Proiect de modificare a Codului Penal

Senatorul Andrei Volosevici a înaintat o propunere de proiect, prin care dorește modificarea Codului Penal, în sensul ca Guvernul să stabilească bunurile care pot fi oferite alegătorilor în campania electorală şi valorile maxime ale acestora, fără ca acest lucru să fie considerat infracţiune şi pedepsit cu închisoarea de la 6 luni la 3 ani.

Proiectul de modificare a Codului Penal, iniţiat de senatorul Andrei Volosevici, se află, din 16 aprilie, în consultare publică la Senat. Acesta prevede că „nominalizarea bunurilor şi stabilirea valorii unitare maxime şi a valorii însumate maxime pentru bunurile care pot fi oferite unui alegător, în condiţiile legii, se va face prin hotărâre a Guvernului”.

 

Codul Penal are lacune

Inițiatorul explică această inițiativă de modificare a Codului Penal prin faptul că acesta, la  capitolul care privește coruperea alegătorilor, prevede că oferirea sau darea de bani, de bunuri ori de alte foloase, în scopul determinării alegătorilor să voteze sau să nu voteze o anumită listă de candidaţi, ori un anumit candidat, se pedepseşte cu închisoarea de la 6 luni la 3 ani şi interzicerea unor drepturi. Dar, spune Volosevici, în acestă categorie nu pot fi încadrate bunurile de valoare simbolică, inscripţionate cu însemnele unei formaţiuni politice. Senatorul motivează, așadar, necesitatea propunerii legislative prin faptul că în actualul Cod Penal nu este precizată natura bunurilor care ar putea fi oferite unui alegător și este lăsată la libera apreciere estimarea valorii simbolice. Totodată, actuala legislație are în vedere faptul că aceluiaşi alegător i se pot oferi mai multe bunuri, diferite sau de acelaşi fel, a căror valoare însumată poate deveni considerabilă.

Andrei Volosevici, de profesie avocat, este la primul mandat de senator, după ce a fost primar al municipiului Ploieşti, în perioada 2008-2012, timp în care a condus şi organizația Partidului Democrat Liberal din municipiul Ploieşti. După alegerile locale din 2012, Andrei Volosevici s-a înscris în Partidul Mişcarea Populară, al cărui membru a fost până în luna februarie a acestui an, când a anunţat că trece la grupul parlamentar din Senat al PNL.