Ministerul Educaţiei Naţionale (MEN) va demara acţiuni de evaluare a performanţei universităţilor din întreaga ţară. Un astfel de proiect se află deja pe agenda principală a conducerii ministerului de resort şi va fi pus în aplicare în perioada următoare.

 

“MEN are pe agenda principală pot spune evaluarea performanței universităților — clasificarea universităților și ierarhizarea programelor de studii. Această acțiune trebuia făcută imediat după ce a fost dată Legea 1 din 2011, așa scrie în lege. Nu neapărat că scrie în lege, noi avem multe legi care nu sunt respectate și unde s-au prevăzut anumite lucruri care nu s-au făcut. Ca să facem această evaluare a universităților avem nevoie de o metodologie. Această metodologie se află în momentul de față într-un prim draft pe care săptămâna viitoare îl vom dezbate într-o comisie de specialitate oameni cu experiență în materie. Este necesară această clasificare și ierarhizare a universităților. Sper să obținem un draft care mai apoi va fi supus dezbaterii publice. Va fi o dezbatere în primul rând în Consiliul Național al Rectorilor, împreună cu președinții senatelor universitare. Va fi o dezbatere chiar publică cu toată comunitatea universitară din România ca să finalizăm această metodologie. Eu sper ca în maxim două luni să avem această metodologie. Ca să aplicăm metodologia trebuie să formăm un consorțiu alcătuit din reprezentanții studenților, ARACIS, MEN, dar și un organism internațional care se pricepe la așa ceva”, a spus ministrul Educaţiei Pavel Năstase, la Congresul Uniunii Studenţilor din România.

Ministrul Educaţiei, Pavel Năstase: “Școlile doctorale nu au fost evaluate deşi acest lucru trebuia făcut din 2011”

Ministrul a explicat că anumite universităţi au introdus deja informaţii în baza de date care este funcţională la momentul actual. “Deja ca bază de date foarte multe universități din România au aplicat pe o platformă. Această platformă treptat a căpătat foarte multă încredere din partea universităților, foarte multe universități au introdus datele pe această platformă. Avem 41 de universități care au aplicat pe această platformă. Aș dori ca această evaluare să fie una continuă. În lege spune că se face evaluarea și este valabilă cinci ani. Aș dori foarte mult ca datele care au fost introduse inițial să fie actualizate în fiecare an. (…) Această platformă permite universităților să se compare și la nivel internațional. Școlile doctorale nu au fost evaluate. Trebuiau evaluate din 2011. A fost dat Codul studiilor doctorale. Nu s-a făcut. Trebuie să facem lucrul acesta. Vrem ca acest lucru să se întâmple în anul universitar 2017 — 2018. Este nevoie iarăși de o metodologie. Aceste metodologii trebuie promovate prin Hotărâre de Guvern. Suntem în lucru, vedem”, a mai spus ministrul Educaţiei Naţionale, Pavel Năstase.