Viceprimarul Florin Covaci și-a anunțat candidatura pentru funcția de primar al comunei Mogoșoaia, având un portofoliu impresionant de proiecte, care vizează îmbunătățirea calității vieții locuitorilor, în special pe zonele de sănătate, educație și infrastructură rutieră.
Unul dintre proiectele importante finalizate recent este Centrul Multifuncțional, o construcție realizată în parteneriat cu Consiliul Județean Ilfov. Acest centru va găzdui cabinete medicale pentru medicii de familie, un cabinet stomatologic și un centru de analize medicale, asigurând astfel servicii medicale de calitate pentru toți locuitorii comunei. În plus, centrul include un amfiteatru destinat spectacolelor de teatru și evenimentelor cultural-artistice, devenind astfel un hub esențial pentru sănătatea și cultura comunității. „Centrul Multifuncțional este un pas crucial spre îmbunătățirea serviciilor medicale și culturale din Mogoșoaia. Este esențial să oferim locuitorilor acces facil la îngrijire medicală și oportunități culturale”, a subliniat Florin Covaci referitor la importanța acestui proiect.
Fluidizarea traficului prin îmbunătățirea infrastructurii
Problemele de trafic sunt o preocupare majoră pentru locuitorii comunei. Florin Covaci propune soluții durabile pentru decongestionarea traficului, inclusiv implementarea Planului de Mobilitate Urbană Durabilă, elaborat de specialiștii din cadrul Primăriei Municipiului București și CJ Ilfov. Administrația locală își propune să creeze două puncte inter-modale, facilitând transferul între transportul feroviar și cel rutier. Acestea vor include aproape 300 de locuri de parcare, modernizarea gării existente și dezvoltarea unei noi gări. „Încurajarea transportului public este singura soluție reală pentru decongestionarea traficului. Trebuie să oferim soluții de transport alternativ, bune și decente și să lărgim infrastructura cât este posibil”, a subliniat Florin Covaci.
Începe modernizarea DN 1A
În acest context, Florin Covaci a anunțat că începând cu 15 iunie, traficul greu pe DN 1A va fi restricționat pe perioada lucrărilor de lărgire a drumului. Proiectul include lărgirea la patru benzi, construirea de trotuare și pasaje pietonale subterane și supraterane. Aceste măsuri vor îmbunătăți siguranța rutieră și vor facilita tranzitul în zonă. ”După ce am discutat cu toate autoritățile competente, am reușit să obțin această decizie care ne va ajuta pe noi toți, cei care locuim în Mogoșoaia. Avem un trafic aglomerat pentru că suntem chiar lângă București și mașinile mari pot circula doar pe aici. La solicitarea noastră, s-a pornit lărgirea DN 1A între sensul giratoriu și benzinăria Lukoil. Împreună cu Ministerul Transporturilor și CNAIR, am trecut la treabă și proiectul a demarat. Prin modernizarea și lărgirea la 4 benzi a sectorului de drum din DN 1A pe lungimea de 1.280 m (km 12+290 – km 13+570) se va asigura conexiunea cu rețeaua existentă și se vor implementa măsuri de siguranță rutieră (trotuare, stații de autobuz, parapet median, etc)”, a anunțat Florin Covaci. Proiectul include, așadar: lărgirea la patru benzi de circulație x 3,5 m, pe lungimea traseului de 1,28 km, trotuare, cu o lățime de 2,5 m, pasaj pietonal subteran amplasat vis-a-vis de intrarea în Parcul Mogoșoaia și dotat cu scări fixe, rulante și un lift la fiecare acces și pasaj pietonal suprateran amplasat în nordul podului CF 700 dotat cu 2 lifturi și 2 scări fixe. Va fi amplasată și o stație de transport în comun în vecinătatea pasajului care va facilita tranzitul și traversarea în siguranță a DN 1A. Proiectul are în vedere și amenajarea a 3 intersecții la nivel, respectiv intersecție DN 1A cu Drumul Național Centura București, intersecție DN 1A cu Șos. Chitila și intersecție DN 1A cu Str. Valea Parcului. De asemenea, proiectul prevede și realizarea primului nod intermodal de transport călători între trenul metropolitan Gara de Nord – Aeroportul Otopeni și ruta de autobuze Buftea – Mogoșoaia – București, care reprezintă un exemplu de bună practică și colaborare cu autoritățile locale.
În privința traficului rutier, Florin Covaci spune că în toată țara sunt probleme, dar anticipând viitorul, echipa administrativă din Mogoșoaia a găsit soluții care să fie utile și peste ani. Voi implementa soluțiile identificate de specialiștii din cadrul Primăriei Muncipiului București și CJ Ilfov incluse în Planul de Mobilitate Urbană Durabilă. ”Vom face două puncte inter-modale, adică acele puncte în care se intersectează transportul feroviar cu cel rutier, un loc de oprire atât pentru tren, cât și pentru autobuz. Vrem să creăm aproape 300 de locuri de parcare, unde oamenii își vor putea lăsa mașinile pentru a folosi alt mijloc de transport. Îmi propun ca din punctul de oprire existent (Gărișoara) să fac o gară modernă, cu care să ne mândrim. Noul proiect va cuprinde o clădire modernă, un nou peron, mai multe locuri de parcare pentru mașini și biciclete. Încurajarea transportului public este singura soluție reală pentru decongestionarea traficului. Trebuie să oferim soluții de transport alternativ, bune, decente și să lărgim infrastructura atât cât este posibil”, a spus Florin Covaci.
