Cumpărătorii de autoturisme produse de concernul Volkswagen nu vor fi afectați în urma reclasificării motoarelor cu probleme ale producătorului german, a anunțat ministrul Mediului, Grațiela Gavrilescu. Potrivit lui Gavrilescu, autorităţile române vor cere Volkswagen să plătească diferenţa pentru taxa de mediu, în urma acestei reclasificări.

„Niciun cetăţean român nu va plăti diferenţa taxei de mediu, pentru că nu a avut nicio vină. Ne vom îndrepta asupra producătorului sau reprezentantului de drept Volkswagen în România. (…) Fiecare cumpărător de mașină a fost de bună credinţă. Nu este normal ca persoana respectivă să plătească din nou taxe pe mediu. După ce vom afla la ce normă de poluare au fost produse mașinile, vom calcula diferenţa pentru taxa de mediu și vom stabili cum ne vom îndrepta împotriva producătorului. Diferenţa de taxă de mediu va fi recuperată doar de la producător și nu de la populaţie”, a declarat ministrul Mediului, Grațiela Gavrilescu.

 

Peste 100.000 de autoturisme VW, înmatriculate în România

La rândul său, ministrul Transporturilor, Iulian Matache, a afirmat că așteaptă date de la Ministerul german al Transporturilor și de la Volkswagen, după ce constructorul german a instalat sisteme electronice speciale pe unele autoturisme diesel, pentru a evita standardele în materie de emisii. El a mai precizat că, potrivit datelor existente, în România au fost eliberate cărţi de identitate pentru 105.000 autovehicule Volkswagen, dintre care 56.000 noi.

„Am solicitat reprezentanţilor din România ai grupului VW comunicarea imediată a datelor de identificare a vehiculelor care au fost echipate cu dispozitive de manipulare, cu motoare tip familia EA 189. Termenul a fost astăzi și vreau să vă spun că este vorba de autoturismele grupului VW, Audi, Škoda și Seat. De asemenea, în Germania a fost stabilită data de 7 octombrie pentru transmiterea către grupul VW a planului de măsuri și a calendarului de implementare pentru remedieri ale neconformităţilor acestor autoturisme, sens în care am solicitat Ministerului Transporturilor din Germania să ne comunice aceste informaţii de îndată ce ajung în posesia lor”, a spus ministrul Transporturilor.

 

300 de mașini produse de VW, pe stoc

 

După primirea acestor informaţii RAR va comunica reprezentanţilor din România ai VW date pentru autoturismele care vor fi rechemate în reţeaua de service a grupului german în România și va urmări implementarea corespunzătoare a acestui calendar, a spus ministrul Transporturilor. Totodată, Matache a mai anunțat că RAR a blocat eliberarea cărţilor de identitate pentru mașinile noi Euro 5 diesel, nevândute, ale mărcilor Volskwagen (Volkswagen, Audi, Škoda și Seat), fiind vorba despre 300 de mașini aflate în stocurile dealerilor, care astfel nu mai pot fi înmatriculate în România până la rezolvarea problemelor.