Peste 70% dintre cupluri consideră că viața sexuală activă le aduce o mulțime de beneficii pentru propria sănătate. Lucru confirmat și de specialiști care susțin că starea fizică și psihică sunt îmbunătățite considerabil la persoanele care au astfel de relații în mod frecvent. O viață sexuală satisfăcătoare influențează starea emoțională, stimulează imunitatea organismului și îmbunătățește relația de cuplu. Din păcate însă, nu întotdeauna partenerii iau doar ceea ce este bun de pe urma actului sexual. Alexandru Daniel Scorleanu, expert în educație medicală în cadrul unei clinici din București ne expune, în cele ce urmează, situațiile în care sexul poate dăuna ambilor parteneri.
Articol publicat în Jurnalul de Ilfov Nr. 642, ediția print
Prin gravitatea bolilor pe care le produce, contactul sexual se află pe locul doi în topul factorilor de risc pentru sănătate. De altfel, infecțiile cu transmitere sexuală sunt unele dintre cele mai comune probleme de sănătate la vârste tinere, între 15 și 49 de ani. Lipsa unei bune informări cu privire la consecințele contactului neprotejat la care, de multe ori, se adaugă lipsa manifestărilor clinice imediat după contractarea virusului sau bacteriei, fac ca aceste boli să constituie o amenințare permanentă la adresa sănătății mondiale. În medie, aproximativ 1 din 25 de persoane din întreaga lume are cel puțin o afecțiune cu transmitere sexuală. Iar numărul real al acestor persoane nu se cunoaște cu exactitate deoarece, multe dintre acestea nu au simptome și nu merg la medic pentru a se trata. Unele persoane au chiar mai multe infecții în același timp. Continuăm seria articolelor despre viața sexuală și riscurile ei, cu alte patru boli frecvente, contractate în timpul actului sexual și anume, herpesul genital, chlamydia, gonoreea și HPV-ul!
- Herpesul genital, virusul care rămâne în corp tot restul vieții
Herpesul genital este o infecție cu transmitere sexuală dobândită prin sex vaginal, anal și oral. Simptomele apar la aproximativ 2 până la 12 zile după expunerea la virus. Acestea pot include: mici inflamații roșii sau vezicule albe mici, însoțite de durere și prurit (mâncărime), cruste, umflarea ganglionilor limfatici în zona inghinală, dureri de cap, dureri musculare și febră. Dacă apare pentru prima dată în timpul sarcinii, mai exact în primul trimestru, herpesul poate fi periculos. Așadar, în cazul în care infectarea are loc în primele trei luni de sarcină, virusul poate duce la perderea fătului sau la apariția unor malformații grave ale acestuia. În majoritatea cazurilor herpesul genital poate fi contractat prin practicarea sexului vaginal, oral sau anal, fără utilizarea prezervativului. Există tratament pentru herpesul genital? Da, există, dar există doar tratament antiviral care să reducă manifestările infecției. Nu există un tratament care să ducă la vindecarea completă a infecției. Asta înseamnă că virusul rămâne în corp pentru tot restul vieții.
- Chlamydia, bacteria transmisă la naștere poate cauza pneumonia la copil
Chlamydia, de asemenea, este o infecție care poate fi contractă în urma practicării sexului neprotejat cu o persoană infectată. Chlamydia este cauzată de o bacterie numită Chlamydia trachomatis, aceasta fiind bacteria care se transmite cel mai des pe cale sexuală. Infecția poate fi transmisă și de la mamă la copil în timpul sarcinii, de aceea este important ca femeile însărcinate să fie testate. Netratată la timp și în mod corespunzător, afecțiunea ar predispune la nașteri premature. În plus, copiii născuți din mame care au avut această bacterie în timpul sarcinii avea o greutate scăzută la naștere, pot dezvolta conjunctivită sau pneumonie în primele luni de viață.
Cum se manifestă la femei?
La femei, Chlamydia cauzează secreție vaginală crescută, durere sau senzație de arsură la urinare, durere în timpul actului sexual sau sângerare după contact sexual, durere în abdomenul inferior, mai ales în timpul actului sexual, sângerare în afara ciclurilor menstruale sau cicluri menstruale mai lungi.
Cum se manifestă la bărbați?
