Mii de pelerini merg la Patriarhia Română să se roage la sfintele moaște pentru sănătate, înţelegere și bunăstare
Creștinii ortodocși din toate colţurile ţării celebrează vineri, 26 octombrie, praznicul Sfântului Dimitrie, Izvorâtorul de mir. Sâmbătă, de asemenea, în toate bisericile ortodoxe se sărbătorește Sf. Dimitrie cel Nou, Ocrotitorul Bucureștilor ale cărui moaște se află la Patriarhia Română. Află din Jurnalul de Ilfov de ce creștinii acordă o importanţă atât de mare acestei sărbători.
Sfântul Dimitrie a trăit în secolul al XIII-a venind pe lume în satul Basarabi din Bulgaria. Scrierile bisericești ne spun despre el că a intrat încă de tânăr într-o mânăs-tire situată într-o peșteră din apropierea locului natal. Nu se știe, însă, cât timp a petrecut acolo și nici când a trecut la cele veșnice. Se cunoaște doar că înainte de a se stinge s-a dus singur în apropierea râului Lom și s-a așezat între două plăci de piatră ca într-un mormânt, fiind acoperit de apă cu timpul. Trupul său a rămas multă vreme sub ape. Mai exact, până în ziua în care i s-a arătat în vis unei fetiţe posedată de duhuri rele căreia i-a spus: “Dacă părinţii tăi mă vor scoate din apă, eu te voi tămădui”. Zis și făcut. Părinţii copilei au mers la locul indicat de aceasta în vis și au găsit trupul său neputrezit între două pietre. Ulterior, moaștele au fost depuse la bi-serica din satul natal al Sfântului Dimitrie, unde au rămas până în anul 1774, când generalul rus Petru Saltacov le-a dăruit boierului macedoromân Hagi Dimitrie. Așa au ajuns în biserică și au fost așezate spre închinarea credincioșilor. Se știe că generalul Saltacov intenţiona să ducă moaștele în Rusia. Pe 13 iulie 1774, sub conducerea mitropolitului Grigorie al II-lea, pe când Ţara Românească se afla sub ocupaţie rusească, acestea au ajuns în Catedrala Patriarhală de la București.
De ce a fost numit Ocrotitorul Bucureștilor
În anul 1792 Sfântul Dimitrie a fost proclamat Ocrotitorul Bucureștilor. Și asta pentru că, din data 1774 de când trupul său a fost depus la Patriarhia Română, se pa-re că a răspuns neîncetat nevoilor omenești. După anumite procesiuni cu moaștele sale, în 1815, a oprit epidemia de ciumă din București, în 1827 a pus capăt secetei, iar în 1831 a înlăturat ca prin minune, holera care se abătuse peste localnici.
Alte minuni mari ale Sf. Dimitrie
Vindecarea unui bărbat nedeplasabil venit să se roage la moaștele Sfântului Dimitrie de la Catedrala Patriarhală. Mărturie stau chiar sesizările preotului Iustin Bulimar care slujea atunci la ziua bisericii. “În 1989, în urma slujbei Sfântului Maslu, un credincios pe care eu l-am văzut de mai multe ori participând la această Sfântă Taină și la celelalte slujbe ale Bisericii rămânea întotdeauna ultimul de se închina. Și, într-una din zile, la fel procedând, a urcat la racla sfintelor moaște (dar de ce ră-mânea ultimul să se închine? – pentru că umbla cu cârje), și-a așezat cârjele, ca de obicei, ca să și le poată lua după rugăciune, după îngenuncherea pe care o putea face el acolo în felul lui, și minunea s-a întâmplat: s-a ridicat, s-a închinat, a coborât treptele, n-a realizat pe moment că el de fapt își uitase cârjele și de-abia după ce a coborât Dealul Patriarhiei și-a dat seama de miracolul, de minunea întâmplată. S-a întors plângând și mulţumind cu lacrimi în ochi, lui Dumnezeu și Sfântului Dimitrie.” De asemenea, cu ani în urmă o doctoriţă de la Institutul Clinic Fundeni diagnosticată cu cancer ovarian s-a vindecat ca prin minune după numeroase rugăciuni rostite pentru însănătoșire la racla cu sfintele moaște. Roagă te și tu cu credinţă divină, la ceas de sărbătoare. Dumnezeu îţi va răspunde și-ţi va trimite darurile cerute prin Cuviosul Dimitrie, Ocrotitorul Bucureștilor, și nu numai.