USL a depus miercuri, la Birourile Permanente ale celor două Camere, documentul elaborat de juriştii USL prin care se cere suspendarea preşedintelui Traian Băsescu. Cererea de suspendare va fi citită joi în plenul Parlamentului.

După dezbaterea cererii în cadrul plenului reunit, care are loc joi, orele 10,00, documentul va fi trimis la ­Curtea Constituţională. Aceasta are la dispoziţie un termen de 24 de ore pentru a da un aviz consultativ. Astfel, vineri, 6 iunie,  Parlamentul poate vota suspendarea preşedintelui Traian Băsescu din funcţie. Deputatul PNL Eugen Nicolăescu viceliderul grupului parlamentar al liberalilor, a precizat  că va fi invitat şi preşedintele Traian Băsescu pentru a-i da posibilitatea să-și exprime punctele de vedere. El a mai declarat că vor fi respectate toate prevederile legale şi constituţionale. Nicolăescu a mai precizat că, în funcţie de deciziile Birourilor Permanente ale celor două Camere,  Curtea Constituţională va fi sesizată pentru a da un aviz. Trebuie precizat că avizul CCR va fi, însă, doar unul consultativ, în urma Ordonanței de urgență a guvernului, emisă miercuri, care modifică Legea Curții Constituționale și care a fost publicată deja, cu o viteză de invidiat, în Monitorul Oficial. Dar mai toți analiștii politici și specialiștii în drept susțin că această ordonanță este “curat neconstituțională” ca să-l parafrazăm pe Ghiță Pristanda. Asta pentru că o ordonanță gu-vernamentală nu poate modifica o lege organică. Dar cui îi mai pasă de lege, într-o țară ajunsă în pragul anarhiei. 

Așadar, USL-ul a hotărât: Băsescu trebuie suspendat! Cum spuneam joi va fi citită cerererea de suspendare a președintelui, ea urmând să fie votată în plen vineri, 6 iulie. USL a avansat și o dată pentru referendumul care va urma în urma suspendării, pe 15 sau 22 iulie. Soarta lui Băsescu se află pentru a doua oară în mâinile electo-ratului. Toți se întreabă acum ce capital de imagine i-a mai rămas  președintelui în fața alegătorilor. Au fost ultimii ani de criză suficienți pentru ca, în urma plebiscitului, locatarul de la Cotroceni să-și facă definitiv bagajele, sau românii vor cumpăni atent și nu-și vor asuma responsabilitatea unui viitor politic incert, care la prima vedere pare sumbru?