La bărbați, această infecție generează o secreție albicioasă prezentă la nivelul uretrei, durere sau senzație de arsură la urinare, durere sau inflamație în testicule. În situația în care infecția este localizată la nivelul anusului, aceasta se manifestă prin prurit (mâncărime), inflamație și ușoară sângerare. De obicei Chlamydia se tratează cu ușurință. În acest scop se administrează tratament cu antibiotice.
- Gonoreea duce la infertilitate sau sarcină extrauterină
Și gonoreea este o infecție cu transmitere sexuală. Aceasta este cauzată de o bacterie numită Neisseria gonorrhoeae. Infecția se transmite prin contact sexual neprotejat vaginal, anal sau oral.
Simptomele bărbatului:
În cazul bărbaților, boala induce senzația de arsură la urinare, scurgere albă, galbenă sau verzuie din penis, testicule dureroase sau umflate, nevoia de a urina frecvent și durere în gât.
Simptomele femeii:
Reprezentantele sexului frumos care au această infecție în organism, pot avea senzație de arsură sau durere la urinare, secreții vaginale crescute de culoare albă, galbenă sau verzuie, simt nevoia să urineze frecvent, au dureri în timpul actului sexual și/sau dureri în gât. Există tratament pentru gonoree? Da, și din fericire, tratamentul adecvat cu antibiotice poate vindeca boala. Este important să luați toate medicamentele pe care vi le recomandă medicul pentru a vă vindeca infecția. În schimb, gonoreea netratată poate provoca probleme grave și permanente de sănătate. La femei, gonoreea netratată poate provoca boală inflamatorie pelvină. Unele dintre complicațiile bolii inflamatorii pelvine sunt: formarea de țesut cicatricial care blochează trompele uterine, sarcină extrauterină, dureri pelvine/abdominale pe termen lung. La bărbați, gonoreea poate provoca o afecțiune dureroasă prezentă la nivelul testiculelor, care poate duce, în cazuri rare, la infertilitate.
- HPV, infecția care poate cauza cancer
HPV este o infecție virală care duce de cele mai multe ori la apariția unor veruci sau negi pe suprafața mucoaselor și a pielii. Există peste 100 de tipuri de HPV, inclusiv tulpini de HPV care provoacă negi pe mâini, picioare, față etc. Aproximativ 30 de tulpini de HPV vă pot afecta organele genitale, inclusiv vulva, vaginul, colul uterin, penisul și scrotul, precum și anusul sau rectul. Virusul care provoacă infecția cu HPV se transmite prin contact piele pe piele. Majoritatea oamenilor fac infecție genitală cu HPV prin contact sexual direct (vaginal, anal și oral). HPV care afectează organele genitale este o infecție cu transmitere sexuală care se transmite prin contact piele pe piele. Unele tulpini de HPV sunt cu risc ridicat și pot duce la cancer, cum ar fi cancerul de col uterin. De obicei, detectarea și tratamentul precoce pot preveni acest lucru. Când apar simptome în zona genitală, cele mai frecvente semne al virusului sunt apariția de negi în zona genitală. Negii genitali/verucile sunt vegetații aspre, asemănătoare cu conopida, care cresc pe piele. Acestea pot apărea la săptămâni, luni sau chiar ani după ce ați fost infectat cu HPV. Negii genitali sunt contagioși. Formele cu risc ridicat de HPV adesea nu provoacă simptome până când nu evoluează spre cancer. Cancerul de col uterin este cel mai frecvent tip de cancer legat de HPV. Alte tipuri de cancer sunt mult mai rare. Ei includ: cancer anal, cancer penian, cancer la gât, cancer vaginal, cancerul vulvar.
Rețineți! Nu există tratament care să elimine virusul din corp
Nu există în momentul de față un tratament care să conducă la eliminarea virusului din organism. Prin urmare, negii/verucile pot să reapară în același loc sau în alte zone ale corpului, mai ales în situația în care sistemul imunitar este slăbit. Dacă se impune tratamentul, scopul acestuia este de a reduce simptomele prezente precum jenă, durere, prurit, fie pentru obținerea unui aspect estetic, prin îndepărtarea negilor/verucilor, fie pentru îndepărtarea celulelor precanceroase. Indiferent de situația în care vă aflați, cu sau fără simptome, din momentul în care ați început viața sexuală se impune să faceți o vizită la medicul specialist (ginecolog în cazul femeilor și urolog în cazul bărbaților) pentru controale și analize periodice, anuale.