Educația, o prioritate permanentă
Copiii reprezintă viitorul comunei, iar viceprimarul are în vedere modernizarea și extinderea infrastructurii educaționale. O nouă grădiniță va fi construită în zona Livadă, între Mogoșoaia și Chitila. De asemenea, Școala Nr.1 din comună va fi dotată cu laboratoare moderne și echipamente de ultimă generație, datorită unui proiect european în valoare de 700.000 euro.
Spații verzi și infrastructură de agrement
Parcul Mogoșoaia este un simbol în regiunea București – Ilfov, o oază de verdeață și relaxare, care atrage numeroși vizitatori, și nu doar din Mogoșoaia, ci și din localitățile învecinate, inclusiv București, pentru farmecul său aparte și peisajele fermecătoare. Administrația și-a propus ca Parcul Mogoșoaia să fie modernizat, oferind noi locuri de agrement și spații de joacă pentru copii. Planurile includ plantarea de arbuști și flori, creând un mic paradis floral. Intenția administrației este de a pune Parcul Mogoșoaia pe harta parcurilor bucureștene, acesta fiind deja un punct de atracție, doar că este văduvit de lipsa comercianților. Parcul Mogoșoaia arată însă în prezent poate mai bine decât oricând, este foarte curat și frumos, însă se simte nevoia reluării evenimentelor de tipul ”tabere de creație” în cadrul cărora tinerii artiști să își prezinte operele. Florin Covaci își propune și crearea unui traseu pentru bicicliști între Parcul Mogoșoaia și Chitila, oferind locuitorilor oportunitatea de a se bucura de natură și de un stil de viață activ. ”Vom construi un traseu pentru cei pasionați de plimbarea cu bicicleta pe ruta Șos Banatului și Șos. București – Târgoviște (DN 1A) respectiv de la limita administrativă cu orașul Chitila până la stăvilarul care desparte lacurile Mogoșoaia 1 și 2”, a precizat edilul.
Sport pentru cei mici
Comuna Mogoșoaia are o tradiție în sport – box și fotbal, iar Florin Covaci intenționează să investească într-un club sportiv. Acesta va oferi copiilor din comună un loc unde să se antreneze la diverse discipline sportive, inclusiv box și fotbal, cum precizam, dar și tenis. Se plănuiește, de asemenea, construirea unei baze sportive și realizarea unui bazin olimpic, cu finanțare de la Companiea Națională de Investiții.
Focus pe siguranță și energie regenerabilă
Pentru siguranța locuitorilor, viceprimarul propune extinderea sistemului de supraveghere video în toată comuna și crearea unui centru operativ modern. Monitorizarea video se face în localitate, și și-a dovedit eficiența în a preîntâmpina evenimente nedorite, dar este important ca sistemul să fie extins peste tot. Un alt obiectiv este: energie ieftină. Iar pentru realizarea acestuia, în următorii patru ani se dorește ca în toate clădirile publice, școală, primărie, poliție, stare civilă, asistență, dar și iluminatul stradal să se facă cu ajutorul energiei solare. ”Vom face două parcuri de producere a energiei electrice din surse regenerabile de tip solar cu panouri fotovoltaice cu capacitatea de 400 kW, care să ne permită să avem curent electric cu care să alimentăm clădirile publice și iluminatul stradal. Pe baza energiei solare, vom avea o soluție mai ieftină, mai ecologică, astfel că banii economisiți vor putea fi redistribuiți în alte investiții necesare”, a mai spus Florin Covaci.
Nu în ultimul rând, administrația se ocupă cu atenție și de aspectele vieții spirituale, astfel că în prezent, capela este în lucru, iar la câteva sute de metri, urmează să se facă un un parc unde oamenii să se reculeagă, în condiții civilizate și cu respectarea tuturor standardelor și avizelor din domeniu. ”Mi-am asumat candidatura pentru postul de primar al comunei Mogoșoaia, pentru că iubesc această localitate, pentru că îmi pasă de ce se întâmplă aici. Am experiență bogată în administrația locală, sunt avocat și în tinerețe am apărat legea. Mă consider pregătit să conduc administrația locală dacă mi se va acorda încrederea”, a spus Florin Covaci. Acesta dovedește astfel, prin proiectele propuse că aduce o viziune cuprinzătoare și ambițioasă pentru dezvoltarea comunității. Cu un accent puternic pe sănătate, educație, infrastructură și mediu, planurile sale promit să transforme Mogoșoaia într-o comună modernă și prosperă.