În urma tragediei produse vineri noaptea, în București, când zeci de tineri și-au pierdut viața într-un incendiu izbucnit într-un club și alte aproape 200 de persoane se luptă și acum, în spitale, pentru supraviețuire, Guvernul României a decretat trei zile de doliu național – sâmbătă, duminică și luni.

„Din păcate, în mandatul acestui Guvern este a doua oară când avem, realmente, o tragedie națională, după accidentul din Muntenegru. Sunt convins, însă, că cel de azi noapte (vineri spre sâmbătă – n.r.) putea fi evitat, dar totdeauna ne dăm seama de lucrul acesta, după. În consecință, este datoria noastră și, sigur, a tuturor în această țară, ca să cinstim și să arătăm respect celor care și-au pierdut viața. Și, în consecință, vă propun să adoptăm Hotărârea de Guvern privind declararea zilelor de 31 octombrie, 1 și 2 noiembrie 2015, zile de doliu național pe teritoriul României, cu aplicarea tuturor prevederilor legale referitoare la obligațiile fiecărei instituții publice și de mass-media“, declara premierul, în deschiderea ședinței extraordinare a Guvernului, convocată pentru sâmbătă, 31 octombrie 2015. Executivul a mai decretat, în ultimii ani, doliu național în data de 26 iunie 2013, după tragedia auto din Muntenegru, în urma căreia și-au pierdut viața 18 cetățeni români și alți 29 au fost răniți.

Premierul Victor Ponta a cerut autorităților competente ca, în perioada următoare, să demareze o verificare „la maximum prevăzut de lege“ asupra condițiilor în care funcționează cluburile de pe întreg teritoriul țării.

Parchetul General a început urmărirea penală in rem, pentru omor calificat și distrugere calificată, în dosarul privind incendiul de la Clubul Colectiv.

Un incendiu puternic s-a produs vineri noaptea la Club Colectiv, din Capitală, unde formația Goodbye to Gravity, una dintre cele mai cunoscute trupe românești ce abordează genul heavy metal, își lansa al doilea album din carieră, numit „Mantras of War“.

Până duminică seară, erau deja confirmate 30 de decese și 150 de răniți se aflau internați în spitalele din Capitală. Pentru mai mult de jumătate dintre cei spitalizați prognosticurile evoluției stărilor lor de sănătate erau extrem de nefavorabile.

Intoxicaţia cu monoxid de carbon, fum şi gaze toxice este principala cauză a decesului victimelor incendiului, aceste fapte fiind relevate de primele rezultate provizorii ale autopsiilor încheiate duminică seară, la Institutul Naţional de Medicină Legală „Mina Minovici“. Raportul final al autopsiilor implică, însă, mai multe analize al căror rezultat poate dura şi până la două săptămâni, urmând să fie efectuate mai multe investigaţii, între care şi analize toxicologice.

În continuare, este nevoie de sânge!

 

Chiar dacă, în zilele care au trecut de la momentul producerii tragediei, sute de români au donat sânge, stocurile necesare pentru tratarea răniților par insuficiente. Așadar, sunt așteptați, în conti­nuare, donatori de sânge, dar, ”etapizat”, pentru a se putea face pre­lucrarea celui recoltat.