Uniunea Europeană a cerut luni Turciei ”să se abțină de la orice declarație excesivă” în plină criză diplomatică declanșată de refuzul Olandei de a autoriza miniștri turci să participe la mitinguri pro-Erdogan.

Uniunea Europeană a cerut Ankarei ”să se abțină de la orice declarație excesivă și de la acțiuni care riscă să agraveze situația”, într-o declarație a șefei diplomației europene, Federica Mogherini, semnată și de comisarul european Johannes Hahn, însărcinat cu politica de vecinătate a UE, scrie Agerpres.ro.

”Problemele îngrijorătoare nu pot fi rezolvate decât prin canale de comunicare deschise și directe”, au adăugat Mogherini și Hahn, dând asigurări că ”vor continuă să-și ofere bunele oficii în interesul relațiilor dintre UE și Turcia”.

”Este esențial să se evite o escaladare (a conflictului) și să se găsească mijloacele de a calma situația”, ai mai spus cei doi oficiali europeni.

”Deciziile cu privire la reuniunile și adunările din statele membre (UE) revin fiecărui stat în cauză, conform dispozițiilor aplicabile ale dreptului internațional și dreptului național”, se precizează în declarația comună.

Turcia reproșează Olandei că refuză participarea miniștrilor turci la mitinguri de susținere a președintelui Recep Tayyip Erdogan, în plină campanie pentru promovarea modificărilor constituționale supuse unui referendum în data de 16 aprilie.

Olanda a interzis vineri aterizarea ministrului turc de externe, Mevlut Cavusoglu, pentru participarea la evenimentul electoral din Rotterdam. Cu câteva zile înainte, acesta fusese împiedicat să participe la o întâlnire cu conaționalii săi la Hamburg, în Germania, iar ulterior a renunțat și la participarea la un miting la Zurich, în Elveția.