Tinerețea unui deputat otopenar – un argument puternic și nu o scuză

“Politica e arta de a face posibil ceea ce e necesar”, spunea rafinatul politician şi diplomat francez Talleyrand, la începutul secolului al XIX-lea. Sensul onest al acestei cugetări cade bine potrivit peste cariera lui Daniel Gheorghe – tânăr parlamentar PNL, de Ilfov. E deputat ales din iunie 2014, pentru circumscripția electorală nr. 25, în colegiul uninominal 4. Iar faptele, adunate în cei 2,5 ani ai primului său mandat, și-au găsit cuvintele, în seara zilei de miercuri, 12 octombrie, la sala de festivități a Centrului Cultural “Ion Manu“, din Otopeni. Sinteza muncii sale chibzuite a fost subiectul întâlnirii cu locuitori ai orașului – un demers moral de bună credință și loial interesului oamenilor pentru politici publice meritorii.

Timp de o oră și jumătate, Daniel Gheorghe  și-a prezentat într-un stil explicit, concis și logic bilanțul activității sale parlamentare. A lămurit în detaliu semnificațiile mecanismelor politice ale elaborării legilor și guvernării, aflate la îndemâna politicienilor, dar și consistența fiecărui demers din cele pe care le-a înfăptuit.

 

Suma generală a bilanțului

Spațiul tipografic limitat al paginii noastre nu ne îngăduie să le prezentăm pe larg. Succint, iată câte au fost. Luări de cuvânt – 77, în 72 de şedinţe, cu patru luări de cuvânt pe care le-a susținut în plenul Camerei Deputaților. Dintre ele, 50 au reprezentat declarații politice. Ele sunt puncte de vedere oficiale, pe care alesul le exprimă pe cale parlamentară, generând opinii, puncte de vedere și descriu situația concretă la un anumit moment, din viața țării. Numele deputatului îl consemnează ca inițiator principal – alături de alți colegi din grupul PNL – în 61 de proiecte de legi, din care 7 sunt promulgate, până la acest moment. La ele se adaugă 7 moțiuni, plus alte 66 de de întrebări şi interpelări, pe subiecte importante, actuale și diverse, ale politicii interne.

 

Politicile publice

Ele au fost prezentate de deputat, în special pe punctele atinse de proiecte de legi și interpelări. Acestea din urmă reprezintă un soi de petiţii, întrebări, cereri pe care parlamentarul le face, în raport cu puterea centrală, cu Executivul.

El a spus: “Până acum, în cele 66 de interpelări pe care le-am susținut – cam într-o treime dintre ele pot spune că am avut rezultate pozitive.  Unora li se va părea puţin. Dar, de fapt, înseamnă foarte mult. Pentru că, la noi,  aceasta e rezultatul relației dintre legiuitor și realizarea în fapt a obiectivelor. De regulă, guvernul încearcă, pur şi simplu, să aducă argumentaţii juridice şi birocratice cu ajutorul cărora scoate discuţia din context şi nu găseşte niciun răspuns concret pentru înfăptuirea lor. După cum vedeți, pe primul loc în domeniile politicilor pe care le-am abordat se află administraţia publică. Pe locul doi se găsesc transporturile“, a afirmat ­Daniel Gheorghe, la prezentarea unui grafic, proiectat pe ecranul sălii.

 

Noi pasaje pietonale

Chiar recent, parlamentarul a depus înterpelări legate de construirea a trei pasaje pietonale, pe care le-a cerut spre amplasare în jud. Ilfov. “Unul e propus pentru Tâncăbeşti, unde CNADNR – o instituţie a ruşinii – n-a mişcat nimic în ultimii opt ani. Altul se va afla între Otopeni şi Mogoşoaia, la Odăi, iar ultimul  la Petreşti – între comunele Corbeanca şi Baloteşti“, a precizat el.  

 

Proiecte de legi

Ele acoperă o gamă largă de preocupări. Sunt legi privind: sănătatea publică – prin care medicii de familie pot lucra şi după pensionare; prezervarea monumentele istorice; protecţia victimelor în regim de urgență, în cazul violenţelor familiale împotriva femeilor;  darea în plată; acordarea cetăţeniei române membrilor comunităţilor româneşti de pretutindeni, victime ale raptului teritorial din 1940, sau în alte conjuncturi istorice; votul prin corespondenţă; eliminarea timbrului de mediu pentru domeniul auto; restricţionarea vânzării terenurilor către cetăţenii străini; înființarea Muzeului Ororilor Comunismului și încă foarte multe altele.     

Ca declarații politice, una dintre cele mai bine susținute pasional și cu argumente de parlamentarul nostru a fost aceea a unui îndemn cu titlul  „Biserica  trebuie apărată”. Ca “mamă a neamului românesc“, așa cum a afirmat Mihai Eminescu, ea are nevoie de sprijijnul nostru, al tuturor. “Trebuie să fim alături de biserica neamului românesc, pentru că ea e ultima frână în calea transformării ţării noastre într-o colonie“, a conchis deputatul Daniel Gheorghe.

Vom reveni cu alte detalii de interes, în aparițiile noastre viitoare.