenești, ardelenești, melodii de joc, balade, doine și multe alte creații populare culese din vatra satului.
Momente artistice remarcabile și emoții de valoare
Mii de spectatori au luat parte la această sărbătoare dedicată portului, cântecului și dansului tradițional românesc, evenimentul debutând în după-amiaza zilei de vineri, 2 septembrie, cu o paradă impresionantă a costumelor populare provenite din toate colțurile țării. Organizatorii au oferit apoi celor prezenți o fascinantă călătorie în universul culturii și spiritualității românești prin momentele artistice remarcabile ale interpreților și ansamblurilor, precum: Ansamblul ”Ciprian Porumbescu”, din Suceava, Ansamblul ”Doina Oltului”, din Slatina, Ansamblul de dansuri populare ”Hora Mare” din Cricova – Chișinău, Ansamblul ”Baladele Deltei”, din Tulcea”, Orchestra ”Hora Bucureștilor”, din Capitală.
În fiecare zi au fost momente artistice oferite de Ansamblul „Perinița”, din Otopeni, director Marian Ghenea, dirijor Marian Alexandru, maestru coregraf – Liliana Comana, ansamblu care, în cei peste 20 de ani de activitate, a reprezentat orașul cu mândrie la nenumărate competiții naționale și internaționale, obținând foarte multe premii în țară și peste hotare. De asemenea, am remarcat participarea Fanfarei de copii a orașului Otopeni ”Mezzo Forte Soul Music”, dirijată de Marian Alexandru și premiată la numeroase evenimente culturale.
În fiecare zi, publicul s-a delectat cu recitaluri ale unor artiști îndrăgiți precum: Angelica Flutur, Laura Lavric, Constantin Enceanu, Mariana Ionescu Căpitănescu, Fetele din Botoșani, Constantin Lătărețu și Taraful, Alina Alexandru, Gheorghe Gheorghe, Letiția Boroi – Vișoiu, Ovidiu Homorodean, Narcisa Băleanu, Florin Vasilică și Ansamblul Teleormanul, Ionuț Fulea și Taraful ”Codru”, din România, Ionuț Sidău, Lavinia Furtună, Nicolae Datcu, Mioara Velicu, Gelu Voican și Tudor Voicu (fiul), Steliana Sima și Nicoleta Voica, artiști acompaniați de Orchestra Marian Alexandru. Festivalul a fost prezentat de Vărul Săndel, Theodora Ghenea și Simona Maican.
După cum a menționat Marian Ghenea, directorul Centrului Cultural „Ion Manu” din Otopeni și, totodată, directorul și organizatorul evenimentului, festivalul de folclor este gândit să stimuleze interesul publicului pentru receptarea creațiilor folclorice autentice, atât a cântecului, cât și a portului popular românesc. Marian Ghenea a evidențiat că toate momentele artistice sunt live, ceea ce înseamnă emoții transmise prin excepționalul act interpretativ al artiștilor participanți. Directorul a evidențiat apoi participarea tinerilor din Ilfov, în mod special a celor care studiază muzica sau dansul la Centrul Cultural ”Ion Manu”, cum a fost cazul a două tinere care au cântat la nai, cât și al copiilor care studiază dansuri populare în cadrul Ansamblului ”Perinița”. Un alt aspect de remarcat este valoarea educativă a festivalului, pentru că pe scenă, prezentatorii oferă informații despre momentul artistic, despre artiști, cum se numește melodia respectivă, de unde vine etc. ”Folclorul înseamnă mai mult decât bună dispoziție, înseamnă și cultură, și o tradiție care trebuie înțeleasă. În mod paradoxal, folclorul românesc îl putem numi tristețea veseliei. Este nostalgia de a fi, dar și bucuria de a trăi. Oferim câte o mică informație, pentru că emoția actului artistic este mai importantă decât explicația actului artistic. Ea trebuie să se simtă. Eu propun publicului emoția, pentru că emoția, necunoscându-ne în sală, scaun lângă scaun, ne determină să simțim la fel. Important este când mă uit la vecinul meu din stânga sau din dreapta și îl văd că se bucură sau are o lacrimă în colțul ochiului. Înseamnă că eu pot deveni empatic cu el”, a spus Marian Ghenea.
Târgul tradițional a propus produse pentru toate gusturile
Alături de momentele artistice și desfășurarea festivalului în sine, nu trebuie uitat târgul tradițional, organizat în Piața Primăriei, în cadrul căruia am descoperit meșteri talentați din toate colțurile țării, dornici să facă cunoscute tuturor celor prezenți, minunile izvorâte prin îndemânarea și dragostea lor de frumos și tradiții, atât obiecte de îmbrăcăminte, cât și obiecte decorative sau produse ale gastronomiei tradiționale românești. L-am întâlnit aici și pe meşterul opincar Alexandru Ilinca din Oltenia, cu care am stat la taifas preț de câteva minute și ne-a vorbit cu bucurie și mândrie despre produsele sale, opinci, cămeșe, căciuli de blană, dar și despre rețeta sa dacică de urdă prăjită.
Unic și fastuos, Festivalul Folcloric de Artă și Tradiție Populară de la Otopeni este așadar, incontestabil, un eveniment de elită, rod al unei mobilizări exemplare, atât a organizatorilor, cât și a artiștilor, care au reușit să transmită emoții speciale și puternice, unui public dornic ”să consume” tradiția populară cu ale sale valori, cu respect, împlinire, artă și autenticitate.