La sediul Primăriei orașului Buftea a avut loc, săptămâna trecută, lansarea oficială a proiectul ”E-FAMILY FINE – Focus pe Asistență în Managementul Integrității și Legăturilor de Identitate Familială prin Integrarea Nevoilor Emoționale” (cod MySMIS 329350), implementat de Asociația Hercules în parteneriat cu Direcția Asistență Socială (DAS) Buftea în perioada 01.02.2025 – 31.01.2028. Proiectul este cofinanțat de Uniunea Europeană din Fondul Social European Plus prin Programul Incluziune și Demnitate Socială 2021-2027 și urmărește îmbunătățirea situației copiilor care trăiesc în sărăcie la risc de separare de familie, vizând minim 278 de beneficiari, dintre care 30 de copii de etnie romă, cu domiciliul în Buftea.
Articol publicat în Jurnalul de Ilfov Nr. 746, ediția print
Concret, având o durată de 36 luni, proiectul vizează măsuri complexe și personalizate, care vin în întâmpinarea și susținerea reducerii riscului de separare a copiilor de familie, acordând o atenție deosebită copiilor din familii defavorizate, vizând cel puțin 278 de copii sub 18 ani, cu domiciliul în Buftea, perioada de furnizare a serviciilor de sprijin pentru prevenirea separării copilului de familie fiind de minim 18 luni pentru minim 70% din totalul grupului țintă.
Obiectivele proiectului sunt reprezentate de:
- Servicii personalizate – fiecare copil beneficiază de un Plan personalizat de servicii, bazat pe o evaluare detaliată a nevoilor lor. Astfel, sprijinul oferit este de calita-te, relevant și adaptat fiecărei situații în parte și este evaluat periodic impactul măsurilor implementate.
- Suport educațional – sunt oferite activități educaționale suplimentare și orientare vocațională pentru copii, contribuind la prevenirea abandonului școlar și la îmbu-nătățirea performanțelo academice, orientarea profesională etc.
- Acces la consiliere psihologică – este facilitat accesul la sesiuni de consiliere psihologică pentru copii și familiile lor, ajutându-i să gestioneze emoțional riscurile și provocările cu care se confruntă.
- Acces la consiliere juridică – pentru a asigura suport familiilor în cazul unor probleme legate de drepturile copiilor sau de situații legale specifice care pot conduce la separarea copilului de familie.
- Prevenirea separării copiilor de familie – prin măsurile de acompaniere, proiectul ajută la menținerea integrității familiei, prevenind astfel separarea copiilor de pă-rinți din cauza unor circumstanțe economice sau sociale dificile (asigurarea de pachete cu alimente, rechizite, îmbrăcăminte, pachete de igienă, electrocasnice și mobilier).
- Activități de socializare și dezvoltare a abilităților de viață – prin acces la activități extracurriculare și de socializare, precum și la programe care îi ajută să dezvolte abilități necesare pentru o viață independentă. Aceste activități contribuie la creșterea calității vieții și la dezvoltarea personală a copiilor (ateliere de gătit, educație finan-ciară, educație privind igiena personală etc.).
- Facilitarea și îmbunătățirea accesului la serviciile oferite prin intermediul proiectului pentru persoane cu dizabilități, copii din medii defavorizate și copii de etnie romă (30 copii).
- Activități suport de prevenire și conștientizare pentru dezvoltarea de abilități de viață independentă și un stil de viață sănătos, încurajând comportamentele pre-ventive.
Valoarea totală a proiectului este de 9.895.561,12 lei din care valoarea cofinanțării UE este de 3.958224,45 lei, de la bugetul național cofinanțarea are o valoare de 5.868.766,33 lei, iar cofinanțarea DAS Buftea este de 68.570,34 lei.
