• Chiar dacă sunt prezentate ca fiind sigure, lămpile cu spectru de lumină UV generează moartea celulor

  • Folosite în mod frecvent, astfel de aparaturi deteriorează ADN-ul și provoacă mutații care cauzează cancer de piele

  • Medicii recomandă purtarea unor mănuși de protecție sau aplicarea cremelor cu factor de protecție solară 50 pentru folosirea acestor lămpi

Doamnelor, aveți grijă unde și cum vă faceți manichiura! Lămpile UV folosite în saloanele de înfrumusețare pentru uscarea unghiilor cu gel sau cu ojă semipermanentă, în mod repetat, vă pot afecta grav sănătatea. Avertizarea vine din partea medicilor care au constatat tot mai multe cazuri de boli de piele cu complicații extrem de severe, la persoane care utilizează frecvent o astfel de aparatură.

 

Articol publicat în Jurnalul de Ilfov Nr. 642, ediția print

Oamenii de știință au atras atenția de multă vreme cu privire la pericolul de a dezvolta cancer de piele după ședințele de bronzare efectuate în saloanele de înfrumusețare. Mai nou însă, experții avertizează și asupra faptului că lămpile cu spectru de lumină UV care sunt folosite des în astfel de centre pentru realizarea unei manichiuri perfecte, ar putea fi la fel de dăunătoare sănătății. Cercetătorii de la Universitatea din California San Diego au descoperit recent, că uscarea unghiilor în acest mod poate duce la moartea celulelor. În timp pot avea loc mutații care duc la dezvoltarea cancerului de piele. ”ADN-ul este deteriorat și unele daune nu sunt reparate în timp. Această deteriorare a ADN-ului duce la mutații după fiecare expunere cu un uscător de lac de unghii UV. Expunerea poate provoca, de asemenea, o disfuncție mitocondrială care ar putea duce la mutații suplimentare. Ne-am uitat la pacienții cu cancere de piele și am observat exact aceleași tipare de mutații la acești pacienți care au fost observate în celulele irradiate”, a declarat pentru revista Nature Communications, Ludmil Alexandrov, profesor la Universitatea San Diego (SUA), unul dintre autorii celui mai recent studiu realizat în acest domeniu.

La o uscare de 20 de minute mor până la 30% din celule

Conform datelor cercetătorilor, utilizarea uscătoarelor UV într-o singură sesiune de 20 de minute a dus la moartea a 20-30% din celule. Mai mult, trei expuneri consecutive de 20 de minute a dus la moartea de 65-70% din celule. Ideea studiului a pornit de la un articol pe care porfesorul Alexandrov l-a citit despre o tânără concurentă la un concurs de frumusețe care a fost diagnosticată cu o formă rară de cancer de piele pe degetul ei. ”Mi s-a părut ciudat, așa că am început să cercetăm și am observat o serie de rapoarte în reviste medicale care spuneau că persoanele care își fac manichiura cu gel foarte frecvent, cum ar fi concurenții de concursuri și esteticienii, raportează cazuri de cancere foarte rare la nivelul degetelor, sugerând că ar putea fi ceva care cauzează acest tip de cancer”, a explicat Alexandrov. Și dr. Najia Shaikh, medic de familie și dermatolog a declarat pentru Sky News ”orice tip de radiație UV poate afecta celulele, le poate muta, poate schimba ADN-ul”. De aceea, medicul recomandă celor ce folosesc astfel de lămpi, să poarte mănuși cu vârfurile degetelor tăiate sau să aplice o cremă cu spectru larg de protecție solară SPF 50, care să protejeze atât împotriva radiațiilor UVA cât și UVB. Altfel, efectul razelor UV se agravează cu fiecare expunere.