Deputaţii au hotărât 

Camera Deputaţilor a aprobat cererea de începere a urmăririi penale a deputatului Valerian Vreme, fiind înregistrate 153 de voturi „pentru“ şi 117 „împotrivă“. Votul a fost secret, cu bile.

Secretarul Camerei, Ion Ciolacu a precizat, în urma votului, că se cons­tată adoptarea hotărârii privind cererea de începerea a umăririi penale a lui Valerian Vreme, majoritatea deputaţilor prezenţi votând „pentru“.

La rândul său, Vreme a arătat că funcţia de ministru este „preponderent politică” şi că, atunci când a semnat, în calitate de ministru al Comunicaţiilor, documentele în legătură cu care este acuzat, acestea aveau avizele necesare din partea departamentelor de profil din minister. „Documentele pe care le-am semnat au avut asistenţă juridică de specialitate din partea departamentelor de profil, suportul tehnic de fundamentare şi toate avizele necesare. Mă întreb retoric, ce s-ar fi întâmplat dacă aveam toate documentele legale, toate avizele necesare şi eu refuzam să semnez. Nu puteam oare atunci să săvârşesc un abuz în serviciu? Nici nu m-am gândit şi nici nu cred că am săvârşit vreo faptă nelegală, pentru că nu am făcut acest lucru de unul singur, ci am avut suportul de legalitate!”, a explicat Valerian Vreme. Vreme le-a spus deputaţilor că nu le cere „clemenţă” în sensul juridic al cuvântului, dar să ţină cont de problemele prezentate de el şi de „efectul devastator” pe care-l poate suporta oricare dintre parlamentari printr-o „mediatizare excesivă”. „Dragi colegi, fac apel la dumneavoastră ca prin hotărârea pe care o veţi lua să ţineţi cont nu numai de problemele prezentate aici, care sunt corecte, ci şi de efectul devastator pe care-l suportă oricare dintre noi printr-o mediatizare excesivă!”, a adăugat Valerian Vreme.

El a vorbit şi despre realizările din timpul mandatului său de un an şi jumătate de ministru al Comunicaţiilor, arătând că de numele lui sunt legate realizări ca sistemul de plată online a taxelor şi impozitelor sau „agenda digitală pentru România”.