La fel ca în toate ţările europene, şi în România funcţionează un Fond de Garantare a Depozitelor Bancare – FGDB, pentru depozitele persoanelor fizice, dar sunt garantate şi depozitele IMM-urilor şi ale Organizaţiilor Neguvernamentale.

În România activează 43 de bănci, dintre care 33 sunt bănci româneşti cu capital străin, care se supun doar reglementărilor Băncii Naţionale a României. La sfârșitul lunii octombrie 2012, în schema de garantare a depozitelor din România erau incluse 33 de insti­tuţii de credit persoane juridice române, din care 32 de bănci şi Banca Centrală Cooperatistă ­CREDITCOOP (casa centrală şi cooperativele de credit afiliate). Restul de 10 bănci, sunt sucursale din România ale unor bănci din afara ţării, care se supun regulilor şi au fondurile garantate în ţara de origine, supunerea faţă de reglementările BNR fiind limitată. În toată UE, plafonul de garantare este acelaşi, 100.000 euro. În cazul Bank of Cyprus, depozitele din România sunt garantate în Cipru.

Doar depozitele bancare la cele 33 de bănci româneşti sunt garantate în România, în limita a 100.000 euro, sau echivalentul în lei. Această sumă include şi dobânzile pe care le care de încasat deponentul. 

La finalul anului trecut, Fondul garanta depozite de circa 35 miliarde euro, dar în “puşculiţa” FGDB se afla, în mod concret, suma de circa jumătate miliard de euro. Fondul este constituit din cotizaţiile tuturor băncilor participante, dar o parte din banii fondului sunt folosiţi pentru investiţii.  Problema este dacă FGDB poate despăgubi deponenţii, în cazul în care mai multe bănci s-ar afla în dificultate, aşa cum se întâmplă azi cu Bank of Cyprus.   

Eugen Dijmărescu, pre­şedintele FGDB, a fost întrebat dacă deponenţii din România la Bank of Cyprus vor fi taxaţi, în mod excepţional, ca în Cipru, respectiv cu 60% din depozitele care depăşesc 100.000 de euro. Dijmărescu a răspuns că, deocamdată, nu există informaţii în acest sens… deci orice este posibil.

 Dijmărescu nu a exclus însă posibilitatea ca Fondul de Garantare să intervină, totul depinzând de BNR şi Bank of Cyprus. În ceea ce priveşte faptul că depunătorii Bank of Cyprus nu sunt garantaţi de FGDB, ci de Fondul de Garantare din Cipru, el a precizat că deponenţii au fost informaţi în momentul deschiderii depozitelor, prin contract, că este vorba de o sucursală, nu de o bancă de sine stătătoare. „Deponenţii din România au venit la nişte condiţii de dobândă şi au avut în faţă toate prevederile contractuale”, a spus preşedintele FGDB. (A.O.V.)