◉ Colecții impresionante de … istorie românească
◉ Tradiții vechi, îndrăgite de tineri
Sărbătoare de trei ori: Ziua iei, nașterea Sf. Ioan Botezătorul și ”Drăgaicele”
O comunitate pasionată de costumele populare românești, care s-a bucurat alături de primarul Mihai Anghel, de tot ce înseamnă artă tradițională
În organizarea Primăriei Snagov, cu sprijinul Consiliului Județean Ilfov prin Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Ilfov, în perioada 24-26 iunie, la Casa de Cultură “Antim Ivireanul” din Ghermănești, Snagov, au fost marcate festiv trei sărbători deosebite – ia românească, ”Sânzienele” sau ”Drăgaicele” și nașterea Sfântului Ioan Botezătorul.
Articol apărut în Jurnalul de Ilfov, nr. 606, ediția print
Programul zilei de vineri a cuprins teme precum: semnificația teologică a zilei de 24 iunie (susținută de preoții parohilor din comună), dată care nu a fost fixată întâmplător ca zi a nașterii Sfântului Ioan Botezatorul; semnificația laică a zilei de ”Sânziene” sau ”Drăgaica” (prof. Florentina Culescu), zâne bune și frumoase care dansează pe câmpii, dând puteri deosebite florilor; promovarea identității și a patrimoniului cultural local din județul Ilfov (prof. Marius Ovidiu Sebe, Casa Corpului Didactiv Ilfov și președinte al Asociației culturale Brănești); Regina Maria și dragostea față de costumul popular românesc (prof. Valentina Voicu); dans popular susținut de ”Fii satului”, coregrafia aparținând Gabrielei Olteanu; prezentarea de costume naționale românești din diferite regiuni ale țării, în paralel cu discuții libere cu publicul; povestea costumelor din Banat, Sibiu, Hunedoara, Maramureș sau Mehedinți (colecționar Vasile Humeniuc); povestea costumelor din Oltenia, Teleorman, Dolj (colecționar Florentina Culcescu); povestea costumelor din Muscel, Argeș și Moldova (colecționar Gabriela Olteanu) și expunerea de fotografii vechi cu bunici în straie tradiționale de sărbătoare.
Sâmbătă, în același loc, în interiorul casei de cultură sau afară, au fost organizate ateliere de instrumente muzicale (flaut, mandolină, nai); pian și poezie (copiii din Snagov), iar copiii de la Școala de muzică Buftea (secțiunea folclorică) au cântat cu vocea și la orgă; ateliere de făcut păpușele din levănțică sau de povestit, din lumea satului (de către Nea Costică); ateliere de olărit, de cusut, de împletitit coșuri, iconografie și/sau pictură naivă. Și a mai fost o minunată prezentarea de modă a unei colecții semnate Raluca Tudor, absolventă a Universității Naționale de Artă din București, secția Modă-Design vestimentar, intitulată sugestiv ”Ia într-o viziune modernă”.
În ultima zi a evenimentului organizat la Snagov, după amiaza a aparținut poveștilor citite de către autoarea de cărți pentru copii, Victoria Furcoiu, dar și poveștirilor satului spuse de prof. Anastasia Cruceanu. La fel ca ți în restul zileleor, meșteri pricepuți au avut grijă de atelierele de creație, pregătite în afara casei de cultură, în căsuțele special amenajate pentru aceste activități.
Colecții impresionante de … istorie românească
Cum a luat naștere proiectul “Ziua IEI românești” la Snagov?
O surpriză pusă la cale de colecționarii de costume și obiecte tradiționale din diferite zone ale țării Florentina Culcescu, Vasile Humeniuc și Gabriela Olteanu, toți trei iubitori ai Snagovul, locuitori ai comunei, deși provin fiecare dintre aceștia, din alte zone ale României..
Pentru Florentina Culcescu, pasiunea pentru portul tradițional a început în urma cu șapte ani, când a îmbrăcat pentru prima dată un costum tradițional din regiunea Neamt, iar acum, deține o zestre de peste cincizeci de costume tradiționale românești.
Vasile Humeniuc, antrenor de canotaj, este și el un iubitor si păstrator al tradițiilor. Deține în propria colecție peste o sută de costume tradiționale românești.
Iar Gabriela Olteanu, ”de profesie mamă”, cu dublă origine, jumătate moldoveancă, jumătate argeșeancă, a căutat si a găsit în casele bătrânești ale bunicilor și străbunicilor costume naționale autentice de o deosebită frumusețe. Astfel, portul popular din Moldova, județul Neamț, satul lui Creangă – Humulești – a ajuns la Snagov prin costumele țesute și cusute cu răbdare și măiestrie de strabunica ei. Dar și frumoasele ii si fote de Argeș, cusute cu fir metalic și paiete în culori vii, purtate cu mândrie la zile de sărbătoare.
Tradiții vechi, îndrăgite de tineri
Primarul comunei Snagov, Mihai Anghel, proaspăt deținător și purtător al unui costum tradițional de mire, din Hunedoara, Ținutul pădurenilor, a fost prezent la evenimente și a apreciat cu emoție activitățile propuse, mai ales că a primit o fotografie cu mama sa, în adolescență, în port popular, în componența unui ansamblu artistic. Privind fotografia, edilul și-a exprimat dorința de a se pregăti, pe viitor, și în Snagov, formații de dansuri populare, care să ducă pe mai departe tradițiile locului. De asemenea, le-a recomandat localnicilor să poarte cât mai des costume tradiționale, poate la biserică, în speranța că cei tineri vor învăța și îndrăgi elemente ale tradițiilor culturale românești, și, de ce nu, acest lucru să-i determine să construiască o comunitate cât mai frumoasă și mai unită. ”Să găsim sau să concepem un motiv popular al Snagovului, o identitate a noastră, să ne mândrim cu ea! Să vorbim cu bătrânii locului, prea puțin valorificați și să aflăm care sunt aceste elemente tradiționale specifice”, a mai spus primarul.
”Un eveniment de înaltă ținută care m-a impresionat profund. Trei colecționari de costume populare: Florentina Culcescu, Vasile Humeniuc și Gabriela Olteanu s-au unit și, cu sprijinul Primăriei Snagov, au organizat o impresionantă expoziție de costume populare românești”, a comentat prof. Marius Ovidiu Sebe, Casa Corpului Didactic Ilfov și președinte al Asociației Culturale Brănești.
Alexandrina Niță, directorul Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Ilfov, din cadrul Consiliului Județean Ilfov ne-a declarat, la rândul său, că Ziua iei nu putea să treacă fără să fie marcată așa cum se cuvine. ”Ne-am gândit să avem expoziție de costume, ateliere de cusut, muzică veche, am invitat meșteri populari din județ, olari, iconografi, și sperăm că tot ce s-a întâmplat aici, la Piscu și, săptămâna viitoare (n.r. – 29 iunie), la Buftea arată cât de mult apreciem și respectăm tradițiile românești, portul popular și tot ceea ce ține de cultura noastră în ansamblul ei”.