Se știe că Patriarhia Română a dăruit societății echipe de voluntari inimioși, care vin oricând în sprijinul celor aflați în nevoie. Pentru tot ajutorul acordat semenilor lor, cea mai veche organizație a medicilor din România a decis să le premieze meritele deosebite.

 

Articol publicat în Jurnalul de Ilfov Nr. 450, ediția print

Așa se face că, în cadrul Congresului anual al Asociației Medicale Române, academicianul Constantin Ionescu-Târgoviște a înmânat premiile voluntarilor Paraclisului Catedralei Mântuirii Neamului. Cu acest prilej, au fost evidențiate programele de voluntariat și de colaborare dintre Patriarhia Română și Ministerul Sănătății. „Voluntariatul venit din partea Bisericii înseamnă că acesteia îi pasă de oameni, că dorește să fie aproape de oameni, să îi ajute și spiritual că este multă nevoie de spirit în timpurile noastre și, dacă se poate, și material sau cu un ajutor medical care poate rezolva o problemă ­altfel. Este binevenită și, dacă va continua, poate se va amplifica, va aduce roadele pe care ne așteptăm să le aducă orice lucru bun. Cam acesta ar fi mesajul pe care Asociația Medicală Română a încercat să îl transmită și pentru cercetarea științifică, tot în binele omului și pentru cultura pe care o aduce educația pentru om și dacă vom proceda așa, om cu om, vom putea ridica România la un statut pe care îl merită datorită înaintașilor noștri care trebuie cinstiți în timp”, a spus acad. prof. dr. Constantin Ionescu-Târgoviște.

La rândul său, Dănuț Prună, coordonatorul voluntarilor Paraclisului Catedralei Mântuirii Neamului, a mărturisit că, deși, nu de puține ori  drumul voluntarilor spre faptele bune este lung și anevoios, ei îl parcurg cu mare bucurie. „Suntem onorați! Acest premiu ne mobilizează încă o dată în plus să mergem mai departe, să conștientizăm că ceea ce am făcut până acum am făcut foarte bine. Este un efort considerabil făcut de toți voluntarii, de întreaga echipă de voluntari. Nu de puține ori ­ne-am trezit la 4-5 dimineața și plecam spre Brăila sau alte județe din țară, iar după-amiaza medicii și ceilalți voluntari își continuau activitatea profesională. Deci, un efort foarte mare, campanii utile copiilor, oamenilor de la sate, dar și persoanelor aflate în detenție. Sunt campanii care s-au dezvoltat foarte frumos, cum ar fi campania de «Donare de sânge», unde s-au prelevat 16 tone de sânge, campania «Sănătate pentru Sate», care are peste 8.000 de beneficiari din mai multe județe ale țării. De asemenea, campania «Prevenție și Educație pentru Sănătate» are peste 13.000 de beneficiari în 13 județe și București, campania de «Prevenire și depistare a cancerului de col uterin» are circa 500 de beneficiare. Ne-am dus peste tot unde ni s-a cerut. De altfel, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel spunea că la Paraclisul Catedralei Naționale este o bisericuță pe roți, mergem când aici, când dincolo. Suntem permanent într-o continuă mișcare pentru a ne ajuta semenii”, a spus Dănuț Prună, coordonatorul voluntarilor Paraclisului Catedralei Mântuirii Neamului.

„Nu facem decât să ne facem datoria de medici, de oameni în primul rând. Sunt eforturi destul de mari și trebuie să îți dorești din tot sufletul să vrei să îți ajuți semenii și să vrei să faci bine atât ca medic, dar și ca om și este bine să continuăm aceste practici pentru că trăim din ce în ce mai mult într-o lume care uită de tot ce înseamnă bine, uită să își ajute aproapele și de multe ori și pe noi înșine și nu mai avem grijă nici de noi, nici de ceilalți din jurul nostru și poate că, totuși, cu aceste campanii, mai revigorăm puțin tot ce înseamnă spiritualitate în România, mai revigorăm tot ce înseamnă medicina și latura umană a medicinei și facem un bine celor care au nevoie de noi”, a spus dr. Simona Carniciu, medic specialist în Diabet, Nutriție și Boli Metabolice, voluntar al Paraclisului Catedralei Mântuirii Neamului. Reamintim că toate acțiunile voluntarilor au fost și sunt organizate cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, sub coordonarea Părintelui Arhimandrit Ciprian Grădinaru, duhovnicul Paraclisului Catedralei Mântuirii Neamului. În domeniul medical, voluntarii Patriarhiei Române sunt implicați în educația medicală pentru copii și tineri, oferă consultații și analize medicale gratuite, organizează acțiuni de donare de sânge, contribuie la dotarea spitalelor cu aparatură medicală, oferă sprijin pentru familiile celor privați de libertate, sprijin pentru vârstnici, organizează evenimente sportive caritabile și acțiuni dedicate copiilor instituționalizați. Asociația Medicală Română a fost înființată în anul 1857 din initiațiva a trei ­mari personalități ale lumii medicale românești: Nicolae Kretzulescu, Gheorghe Polizu și Carol Davila. Primii doi au fost și membrii fondatori ai Academiei Române, iar doctorul Carol Davila a fost ales post-mortem membru al forului. În prezent, asociația este prezidată de academician profesor doctor Constantin Ionescu-Târgoviște.