Alimentele și deșe­urile contaminate de la aeronave sau ­nave in­ternaționale au fost identificate drept principala metodă de deplasare a virusului Pestei Porcine Africane (PPA). Nu este o boală răspândită de animale.

Oamenii răspândesc această boală în întreaga lume, a declarat dr. Egan Brockhoff, analist și consultant în industria creșterii porcului.

Expertul canadian a mai arătat, în expunerea ținută la un seminar din Canada, că virusul PPA este răspândit în fermele de porci și cu ajutorul furajelor, mai ales a celor din soia, în care virusul ciumei africane rezistă cel mai bine. Potrivit informațiilor furnizate de Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA), România se confruntă cu cele mai multe focare active de PPA din Europa, depistate la porcii domestici. La această dată, Pesta Porcină Africană (PPA) evoluează în 303 localități din 19 județe, cu un număr de 1.153 de focare (dintre care 19 în exploatații comerciale) și 651 de cazuri la mistreți. În total au fost eliminați 364.237 de porci afectați de boală.

Articol apărut în ediția print a Jurnalul de Ilfov, nr.436