La sediul Consiliului Județean Ilfov (CJI), Biroul pentru Protecția Animalelor din cadrul instituției a lansat, chiar de Ziua Internațională a animalelor fără adăpost, în premieră la nivelul consiliilor județene, o platformă online pentru adopţia animalelor – www.ilfovadopta.ro.
Articol publicat în Jurnalul de Ilfov Nr. 563, ediția print
”Vreau să le mulțumesc colegilor de la Biroul Protecția Animalelor din cadrul CJI pentru implicare, dar și Asociaţiei de Dezvoltare Intercomunitară Zona Metropolitană București pentru deschiderea pe care au avut-o să realizăm împreună acest site. Este un proiect despre responsabilitate pentru comunitatea noastră, a ilfovenilor, și despre respectul și compasiunea pe care fiecare dintre noi ar trebui să le arate față de animale”, a declarat președintele CJI, Hubert Thuma, prezent la eveniment.
”În prezent, există mai multe probleme cu care se confruntă animalele fără stăpân: rata adopţiei este extrem de scăzută și sunt săptămâni în care nu se adoptă nici măcar un singur câine, deși procedura de adopţie este foarte simplă; sunt mulţi câini abandonaţi și puţine adăposturi, astfel că spaţiul în care trăiesc până ajung să fie adoptaţi este foarte mic; sterilizarea și castrarea se fac destul de rar, iar rezultatul îl vedem în înmulţirea necontrolată a animalelor și creșterea numărului de câini în stradă. CJI este o instituţie pet friendly. Avem în plan o serie de acţiuni care să schimbe în bine atât viaţa animalelor, cât și a oamenilor. A fost lansat site-ul de adopţie www.ilfovadopta.ro. Aici găsiți informaţii și imagini cu câinii disponibili pentru adopţie în centrele din Ilfov (plus Adăpostul ASPA Mihăilești și Giurgiu). (…) Pentru dosarul de adopţie nu aveţi nevoie decât de copia actului de identitate, copia contractului de proprietate sau a celui de chirie și o adeverinţă de venit”, a declarat vicepreședintele CJI, Ștefan Rădulescu.
Schimbări legislative
Biroul pentru Protecţia Animalelor CJI are pregătite și alte acţiuni. Spre exemplu, în luna septembrie, va lansa o campanie de conștientizare a beneficiilor sterilizării animalelor. Șefa Biroului, Hilde Tudora, a spus că la nivelul CJI se discută despre construirea unui centru de adopţii, dar și despre o serie de propuneri de modificare a legislaţiei, astfel încât să fie mărite amenzile pentru abandonul animalelor în stradă și de asemenea pentru ca, în viitor, și consiliile judeţene să poată organiza campanii de sterilizare gratuite. De asemenea, a reamintit de proiectul-pilot care se derulează în Domnești, unde zonele identificate ca preferate pentru adandonarea animalelor să fie supravegheate video, în încercarea reducerii fenomenului, salvarea animalelor și pedepsirea celor vinovați de astfel de fapte.
Sterilizarea/castrarea sunt obligatorii la câinii de rasă comună
Sterilizare/castrarea câinilor de rasă comună sunt obligatorii. De asemenea, sunt obligatorii și pentru cei de rasă, dacă nu există documente care să ateste apartenența la rasă – potrivit OUG 155/2001; HG 1059/2013. Amenzile pentru cei care nu respect aceste prevederi sunt cuprinse între 5.000 și 10.000 de lei. Asociația ”Salvați-l pe Grivei” organizează în Domnești (la târg), pe 7 septembrie 2021, o campanie de sterilizare gratuită a câinilor fără stăpân, găsiți pe străzi, și pe 11 septembrie 2021, în Măgurele, de asemenea, sterilizări gratuite, în acest caz și pentru pisici.