Buftenii au întâmpinat Anul Nou în Piața Mihai Eminescu

De ani buni, la Buftea, locuitorii orașului au întemeiat o tradiție. Ei se adună în noaptea dintre ani în centru, în Piața Mihai Eminescu. Cu acest prilej, buftenii asistă la spectacolul organizat de primărie, iar la miezul nopții ciocnesc cupe de șampanie sub lumina artificiilor, se îmbățișează și-și fac urări de bine pentru noul an. Și anul acesta tradiția a fost respectată, în ciuda frigului pătrunzător.

31 decembrie, ora 9. Scena amplasată în piața din fața Primăriei este pregătită să-și primească vedetele. În ciuda gerului, pâlcuri, pâlcuri, buftenii se strâng în jurul acesteia. Nu sunt, încă, foarte mulți și-ți vine să crezi că mulți vor renunța să mai vină. Dar, pe scenă urcă prezentatorul spectacolului (organizat de Centrul Cultural în colaborare cu Primăria Buftea și compania „Making Music”) ce urmează să înceapă, îndrăgitul Cove, Adrian Coveșeanu pe numele său întreg, și anunță prima vedetă: Corina. Dumnezeu știe de unde, în câteva minute piața se umple de oameni, mai ales tineri și copii. Corina își începe recitalul, însuflețit de cele două dansatoare Dana și Ciufa. Atmosfera se încinge brusc, iar frigul dispare ca prin farmec. Toată lumea cântă și dansează împreună cu apreciata interpretă.

 

Tanti Geta „balerina” și Facebook-ul

Odată încălziți spectatorii, Corina dinamizează și mai mult asistența. Invită pe scenă copiii și tinerii pentru a intra live pe Facebook. Lor li se alătură și tanti Geta, o bufteancă de 55 de ani, care ne demonstrează că are talente nebănuite. Dansează de mama focului împreună cu mult mai tinerele Dana și Ciufa și face față cu brio ritmului îndrăcit. Corina îi promite că o va lua cu ea la concerte, ca cea de-a treia dansatoare. Atmosfera devine incendiară, iar gerul o amintire. La finalul recitalului Corinei, Cove, vădit impresionat de performanța buftencei, o felicită pe tanti Geta „balerina”, așa cum a alintat-o el.

 

Melci, scoici, raci, craci – cu Mihai Mărgineanu

Piața se umple de tot mai mulți spectatori, iar Cove îl anunță pe următorul interpret, nimeni altul decât Mihai Mărgineanu și formația sa alcătuită din instrumentiști minunați. Iar ce a urmat, e greu de descris în cuvinte. Mărgineanu i-a încântat pe cei prezenți cu o serie de melodii inedite culese din folclorul românesc și de mahala, dar și cu melodia maestrului Gică Petrescu „Uite-așa aș vrea să mor”, care i-au făcut pe spectatori să încingă chiar și hore. Una dintre melodii, veche de peste 100 de ani, culeasă de artist în Dobrogea, a distrat la culme audiența, cu refrenul său bizar: „Melci, scoici, raci, craci”. De remarcat și energia debordantă a unuia dintre cei doi bateriști din formație, Nicu Dumitrescu, „elementul de stres” cum l-a numit Mărgineanu, care face o  „victimă”. Este chiar toba sa, care se sparge sub loviturile energice ale toboșarului. Noroc că recitalul era aproape de final… El a fost încheiat de Flavian, un violonist excepțional, care a interpretat o bucată din Rapsodia lui George Enescu, dar și Ciocârlia, de te întrebai cum de poate să‑și mai miște degetele atât de repede, când afară se înregistrau minus șapte grade! Una peste alta, putem spune cu mâna pe inimă că întregul recital al lui Mărgineanu și compania a fost de-a dreptul strălucitor.

Alina Eremia o bufteancă supertalentată

Au urmat apoi pe scenă, cu un program de cântece de petrecere, Georgian și Rodica Stanciu, care i-au făcut pe buftenii „încinși” de Mihai Mărgineanu să se prindă și mai abitir în hore. Gipsy Casual au fost apoi cei care au preluat ștafeta, cu muzica lor cu sonorități deosebit de interesante. Dar, cea mai așteptată vedetă a fost, cum se putea altfel, Alina Eremia, ea însăși bufteancă, care a fost primită cu urale la sosirea pe scenă. Ea a interpretat cunoscutele sale hituri, cum ar fi „Când luminile se sting”, „A fost o nebunie”, sau „Cum se face”. Alina l-a invitat pe scenă și pe fratele său Mircea, cu care a cântat împreună, până aproape de miezul nopții. Cu puțin timp înainte de a trece pragul noului an, Cove a urcat pe scenă pentru a le face urări de bine celor prezenți și să facă numărătoarea inversă a clipelor rămase din anul 2015. În acel moment, piața era arhiplină de bufteni dornici să petreacă aceste momente magice împreună. Și, iată, anul cel nou a venit, cu dorințe, speranțe de mai bine, sărutări și îmbrățișări și, bineînțeles… șampanie care, ca să folosim o expresie consacrată „a curs valuri”, sub lumina focurilor de artificii.

Apoi, pe scenă a urcat virtuozul acordeonist Marian Mexicanul, însoțit de formația sa, care a terminat, undeva spre ora 1.00 minunatul program al unei seri minunate. La mulți ani!