Muncă asiduă și parteneriat, pentru binele buftenilor
”Un proiect binevenit pentru orașul nostru, pe care îl așteptam de mult timp. Să știți că nu este ușoară implementarea unui astfel de proiect, iar Primăria Buftea nu avea de unde să pună acum la dispoziție două milioane de euro – sunt bani foarte mulți pentru un UAT. Așa că, inițiativa Asociației Hercules, care este lider de proiect, vine în ajutorul unităților de învățământ din Buftea. Consider că după implementarea acestui proiect se închide acest cerc al unităților de învățământ – noi venim cu investițiile în infrastructură, construcții de creșe, grădinițe, extindere de școli, modernizări, dotări cu mobilier și echipamente digitale, iar pe partea cealaltă avem acest proiect cu capital uman. Și venim în sprijinul unei probleme cu care ne confruntăm cu toții. Așa că, aș spune despre întâlnirea de astăzi că este una nu doar pentru lansarea unui pro-iect, ci și de conștientizare. A norocului de a avea astfel de oameni în mijlocul nostru (n.r. – cu referire la Petruța Stănescu, director executiv al Asociației Hercules, inițiator al mai multor proiecte sociale destinate comunității școlare buftene). Avem nevoie de astfel de investiții în Buftea, care nu pot fi accesate de primării din cauza valorilor foarte mari. Și, chiar dacă nu se văd din afară aceste costuri, noi rămânem preocupați de a da un echilibru orașului. Asigurarea acestui echilibru, deloc întâmplător, are în spate o muncă asiduă”, a declarat primarul orașului Buftea, Gheorghe Pistol.
”Un astfel de proiect trebuie implementat corect, pentru că altfel poate produce corecții – de 5-10%. Și vorbim totuși de două milioane de euro. Gândiți-vă că acest lucru nu trebuie să se întâmple. Eu le spun și colegilor mei primari – dacă nu vă pricepeți la atragerea fondurilor europene și implementarea corectă a proiectelor, mai bine vă opriți. La noi nu se întâmplă și nu s-a întâmplat niciodată o implementare incorectă și sunt sigur că lucrurile vor merge bine și în cazul acestui proiect. Pentru elevii din localitate reușim, de la an la an, să asigurăm condiții tot mai bune de învățământ. Un alt element de care țin cont este incluziunea tuturor copiilor, indiferent de etnia acestora. Nu vreau să existe bariere. Jumătate din bugetul primăriei este alocat educației. Iar noi cerem la schimb progres și rezultate bune. Aici este o muncă foarte mare – și nu degeaba când mergem undeva și spunem că suntem din Buftea este o mândrie”, a mai comentat edilul.
Asociația Hercules, la al cincilea proiect implementat în Buftea
Stănescu Petruța, directorul executiv al Asociației Hercules, organizație non-guvernamentală fondată în 1994, a subliniat importanța proiectului și angajamentul asociației în sprijinirea copiilor defavorizați. Misiunea acesteia este de a îmbunătăți calitatea vieții copiilor din medii vulnerabile și de a combate sărăcia transmisă din ge-nerație în generație, punând accent pe educația celor mai tineri membri ai comunității.
”Acesta este al cincilea proiect pe care îl implementăm în Buftea”, a declarat Stănescu Petruța. ”În 2020, am deschis un centru de zi pentru copii, în zona Buciumeni, am amenajat un club de lectură la Școala Gimnazială Nr. 2 și am renovat întreaga bază sportivă a Liceului Tehnologic ”Barbu A. Știrbey”. În parteneriat cu școlile Nr. 3 și Nr. 4, am derulat proiectul E-Cool, care a promovat activități outdoor pentru elevi, iar E-FOCUS, un alt proiect important, oferă stagii de practică pentru elevii celor două licee din Buftea. Acum, lansăm acest nou proiect, o provocare semnificativă ce se va desfășura pe parcursul a 36 de luni. Din fericire, am găsit un partener de încredere în DAS Buftea, implicat activ în acest demers”, a adăugat aceasta.
În cadrul proiectului, 40 de familii vor primi sprijin material sub forma unor electrocasnice esențiale – aragazuri, frigidere, mobilier precum șifoniere și paturi. De ase-menea, fiecare familie va beneficia, o dată la două luni, de pachete consistente cu alimente neperisabile, iar copiii vor primi produse pentru igienă și îmbrăcăminte.
La Centrul BufKids, pe care îl coordonează Asociația Hercules, Stănescu Petruța subliniază că educația copiilor rămâne o prioritate esențială: ”Un aspect fundamental al acestui proiect este progresul educațional al fiecărui copil. Nu cred că este normal să oferim sprijin unei familii fără să vedem că acei copii învață, iar părinții lor se implică activ în procesul educațional”, a comentat aceasta.
Iar viceprimarul orașului Buftea, Alexandru Vaida a adăugat că, după cei 3 ani de implementare, activitatea desfășurată în cadrul proiectului va fi licențiată și continu-ată în aceeași zonă.
